HydePark - Zlote mysli mechanikow, moze by taki spis zrobic
dzik - Wto 10 Kwi, 2007 Temat postu: Zlote mysli mechanikow, moze by taki spis zrobicWitam
Dzisiaj przez 4h towarzyszylem pewnemu mechaniorowi przy wymianie paska klinowego w clio. Tak, to tyle trwa temu kto wie jak to zrobic. Na szczescie ASO kasuje ryczaltem za pozycje "pasek w clio" ok. 100PLN. Nikt taniej tego nie zrobi.
Gosc zlozyl juz kilka rajdowek, w tym kilka renuarow, Lukasz na bank goscia zna.
Gosc ten skladal clio sporta od zera.
Teoretycznie nic tylko pytac i sluchac i uslyszalem:
"megane maxi mialo ponad 300KM z 1.6"
"r5 turbo ma 1.8 lub 2.0"
jak zapytalem czy drazyl roznice w clio II i clio III to stwierdzil ze podstawowa to turboKonradMK - Śro 11 Kwi, 2007 dobre M - Śro 11 Kwi, 2007 Czy to jest ten Pan o ktorym mysle ? dzik - Śro 11 Kwi, 2007 Nazwijmy go roboczo panem "R".pcs - Śro 11 Kwi, 2007 dziku, daj mi prosze namiar gdzie to robiles, bo jak rozumiem wymieniales sam newralgiczy pasek alternatora? ja juz sie powoli przymierzalem do calego rozrzadu zeby ten pasek zmienic (a to juz 2000tys robi) bo nie wiedzialem ze da sie oddzielnie. czy ten pasek napedza tez klime?
dzienksdzik - Śro 11 Kwi, 2007 Tak, pasek napedza klime, pompe wody, wspomaganie i alternator.
Wymienia sie pasek + napinacz.
Napinacz sam w serwisie kosztuje prawie 900PLN.
A kit: pasek + napinacz + rolka prowadzaca... ok 500PLN. Wybralem to drugie.
Namiary pw.saxorulez - Śro 11 Kwi, 2007
dzik napisał/a:
Nazwijmy go roboczo panem "R".
ostatnio mi mówił ze jeżdził Clio Sport III z Turbo
więc dziku.. uważaj bo może takei juz Renault testuje w Polsce..
Aha.. Clio II Ragnotti ma 150KM według pana R
Ale pomimo pieprzenia takich głupot ludzie mu zawierzają (jest takie słowo??) i teraz buduje CTRa do rallycrosuKonradMK - Śro 11 Kwi, 2007
saxorulez napisał/a:
zawierzają (jest takie słowo??)
jest, w słowniku "O oyczystey Polaków mowie" wydanie z 1805 r. dzik - Śro 11 Kwi, 2007
saxorulez napisał/a:
Aha.. Clio II Ragnotti ma 150KM według pana R
Ale pomimo pieprzenia takich głupot ludzie mu zawierzają (jest takie słowo??) i teraz buduje CTRa do rallycrosu
O CTR'ze sie chwalil, mi mowil ze clio phIII ma 195KM.
Nie wierzyl mi jak powiedzialem ze 1KW=1,36kW i mowil ze lambda 1 to 13.
Polozyl mnie na lopatki jak opowiadal o "strojeniu" clio sporta ktorego zbudowali, podobno zadna hamownia w Wawie nie mogla go zmierzyc i do Opola jezdzili na pomiar, wracali na zmiane programu i znowu do Opola na pomiar, powtarzali tak kilka razy :570:
Jedno trzeba przyznac, kluczem dobrze w clio kreci, sprawnie mu to idzie, ale lepiej go nie sluchac.Dariano - Śro 11 Kwi, 2007 hehehe tez slyszalem pare tekstow z ust pana "R" nie przypomne sobie teraz ale napewno wywolal usmiech na mojej twarzy.saxorulez - Czw 12 Kwi, 2007
dzik napisał/a:
Polozyl mnie na lopatki jak opowiadal o "strojeniu" clio sporta ktorego zbudowali, podobno zadna hamownia w Wawie nie mogla go zmierzyc i do Opola jezdzili na pomiar, wracali na zmiane programu i znowu do Opola na pomiar, powtarzali tak kilka razy
Do Majer techu jeżdzili.. ale na seryjnym kompie wysstrojonym auto ma 210KM co dla niektórych w Wawie jest problememdzik - Czw 12 Kwi, 2007
saxorulez napisał/a:
Do Majer techu jeżdzili.. ale na seryjnym kompie wysstrojonym auto ma 210KM co dla niektórych w Wawie jest problemem
I to jest dla mnie ciekawostka straszna ktore chce sprawdzic.
Albo trafili na megamagika ktory faktycznie stroi cale mapy albo dobra scieme.saxorulez - Czw 12 Kwi, 2007 Dziku specjalnie dla CIebie (Freeman już widział) Clio 202KM ...
a tu jest egzemplarz 212KM na wałakch Catcams, Supersprint oraz Superchips - czyli to co Pan Poniedziałek określił jako bardzo kiepską angielską firmę.