Miniac - Pią 19 Kwi, 2013 Temat postu: Szpera Gripper - zagwostkaCzy ktoś z Was rozkminiał temat płytek w LSD Grippera? Tylko w jej wypadku spotkałem się z nierówną ilością płytek po obu stronach. Dziś drążyłem ten temat, ale chyba mam przegrzaną głowę i co chwilę zmienia mi się opinia na temat poprawności tej konstrukcji.
Co myślicie? poziek - Pią 19 Kwi, 2013 Ale w Clio będzie działać ?
GeKo - Pią 19 Kwi, 2013 Zagwostka, to od Gwości? mi - Sob 20 Kwi, 2013 a to nie ma związku z nierówną długością półosi?Miniac - Sob 20 Kwi, 2013 Na pewno nie
Nikt nie ma zdania? Nikt tutaj tym nie diluje?
W czystej teorii to ma sens działać, chodź na pierwszy rzut oka nie powinno.
Piątkowa praktyka potwierdza że lewe koło jest praktycznie 'zespawane' z napędem, a lewe ledwo ledwo przyblokowane - to fakt. Teraz szukam uzasadnienia.
btw. Gripper w mojej opinii to shi^&x ale tutaj bardziej pytanie o samą koncepcje. Anonymous - Sob 20 Kwi, 2013 Ja sie nie znam ale to chyba bez sensu bo rozumiem ze nie spina obu kół tak samo ??Miniac - Sob 20 Kwi, 2013 Właśnie w tym rzecz. Pierwsze spojrzenie i "kurcze, przecież to nie przyhamowuje po równo lewej i prawej strony"...
.. ale wtedy [expert mode ON]
przecież przy każdej różnicy prędkości kół działają zarówno płytki z prawej i lewej jednocześnie..
[mode OFF]
Ja sprawdzałem zarówno na aucie jak i 'stole' i przy naprzemiennie ustawionych płytkach cały czas strona z mniejszą ilością płytek blokowała jak głupia, a droga dała się forsować ręką.. szok! rundi - Śro 24 Kwi, 2013 Mieliśmy taką szperę w Clio ale uszkodzeniu uległo krótkie przełożenie od Marciniaka i na dzień dzisiejszy prawie nowa szpera leży na półce
Ciekawostką w tej szperze było to , że po około 50 km oesowych przestała działać i wymagała wymiany płytek - ponoć one tak w przypadku nowych mają i dopiero po wymianie działają dłużej.dzik - Śro 24 Kwi, 2013 Bo to szepra do nascar.M - Śro 24 Kwi, 2013 Rozwiązałem zagadkę - nadmiar płytek względem drugiej strony to zwyczajnie zapas płytek na później Kenet - Śro 24 Kwi, 2013 Moim zdaniem to ta konstrukcja jest zyebana.Miniac - Śro 24 Kwi, 2013 Moim też, ale to bardziej kwestia czucia i zastanych objawów. W teorii wychodzi mi cały czas, że to nie ma różnicy z której strony ile płytek.. albo właśnie COŚ istotnego pomijam.
Znalazłem coś takiego co by jednak potwierdzało teorię eM'a. W sensie "daliśmy więcej płytek, ale żeby było ok to możesz maksymalnie użyć połowy"
Kenet - Śro 24 Kwi, 2013 W teorii to wystarczyło by po obu stronach tyle płytek ile jest po stronie gdzie jest ich mniej?Miniac - Śro 24 Kwi, 2013 Tak jest ok i tak zrobiliśmy i potwierdza to dodany rysunek. Ale na 4powierzchniach to się raczej spięcia na asfalt nie zrealizuje..krzysiek_ - Śro 24 Kwi, 2013 Z której strony jest więcej płytek, od dłuższej czy krótszej półosi?