To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Z cyklu ...jaki LCD?

DeeS - Wto 21 Lis, 2006
Temat postu: Z cyklu ...jaki LCD?
Witam

Jestem na etapie kupna przyzwoitego LCD . Przyzwoitego mam na mysli przedzial cenowy do 5.5 tys zł.
37 lub 42 cale (bardziej za ta druga opcja)

No i pytanie do fachowcow co teraz jest na czasie na co zwracac uwage?
LCD bedzie sluzyl w wiekszym pomieszczeniu typu salon ;].

Znalazlem cos takiego generalnie nie wypada zle chyba ze sie myle. Prosze o porade moze cos znacie lepszego i dobrego.

http://www.rtv-delta.com/...products_id=571

lenny - Wto 21 Lis, 2006

kupowałem ostatno 37 cali,
najlepszym wyborem okazała się plazma:]

powodzenia!

DeeS - Wto 21 Lis, 2006

Slyszalem rozne opinie o plazmie.. nawet smiale twierdzenia ze plazma juz wymiera... ?;]
Niemy - Wto 21 Lis, 2006

moj starszy tez sie przymierza do takiego zakupu i z tego co doslyszalem obecnie najlepsza jakosc obrazu ma Sony Bravia pozniej Samsung, podobno wiele firm kupuje matryce od Samsunga
strick - Wto 21 Lis, 2006

Dokładnie ja tak samo jestem na kupnie, ale 32 cale; większy nie jest dalmnie potrzebny! Też syłyszałem że Sony i Samsung :)
DeeS - Wto 21 Lis, 2006

okej to jaki model Samsunga?
saxorulez - Wto 21 Lis, 2006

Polecam model

Samung XJ500 - 2 - 900

Anonymous - Wto 21 Lis, 2006

ponoc te nowe samsungi hd sa zajebiste http://www.samsung.com/pl....asp?viewPage=2

a tez slyszalem ze sony kupuje matryce lcd od samsunga zeby bylo smiesznie :)

http://www.samsung.com/pl...tv/le32r71b.asp
i ten http://www.samsung.com/pl...tv/le32n71b.asp

samsung moze nie jest wielka marka ale lcd technologie ma opanowana
ma np dobry kontrast gdzie soniawki odpadaja w tych nowych modelach co podalem

Loko - Wto 21 Lis, 2006

Generalnei to temat na forum majsterkowicz pl, ale ja słyszałem, ze każdy lcd (przynajmniej na razie) ma gorszą jakośc obrazu przy normalnej telewizji niż normalny kineskopowy telewizor.
mi - Wto 21 Lis, 2006

oki - napiszę co wiem: najrozsądniej wychodzi samsung; lcd mają wyższą rozdzielczość (teraz większość już nawet pod HD), więc obraz z kabla jest.... hmmmm... problematyczny... Przy cyfrowej satce już nie jest źle, jeśli masz/będziesz miał n tv to powinno być gites. Z plazmami jest taki ból, że pojedyńcze pixele z powodu samej zasady działania nie mogą być zbyt małe, więc jeśli plasma to tylko duuuża.

...tak mi się wydaje...

DeeS - Wto 21 Lis, 2006

Ok. Dzieki za info.

Prawdopodobnie wybor padnie na ten model

http://www.mixmedia.pl/?zobacz=2159

jak myslicie bedzie okej ?

przejdz sie do pierwszego mediamarkt i zobacz co juz lcd potrafi
przez ostatni rok spory zrobil postep w ilosci wysietlanych kolorow, kontrascie i szybkosci krysztalu, i obrobki cyforwej przez procesor

porownywalem jak masz np dobry sygnal cyfrowy to jest porownywalnie jak dla mnie z normalnym moniem, (oczywiscie mowie tu o tym samsungu z nowym lcd) a mam oko niezle, a nie mowie juz o trybie hd wysokiej rozdzielczosci to juz jest kosmos

faktycznie do tej pory plazmy mialy lepsze spektrum kolorow ale z nimi bym problem i jest ze nie moga uzyskac malego piksela i dlatego nie ma malych przekatnych, sa bardziej pradozerne , gdzies bylo ciekawe porownanie na necie zalety i wady obu technologii, www.tomshardware.pl

w chwili obecnej lcd zrobily duzy postep w jakosci wyswietlanego obrazu i powoli doganiaja plazmy a cenowo sa sporo tansze

pozdr

co do tego ostatniego linka
to powiem tak

wolalbym kupic 32cale ale nowsza lcd o jedna generacje
linka masz w pierszym moim poscie

dzik - Wto 21 Lis, 2006

Bylem tez na etapie i mam samsunga LE32R71B

Najpier byl wybor plazma - lcd.
Plazma odpadla bo:
- ma zazwyczaj nizsza rozdzielczosc
- ma duzo wyzsze zuzycie pradu
- wypalaja sie
- paleta wyswietlanych barw

Ten ostatni punkt mnie rozwalil w plazmach. Maja tragicznie mala palete barw, jak ogladamy niebo to widac paski i dithering ktory stosuje tv.

Co do spektrum barw to mierzylem swoj telewizor odpowiednim przyrzadem (mamy dzial zajmujacy sie tym) i PRZEWYZSZA to ktore jest wymagane dla monitorow lcd i wymaganych dla sygnalu pal/secam.
Zrobilem sobie profil dla monitora i mam idealne kolory dla sygnalu z pc'ta :D

Plazmy maja natywnie teoretycznie lepsza metode uzyskiwania koloru, one dodaja kolory a nie odejmuja od bialego jak lcd. Ale u mnie lcd wygral.
Korzystam z niego jako monitora do kompa, na plazmie by zostaly slady.
Ogaldam tv, jest OK.
WYbralem 32 cale ze wzgledu na maly pokoj, a pozniej z nich wskazali jako najlpszy ten model. Jak malo ktory ma matryce pva.

w plazmie zadziej wypalaja sie piksele i spektrum barw ma wieksza ale palete wyswietlanych juz nie koniecznie :) ale masz racje palsma ma addytywna metode tworzenia koloru jak w crt
lenny - Wto 21 Lis, 2006

co to kuurwa forum elektroników jest...?!?! gadać po polskiemu po naszemu a nie tutaj takie dyrdymaly...
mikson - czy Ty mnie obrażasz?!?
:573: