To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Wankel

Michał - Pon 20 Lis, 2006
Temat postu: Wankel
http://www.keveney.com/Wankel.html

Jakby ktos nie wiedział.

spotkalem sie dzisiaj z kumplem w kawiarnio-knajpce, na biznesowo towarzyskie spotkanie, a ze akurat obaj nie mielismy czasu to wyszlo ze rano. Mowie to bo z tego wynikala moja kondycja umyslowa.

Bla bla bla zamiast o waznych sprawach to generalnie gadamy o jakis pierdolach i samochodach i on wypala ze wlasnie jezdzil sobie 350Z i ze fajne auto ale generalnie to wczoraj jezdzil RX-8 i mu sie bardziej spodobalo na codzien, ze ogolnie super autko bla bla i (mowi) ten silnik smieszny 1.3 i ze sie fajnie kreci. Na to ja odpowiadam: "no, no... no... [5min pozniej] yyy.... [9min pozniej] :559: :559: 1.3??????!!!! wtf tam daja taki silnik? heee???" Na to kolega ze no normalnie... A ja ze dżizys ale to musi byc straszne ze takie szybko wygladajace auto a tak niejezdzace....

no i zaczelo sie....

nie wiem, ok, to bylo rano, ja jeszcze czekalem na kawe i sniadanie, no ale ogolnie cos mnie ominelo chyba.

patrze w neta i mial racje:
1.3L RENESIS 6-port rotary engine
232 HP, EPA Mileage City/Hwy (mpg) 18/24 MT

czyli wankiel? :558: Niech no kto wytlumaczy prostemu czlowiekowi jakto kutwa ze tam jest 178KONI Z LITRA?????

JAKIE SA PLUSY JAKIE MINUSY?

podobno sie zajebiscie kreci, jest lekki, ale co, padnie po 100kKM?

generalnie jestem w niezlym szoku bo zawsze wiedzialem ze tam jest albo te 190 albo 230KM ale to ze jest 1.3 to totalnie nie kojarzylem... :559:

M - Pon 20 Lis, 2006
Temat postu: Re: Wankel
Michał napisał/a:
http://www.keveney.com/Wankel.html

Jakby ktos nie wiedział.

Piekna konstrukcja ktora o dziesiatki lat wyprzedziła owczesne mozliwosci techniczne do jej wykonania.

Anonymous - Pon 20 Lis, 2006

wow. jestem poruszony tym tematem. Przysiegam ze cos tam wiedzialem ale nie spodziewalem sie ze az tak, kurwa!

ps. szlyszalem ostatnio taka anegdote. Dresiara wychodzi z filmu Pasja Mela Gibsona cala zaryczana i wyje: Ale ja kurwa nie wiedzialam ze ten koles tak cierpial!!!!

dzik - Pon 20 Lis, 2006

Polecam jeszcze:
http://auto.howstuffworks.com/rotary-engine.htm

Anonymous - Pon 20 Lis, 2006

jedynym minusem tych silnikow sa pierscienie ktore sie szybko zurzywaja :( ale tak to te silniki sa kozackie
carlose - Wto 16 Sty, 2007

ciekawe jak to z wytrzymałość wankli, bo jakoś mazda odeszła od tego.. a może bardziej robi tylko np w rx8 (z tego co wiem :) ) - czemu nie seryjnie montują do innych modeli ?
Loko - Wto 16 Sty, 2007

TAki Cycat

"Na przeszkodzie do jego masowego zastosowania stoją problemy technologiczne, jak i jego wady, jakimi są: stosunkowo wysokie zużycie paliwa, wysoka emisja spalin oraz szybkie zużycie"

Kiedyś czytałem, ze najwiekszą wadą jest problem z uszczelnieniem tłoka.

carlose - Śro 17 Sty, 2007

wymysł ogólnie zajebisty ale nie dopracowany :/
Vlodarsky - Śro 17 Sty, 2007

miałem w szkole model takiego silnika na korbke :) można sobie było kręcić :P
CHRZANEK - Śro 17 Sty, 2007

Jak ja chodzilem do technikum to prócz wankla (też mielismy model z korbką ;-) ) inną ciekawostka było doładowanie COMPREX.
I z tego co się orientuję seryjne samochody z tego typu doładowaniem to były:
opel senator, oraz mazda 626 - jedno i drugie produkowane w latach 80tych.
Niestety oba w dieslu ;-( ale technologicznie ciekawostka poniewaz było napedzane bezposrednio jak kompresor, ale wykorzystywało spaliny jako "element" doprężający.

Jakarti - Czw 18 Sty, 2007

Loko napisał/a:
"Na przeszkodzie do jego masowego zastosowania stoją problemy technologiczne, jak i jego wady, jakimi są: stosunkowo wysokie zużycie paliwa, wysoka emisja spalin oraz szybkie zużycie"

szybkie zuzycie silnika to ile? 100 tys?

M - Czw 18 Sty, 2007

Jakarti napisał/a:
Loko napisał/a:

szybkie zuzycie silnika to ile? 100 tys?

Tak.

Vlodarsky - Pią 19 Sty, 2007

em - to prawie jak smart...
Anonymous - Pią 16 Mar, 2007

Anonymous - Pią 16 Mar, 2007

generalnie silnik fajny, bo mały, lekki, masa nisko,ale i to ale boli właśnie, spalanie, bierze olej jak głupi, remonty co 4 sezony jak mało jeździsz i jeszcze nie ma gdzie ich robić, bo mało kto ogarnia te jednostki, a wielka szkoda. Sam chorowałem i choruje na przed ostanią rx7(fc3s)