To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Zimówka Clio Sport 2000-2005

Loko - Pią 20 Wrz, 2013
Temat postu: Zimówka Clio Sport 2000-2005
Heja,

Myślę pomału o zakupie zimy do Clio, ale jeszcze nie zdecydowałem jaki rozmiar.

Chciałbym wiedzieć, na jakim rozmiarze zimówek jeździcie w swoich sportach?

Janusz - Pią 20 Wrz, 2013

o ile dobrze pamiętam, to 145/80 r 15 ;D
Loko - Pią 20 Wrz, 2013

Janusz napisał/a:

Serio :rotfl: , rozumiem, że to jakiś kolec. Na jaką felgę to wsadziłeś?

GeKo - Pią 20 Wrz, 2013

185/60R15

Na śnieg OK, ale na suchym trakcji zero przy wyjściach z winkli, hamowania też jakoś dziwnie się wydłużyły.

Muzykant - Pią 20 Wrz, 2013

a nie lepiej jakies 195/50/15 ??
Kenet - Pią 20 Wrz, 2013

Loko napisał/a:
Janusz napisał/a:

Serio :rotfl: , rozumiem, że to jakiś kolec. Na jaką felgę to wsadziłeś?

:faja:

siema - Pią 20 Wrz, 2013

Jako mieszczuch nieupalający po kopnym śniegu mam na zimę to samo co na lato: 205/45R16.
Loko - Pią 20 Wrz, 2013

GeKo napisał/a:
185/60R15

Na śnieg OK, ale na suchym trakcji zero przy wyjściach z winkli, hamowania też jakoś dziwnie się wydłużyły.

W ten rozmiar wstępnie celuje, chociaż kusi mnie ciągle coś węższego. To mieści się spokojnie w clio, bo jest trochę większe od serii? Na jakiej szerokości felgi to masz?

Janusz - Sob 21 Wrz, 2013

Loko napisał/a:
Serio , rozumiem, że to jakiś kolec. Na jaką felgę to wsadziłeś?

seeerio, wsadziłem to na felgę o szerokości 6j, przy takim profilu, gubi sie różnica szerokości. To jakiś drogowy skandynawski kolec, ale ma chyba już więcej lat niż ja, dziwna to opona, niezbyt to klei przy upalaniu :P
i tera tak... 195 to sie kompletnie na zime nie nadaje, na sniegu to nic nie klei, ledwo pod górki wyjeżdzałem, na 185/60 było już duuuzo lepiej, mysle ze optymalna byłby jakieś dobre 175.... oczywiście mowa o upalaniu po śniegu i do normalnej jazdy po asfalcie.

GeKo - Sob 21 Wrz, 2013

Loko napisał/a:
GeKo napisał/a:
185/60R15

W ten rozmiar wstępnie celuje, chociaż kusi mnie ciągle coś węższego. To mieści się spokojnie w clio, bo jest trochę większe od serii? Na jakiej szerokości felgi to masz?

na seryjnym zawiasie jest OK, przy moim obniżonym czasami przytrze o nadkole z przodu.

6,5" na 7" robi sie straszny naciąg i słabo to wygląda.

roj - Sob 21 Wrz, 2013

ja też na mieszczucha więc 195/50 r15
Loko - Sob 21 Wrz, 2013

GeKo napisał/a:
Loko napisał/a:
GeKo napisał/a:
185/60R15

na seryjnym zawiasie jest OK, przy moim obniżonym czasami przytrze o nadkole z przodu.

6,5" na 7" robi sie straszny naciąg i słabo to wygląda.

To bardzo nie dobrze, bo mam fajny komplet 15, ale maja 7 cali szerokości. Liczyłem na to ze prócz upalania wykorzystam je w zimie, a wychodzi na to ze będzie musiała wjechać jakaś stalówka :/

Loko - Sob 21 Wrz, 2013

Janusz napisał/a:
Loko napisał/a:
Serio , rozumiem, że to jakiś kolec. Na jaką felgę to wsadziłeś?

seeerio, wsadziłem to na felgę o szerokości 6j, przy takim profilu, gubi sie różnica szerokości. To jakiś drogowy skandynawski kolec, ale ma chyba już więcej lat niż ja, dziwna to opona, niezbyt to klei przy upalaniu :P
i tera tak... 195 to sie kompletnie na zime nie nadaje, na sniegu to nic nie klei, ledwo pod górki wyjeżdzałem, na 185/60 było już duuuzo lepiej, mysle ze optymalna byłby jakieś dobre 175.... oczywiście mowa o upalaniu po śniegu i do normalnej jazdy po asfalcie.

Dzięki, to pakiet przydatnych informacji.

Mam coraz większe dylematy,jakby 185 wchodziło na moja 7 felgę to bym się nie zastanawiał i nie bral nic węższego, ale jak i tak muszę kupić felgi to sprawa staje się otwarta.

Wyczaiłem, ze jest jeszcze jeden ciekawy rozmiar w przystępnej cenie 155/65/R15 ;D

Siadly - Sob 21 Wrz, 2013

Mam zimę 185/55 na 7" i nie widzę żadnego naciągu... ^_^
Janusz - Nie 22 Wrz, 2013

Loko napisał/a:
Mam coraz większe dylematy,jakby 185 wchodziło na moja 7 felgę to bym się nie zastanawiał i nie bral nic węższego, ale jak i tak muszę kupić felgi to sprawa staje się otwarta.

luz ziom, ja miałem 185/60 na 7j i nie ma tragedi, przy takich wysokich profilach nieduża róznica szerokości naprawdę jest słabo widoczna i nie przeszkadza.

nad 155 tez sie zastanawiałem, ale trafił się komplet kolców 145 za 250 zł to łyknołem ;D