Loko - Wto 24 Paź, 2006 Temat postu: Olej w skrzyni biegówIle oleju wchodzi do skrzyni i jaki olej wlać?
[ Dodano: Wto 24 Paź, 2006 ]
Chyba sobie sam znalazłęm odpowiedź na pytanie ile oleju , pisze zę 2 litry, to zostaje pytanie jaki, czy jakiś konkretny czy to bez różnicy. (oczywiście zakładam że parametry będą takie jakie mają być, bardziej pytam czy jakiejś marki jest lepszy czy wsio ryba ) 106 - Wto 24 Paź, 2006 jak chcesz +4KM wiecje zalej motulem w innych przypadku wlej shella
/taki standardowy w czerwonej butelce/ i tez auto bedzie jezdzilo.strick - Wto 24 Paź, 2006
106 napisał/a:
jak chcesz +4KM wiecje zalej motulem
serio :566:Loko - Wto 24 Paź, 2006
106 napisał/a:
jak chcesz +4KM wiecje zalej motulem w innych przypadku wlej shella
/taki standardowy w czerwonej butelce/ i tez auto bedzie jezdzilo.
Bartek bez żartów mi tutaj prosze , pytam bo skrzynia podobno delikatna w tym aucie wiec moze któryś olej pomoze ją puźniej zepsuć KonradMK - Śro 25 Paź, 2006 od razu kilo bananów i trociny dodaj, będzie dobrze
Uprzedzam złośliwości - ja tak nie mam Loko - Śro 25 Paź, 2006 Cholera sami kawalaze na tym forum michool_vt - Śro 25 Paź, 2006 z tego co wiem to lepiej do skrzyni zalac to co zaleca producent, i wszystko bangla lux, total jakis tam saxorulez - Pią 27 Paź, 2006 powiem tak na zimę to co producent.. a jak w upalasz to na lato coś gęstszego.
Ja olej wymieniam na każdym przeglądzie... bo w gruncie rzeczy on się szybciej zużywa niż ten w motorze..KonradMK - Pią 27 Paź, 2006 Łukasz swoje banany w nim smażyk-mart - Pią 27 Paź, 2006
Cytat:
Ja olej wymieniam na każdym przeglądzie... bo w gruncie rzeczy on się szybciej zużywa niż ten w motorze..
czemu tak jest? ja moze raz na pol roku wymieniam olej w skrzyni ~30000km. Wole wymieniac skrzynie niz olej, tryby sie szybko zuzywaja saxorulez - Pią 27 Paź, 2006 bo w skrzyni mocno eksploatowanej _ tzn. wysokie RPM co w moim aucie się czasami zdarza... występują bardzo duże tarcia i to jest powód szybkiego zużyci aoleju. A jak kiedyś oglądałem dokument z kraju kwitnącej wiśni o przygotowywaniu samochodów na ulicę Panowie powiedzieli ze w autach które katują wymieniają olej w skrzyni dwa razy częściej niż w silniku !!!
druga rzecz jest taka że od świerzości oleju bardzo dużo zależy m.in. moc.
przy zimnym nie rozgrzanym można tracić kilka koni!Loko - Pią 27 Paź, 2006 O kurwa, poważnie z tą mocą? Czyli to co uznałem za zart co pisał 106 wcale nie jest dalekie od prawdy , nie przypuszczał bym. No to zalewam totala, bo zima idzie.saxorulez - Pią 27 Paź, 2006 na lato coś gęstszego jeśli upalasz sporo. jak nie to w zupełności styknie seryjny.. mi w lato na seryjnym przy 8000rpm skrzynia zgrzyta bo jest już za rzadki...
ale olej do cieżarówek zrobił robotę strick - Pią 27 Paź, 2006
saxorulez napisał/a:
ale olej do cieżarówek zrobił robotę
Tak myślałem, bo kiedys słyszałem ze oni mają najlepsze oleje!k-mart - Sob 28 Paź, 2006 ciekawy temat, nie wiedzialem o takim zjawisku. Ze wzgledow praktycznych nie katuje mojego clio pilujac non-stop obrotami powyzej 6000rpm. Roznice co do odpychu oczywiscie sa ze zimnego dnia chodzi lepiej a gdy upal gorzej itd itd itd....Nigdy nie pomyslalbym ze moze miec to (az tak duzy) zwiazek z olejem w skrzyni.