HH.ORG na Torze - Laguna 2.0 T vs Focus C-MAX
Bad-i - Czw 28 Gru, 2006 Temat postu: Laguna 2.0 T vs Focus C-MAX wlasnie sobie wracalem spokojnie z kolacji a tutaj na mojej ukochanej ulicy Modlinskiej cos mnie goni i goni. No i traf chcial ze stanelismy na polu na pierwszych swiatlach za Chylińskimi (przyp. salon VW a swiatla to przejscie dla pieszych). Gosciu troche dalej wychamowal a ja spokojnie sobie patrze na jego znaczki. Ford Focus C-Max TDCI, hmmm mysle sobie ze wylacze ESP i pokaze jak sie jezdzi. I tak spokojnie w sumie ruszylem a tutaj mile zaskoczenie bo jest walka, do kolejnych swiatel dojechalem moze o dlugosc z przodu. I teraz dylemat bo latwo nie bylo, czy zjechac na lewy pas (na nastepnych swiatlach skrecam w lewo w Mehofera = boje sie ze nei zdarze go wyprzedzic) czy stanac twardo na srodku i w razie czego jechac prosto. A wiec staje na srodku podjezdza Focus, swiatelko w srodku zapalone, jego zona jak sie domyslam opier..dala go z tylniej kanapy w tym samym czasie zabawiajac dziecko w kubełku. A wiec jest gest od kierowcy, czekam juz napiety jak gumka w majtach na zielone i ruszam dosc sprawnie, jedynka lekki uslizg i jestem gdzies pol dlugosci z przodu, dwojka tez odchodze ale bardzo delikatnie, 3 i mysle ze jestem okolo dlugosci z przodu, wtedy decyduje sie ze zjade na lewy i zasygnalizuje skret. Oczywiscie w tym samym czasie podziekowalem awariami a kierowca Focusa odpowiedzial migaczka.
Teraz 20 min to zdarzeniu mysle co to kurwa bylo, przeciez najmocniejszy benzynowy focus 2.0 beznyna (nie mowie o ST czy RS) ma 9,2 do setki a to byl diesel for God Sakes. I tak nigdzie nie moge znalesc jego specyfikacji, jedyne co znalazlem to jakies 9,4 do setki ale przeciez to przepasc a nie bylo tego widac na drodze. W porownaniu do Avensisa D4D 180 KM ktory katalogowo ma takie same przyspieszenie co Laguna ten C-Max jechal o wiele lepiej.
Taki niby rodzinny diesel a tutaj na prawde ledwo co. Cale szczescie ze jutro z Krakowa wracam z clio bo normalnie coraz ciezej idzie.
FreeMan - Czw 28 Gru, 2006
Po pierwsze gratuluje...
Po drugie-jestes pewien ze byl to C-MAX ? Najszybszy tdci ma 9.6 do 100km/h a benzyna 10.8 (dane ze strony forda). Troche to dziwne .
A moze laga nie domaga (nawet nie czuje kiedy rymuje )?
Dobrze ze clio wraca :530:
saxorulez - Czw 28 Gru, 2006
A może to S-max był?
2.0 TDCI 140KM
Bad-i - Czw 28 Gru, 2006
teraz to mnie zabiliscie, ale jak ogladalem zdjecia na stronie Forda to jestem na 99% pewien ze to ten vanowaty Focus. Do tego dodam ze bardzo ladny, ladna felga, ladny lakier taki wygladajac na sportowy. Ale na bank byl to diesel, raz ze mial znaczki a dwa ze slyszalem klekot na swiatlach. Z drugiej strony nie sadze zeby ktos to chipowal (chociaz kierownik taki chyba nie kulawy).
saxorulez - Czw 28 Gru, 2006
A moze taki zartowni¶ jak ty i jechał S-Maxem 2.5T?
Loko - Pi± 29 Gru, 2006
A mozę to zafira OPC była Opel nie opel ale podobna To juz by gruba pomyłka była
anjas - Pi± 29 Gru, 2006
Ja bym obstawiał C-Maxa 2.0 TDCI 136 koni z jakim¶ chipem. Jeżdżę czasem zwykłym focusem z takim silnikiem (bez chipa) i odpycha się zno¶nie. C-Max jest cięższy, ale np. VTG chipuje te silniki na 162 konie i 400 niutków. Być może po chipie daje radę powalczyć z Lag±.
FreeMan - Pi± 29 Gru, 2006
Bad-I , w sumie to Twoja Laguna katalogowo ma 8,4 do 100km/h, wiec tak jak anjas mowi c-max po lekkim chipie to mogl byc. Tymbardziej ze kierownik chcial sie sprawdzic...
strick - Pi± 29 Gru, 2006
Bez chipa to raczej niemożliwe, chyba ze już masz zajechan± lage
Bad-i - Pi± 29 Gru, 2006
strick napisał/a: | Bez chipa to raczej niemożliwe, chyba ze już masz zajechan± lage |
no chyba jednak musial byc chipniety bo laga trzyma sie ok a do tego ma nowe T
P.S. przytargalem dzisiaj clio - powiem tak instna masakra, dali mi jakies stare wybite zimowki i nie moglem przekraczac 90 km/h bo bilo jak cholera. Dodatkowo przy tym ustawianiu walkow nie moge jechac ponizej 3.000 rpm bo samochod skacze jak zaba. Takze kazde hamowanie czy inne takie to bieg w dol i wysokie obroty.
Jedyne co mnie pocieszylo to fakt ze na 1 i 2 nie mam trakcji a na Modlinskiej jakies 30 min temu skillowalem A3 1.8T, niestety tylko do konca mojej 2ki bo pozniej jest juz 100 km/h i dostaje takich wstrzasow ze sam sie boje.
Czekam do jutra, mam nadzieje ze bedzie sucho. Wtedy zakladam slicki i ruszam na miasto sprawdzic co teraz ten samochod moze pokazac.
Anonymous - Pi± 29 Gru, 2006
a ile twoja laga ma na gtechu 0-60mil? jezeli ma 8,4 sek katalogowo to powinna miec na gtechu 7,8-8sek 0-60mil
bo moze tu jest myk i nie trzyma katalogu
Bad-i - Sob 30 Gru, 2006
mikson napisał/a: | a ile twoja laga ma na gtechu 0-60mil? jezeli ma 8,4 sek katalogowo to powinna miec na gtechu 7,8-8sek 0-60mil
bo moze tu jest myk i nie trzyma katalogu |
oj nie pamietam teraz bo mierzylem z rok temu albo lepiej. Ale lata bardzo zdrowo takze nie widze tutaj przyczyny w silniku.
p.s. najgorsze to jest to ze juz za miesiac bede pasek a tam tylko 2.0 bez T
anjas - Sob 30 Gru, 2006
czyli jednak pasek... no to nie poszalejesz - te paski za bardzo nie banglaj±.
Ale zawsze będziesz mógł się wyżyć na cliówce
Bad-i - Sob 30 Gru, 2006
anjas napisał/a: | czyli jednak pasek... no to nie poszalejesz - te paski za bardzo nie banglaj±.
Ale zawsze będziesz mógł się wyżyć na cliówce |
to prawda jakies 0.8 sekundy wolniejszy do Laguny ale bede straszyl biksenonami :562:
|
|
|