To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Montaż rozpórki

M - Wto 30 Sty, 2007
Temat postu: Montaż rozpórki
Kupiłem seryjną rozpórkę do VTi (jest bardzo solidna ;) ) tylko ze mam jeden zonk...
nie mam pomyslu jakimi srubami ja przykrecic do kielicha...
Seryjnie wyglada to tak ze sa osobne dziurki na rozpórkę (2 na każdą stronę).
Wygląda to tak seryjnie :

Montaż wyglądałby tak:

NO i wlasne zastanawiam sie jakiego typu sruby uzyc i czy dodatkowo zabezpieczac antykorozyjnie miejsce montażu.
Pomóżcie ziomki :)

Anonymous - Wto 30 Sty, 2007
Temat postu: Re: Montaż rozpórki
eM napisał/a:

nie mam pomyslu jakimi srubami ja przykrecic do kielicha...

najzwyklejszymi M8?;)

pozdrawiam
Artur

ziooooooooooooom bo nie powinienes kupowac rozporki od vti tylko od eg4 czy coas takiego ponoc roznia sie otwory na rozporce ale chyba za pozno Ci to powiedzialem

[ Dodano: Wto 30 Sty, 2007 ]
kurcze ale patrzac na te ropzorke to ona zamontowana jest :D hmm dziwne :570:

M - Wto 30 Sty, 2007

NO czym sie roznia... są te same mocowania tylko ze zaslepione gumkami.
W eg4 nigdy nie było seryjnej rozpórki bo po co ;)

gdziesz przeczytalem ze one sie roznia ale chyba jak zwykle cos pokrecilem a po drugie no wlasnie po co mieli by robic rozporke do eg4. napisz mi na pw ile dales za rozporke i gdzie kupiles?
Anonymous - Czw 01 Lut, 2007

shorti napisał/a:
gdziesz przeczytalem ze one sie roznia ale chyba jak zwykle cos pokrecilem a po drugie no wlasnie po co mieli by robic rozporke do eg4. napisz mi na pw ile dales za rozporke i gdzie kupiles?

takie same sa;) rozporka w serwisie kosztuje 60zl - slownie szescdziesiat;)

pozdrawiam
Artur

M - Czw 01 Lut, 2007

Kosztuje grosze...
a tutaj odp. na hondatechu :)
http://hondatech.pl/viewtopic.php?t=2928

KonradMK - Czw 01 Lut, 2007

dziwnie zamontowane bo imho rozpórka ma ograniczać składanie się kielichów do środka a tutaj jak mocowanie jest po zew stronie kielicha to nic nie powstrzyma przed wyginaniem się części wewnętrznej
M - Czw 01 Lut, 2007

KonradMK napisał/a:
dziwnie zamontowane bo imho rozpórka ma ograniczać składanie się kielichów do środka a tutaj jak mocowanie jest po zew stronie kielicha to nic nie powstrzyma przed wyginaniem się części wewnętrznej

Tak to zrobił producent. Nie wierze zeby z hondy wyszło coś bezmyślnie patrząc na to jak udana była seria EG oraz cały Vgen :)

A swoją drogą nie jest to jakas kosmicznie sztywna rozporka.... raczej przyrownalbym jej performance do seryjnego kolektora wydechowowego w b-serii :)

nie będę się kłócił ale takie są prawa fizyki :)

KonradMK napisał/a:

a gdzie niby miala by byc mocowana? bo nie bardzo rozumiem co znaczy wewnetrzna/zewnetrzna strona wg Ciebie

pozdrawiam
Artur

wg mnie rozpórka powinna być mocowana po wewnętrznej stronie kielicha (bliżej silnika a nie nadkola) tak jak to jest np w R19 16v :) co zapobiega składaniu się kielichów do środka

czyli tak

( o )>-------------<( o )

a nie tak

(>o-)--------------(-o<)

KonradMK napisał/a:

( o )>-------------<( o )

a nie tak

(>o-)--------------(-o<)

ale preciez kielich sie nie rozciaga;) moim zdaniem mocowanie do pionowej powierzchni kielicha jest nienajlepszym rozwiazaniem, gdyz wymaga bardzo sztywnych uchwytow; druga sprawa im dalej tym wieksze ramie i mniejsza sila dzialajaca na rozporke

pozdrawiam
Artur

Loko - Czw 01 Lut, 2007

Mała poprawka im większe ramie tym większa siła :)
Prosty przykład który patyczek łatwiej złamać krótki czy długi? :D

No a co do mocowania to Konradowi nie chodzi o pionowe z boku kolumny tylko jak by to obrazowo ująć przykręcenie rozpórki przed dzira w kielichu :D , a nie za ;) , bo tak włąśnie jest w renacie dziewiętnastej.

M - Czw 01 Lut, 2007

Ale sie temat zrobil.. z trzech śrubek. :)
Ja wole zeby rozporka była szerzej bo wtedy bardziej sie to skompensuje w elastycznym wygieciu rury.
A zaraz zaprosze do wypowiedzi goscia z sosin i dopiero wam opowie o rozpórkach :D