Kulturka - reż. Sidney Lumet
Anonymous - Śro 09 Maj, 2007 Temat postu: reż. Sidney Lumet ostatnio moja lepsza polowka po przeczytaniu biografii Al'a Pacino wypozyczyla 2 filmy - "Serpico" rocznik 1973 i "Pieskie popołudnie (Dog Day Afternoon)" zrobione dwie wiosny pozniej. Oba wyrezyserowane przez tego samego pana - Sidneya Lumeta.
Wstyd sie przyznac ze moze i nazwisko slyszalem tak nie wiedzialem nic na temat rezysera. Dlatego teraz odchamiamy - pisze zeby ci co nie wiedza, wiedzieli.
Absolutnie przeswietne kino, ociekające stylem i klimatem i do tego Al Pacino + Nowy Jork. Ten styl i klimat to kwintesencja calosci a sam Lumet powiedzial kiedys cos co w 100% sprawdza sie w tych dwoch filmach:
Sidney Lumet napisał/a: | Good style, to me, is unseen style. It is style that is felt |
To ze znajomosc Lumeta jakos, jak stąpam po tej ziemi, mi umknela, nadrobilem czekerautujac jego filmo i bio grafie .
Okazalo sie ( phi, jednak!) ze oczywiscie ze nie jest to jakis tam sobie Pan, tylko jego nazwiska wymienia sie jednym ziewem obok takich nazwisk jak Scorsese czy Kubrick. Podobno jest tylko mniej rowny i ktos napisał/a: | It's hard to believe that the same man who gave us 12 Angry Men, Dog Day Afternoon, Network and Prince of the City was responsible for Guilty as Sin (ADWOKAT DIABLA [PRZYP. JMK RED.]) , Family Business, Power and A Stranger Among Us. But despite the fact that some of his films have been disappointments, Sidney Lumet is one of the masters of the American cinema. | nie wiedzialem ze adwokad diabla to taki gniot! widzialem go daaaawno temu i az sobie zobacze znowu zeby wyrobic wlasna opinie.
Tak czy siak. Wiecie czemu jest taki dobry?
Bo...
Cytat: | Sidney Lumet (ur. 25 czerwca 1924 Filadelfia, Pensylwania, USA) - amerykański reżyser, scenarzysta, aktor i producent filmowy.
Syn żydowskich aktorów Barucha Lumeta (urodzonego i zamieszkałego w Warszawie do 1920) i Eugenii Wermus.
|
W kazdym razie... POLECAM SERPICO I PIESKIE POPOLUDNIE, w miedzy czasie planuje poogladac inne jego filmy i bede sie odzywal.
Zainteresowani tematem, klikną sobie tu...
bio i filmografie w szacownej IMDb, Łeb'ie pelnym filmow i wikipedii
...tym samym nie zrobia sobie krzywdy, a zarobią sobie u mnie podswiadomego plusa.
Czuwaj!
Pimpek Animator Kulturalnych Samochodziarzy.
k-mart - Śro 09 Maj, 2007
juz od jakiegos czasu zbieram dividi z Pacinem, Serpico nalezy do moich ulubionych
Anonymous - Śro 09 Maj, 2007
jest teraz ta bardzo fajna podobno ksiazka - autobiografia i jest duzo o czasach powstawania serpico i pieskiego popoludnia...
GOKART - Śro 09 Maj, 2007
Mi się Adwokat Diabła podobał. Film jest dziwny ale fajny
Jakarti - Śro 09 Maj, 2007
Jimek - gdybys smigal po torze tak jak ogarnales Lumeta (przyznaje sie bez bicia, ze jego filmow nie kojarzylem.. moze nazwisko gdzies sie obilo o uszy..) to bys wygral ale na szzczescie wolisz kulturke od toru i chwala Bogu!
moze jak juz skoncze prace ogrodnicze to skusze sie na jakis wieczor z ?????? i kinematografia Lumet'a.
hołk!!!
KonradMK - Czw 10 Maj, 2007
nie podlizuj się
Anonymous - Czw 10 Maj, 2007
a ciebie kto do kulturki wpuscil?
Marek23 - Czw 10 Maj, 2007
Adwokat Diabła jest bardzo dobrym filmem, jaki i Pieskie Popołudnie...nie wiem czemu ten pierwszy został pojechany, Pewno jakis 50 letni prawiczek to napisał. W takim razie też się zaznajomie z jego twórczością, ale nie dzisiaj, Dzisiaj nie mogę się odchamiać, bo muszę się jeszcze wieczorem do baru dopchać.
|
|
|