Techniczne - BP Ultimate vs. Orlen Verva vs. Shell V-power 99+
Anonymous - Pią 11 Maj, 2007 Temat postu: BP Ultimate vs. Orlen Verva vs. Shell V-power 99+Przez ostatnie kilka dni jezdziłem na 3 róznych paliwach, aby na własnej skórze doświadczyć tych "cudownych" produktów. Oto moje spostrzeżenia w stosunku do 95 Orlenowej.
1. BP Ultimate 98. Poszła na pierwszy ogień. Troche po mieście, i jakaś tam mała traska ale dużo wyprzedzanek. Zatankowałem ok 37 litrów.
- szybka adaptacja silnika do nowej mieszanki. Bardziej spontaniczna reakcja na gaz. Odczuwalnie lepsza góra. Zuzycie paliwa bez zmian. Ogólne wrażenie dobre plus.
2. Orlen Verva. Tankowanie na trasę do Olsztynka. Ok 35 litrów.
- natychmiastowa reakcja na nowe paliwo, albo brak zmiany po BP. Lekko wyrazniejszy dzwiek wkładki filtra (w C2 1.6 dosyc mocno słychać nawet na ori - pokaże wam o co chodzi jak sie spotkamy). Wyrazna poprawa "dołu" , góra bez zmian ale "subiektywnie lepiej" od BP. Zużycie na trasie dosyć wysokie. Rekcja na gaz podobna jak w BP. Ogólne wrażenie Bardzo dobre - lepsze od BP.
3. Shell V-power 99 plus. Tankowanie z beczek przeznaczonych na testy N11- na powrót do Poznania. Ilość paliwa nie znana ale pod korek - ok 35 litrów.
- strasznie długa adaptacja silnika - juz myslałem ze zajechałem motor albo coś padło - ok 100 km. Dużo cichszy motor, za to ssanie powietrza bardzo wyrazne. Poczatkow straszny muł na "dole" , po adaptacji - rakieta. Dół idealny, w sumie bez zmian ale góra jakis kosmos. Agresywna reakcja na gaz. Mniejsza głebokść wcisniecia gazu podczas stałej predkośći. Łatwosć wyprzedzania bez redukcji (4 - 5 bieg na luzie a tylko 148 NM) Zmniejszone zużycie paliwa. WRażenie - HIT !!!
Nie długo testy na hamowni. Zobaczymy czy subiektywne odczucia sie potwierdzą.Misiek_lbn - Pią 11 Maj, 2007 podaj ceny każdej
ja zawsze tankuje na Statoilu jakąś 98 coś tam, nazwy nie pamiętam
więc nie mogę powiedzieć nic o tym jak się na niej jeździ, ale raz jak mi rodzice podprowadzili samochód i zatankowali na jednej z tańszych stacji w lbn 95, to pożal się boże... :570:
a czytałeś test gdzie wskazywali że na 95 samochód miał lepsze parametry niż na tych topowych paliwach :566:Anonymous - Pią 11 Maj, 2007 ja tam leje 98 na bp i spoczko paliwo,
ostatnio zalalem 98 orlenoska verva i w sumie tez nie najgorzej
99vpower jest troszke przesadzony w cenie, 5zeta za litrJakarti - Pią 11 Maj, 2007 chyba byl gdizes temat o benzynce CHRZANEK - Pią 11 Maj, 2007 Ja tankuje 98 na neste - ze względow ekonomicznych.
Wole nestowe 98 niz orlenowe 95.
Z ocenami subiektywnymi bylbym ostrozny ale chwala Ci Lagadula za to ze podzieliles sie z nami szarymi uzytkownikami drog swoimi spostrzeżeniami dzik - Pią 11 Maj, 2007 mozesz mi wytlumaczyc co tak wysilony silniczek (125 z 1.6) moze zrobic z roznica pomiedzy 95 a 100 oktanow?
I powiedz mi jak paliwo moze wplywac na dzwiek ssania?dzik - Pią 11 Maj, 2007
mikson napisał/a:
99vpower jest troszke przesadzony w cenie, 5zeta za litr
Bo to paliwo ma inny cel, do zwyklych samochodow to jedynie lans, w dlubanych sie sprawdza. Mi w r5 bez roznicy czy leje za 5 zeta czy 4,5 wole miec kilka oktanow wiecej bo mam sporo ponad 100KM z litra.Jakarti - Pią 11 Maj, 2007 jak napisal wczesniej sa to jego subiektywne, a moze nawet podswiadome doznania.. Dzik, nie badz dziki Bad-i - Pią 11 Maj, 2007 jak bedzie chwila czasu to mozna to na hamowni zweryfikowac i tyle. Mam trzy baniaki to wleje po 10 litrow kazdej i moze jakos to sprawdze u siebie.gaugan - Pią 11 Maj, 2007 tak przelewajac i na szybko robiac test niewiele chyba wyjdzie. ja musialem w Type R spalic bak VPower i dopiero przy drugim czulem roznice, ktora glownie polegala na nizszym spalaniu
pzdrlenny - Pią 11 Maj, 2007 gaugan, ile Ci palił ctr?? bo pamietam ze strasznie marudziles na to...gaugan - Pią 11 Maj, 2007 ~290km na pelnym baku robilem w miescie, w trasie praktycznie to samo. jak sie wozilem juz opor spokojnie, to 340km bylem w stanie przejechac
pzdrsaxorulez - Pią 11 Maj, 2007
gaugan napisał/a:
290km na pelnym baku robilem w miescie
17 l na 100 wychodzi ?? przy 50 litrowym baku...
19l na 100 przy 55 litrowym baku
20 l na 100 przy 60 litrowym baku
nie wiem jak Ty tym jeżdziłeś al e tyle to plai escallade ps - Pią 11 Maj, 2007 No właśnie. Lenny chwalił się całkiem sensownymi wynikami w trasie - poniżej 10 litrów przy wyluzowanej jeździe.
To jak to jest w końcu.. się pytam?!?! Żre na potęge czy nie żre ten cif?M - Pią 11 Maj, 2007 Moj Pali w trasie dobrze ponizej 6/100, CTR dwulitrowy z moca troche wieksza nie rozumiem czemu mialby palic 20 w trasie Spokojnie mozna zejsc ponizej 10.
Co do Paliwa.
98 u mnie to standard i jezdze na nim caly czas.
na Vervie (glupia nazwa) pali mi mniej - chociaz wiem ze to dzieki dodatkom do syfnego paliwa.
na BP ulitimate jezdzilem bardzo malo i nie bylo rewelacji wzgledem innych 98.
na Vpower racing jezdze tylo na eventy typu spoty itp... to swietne paliwo aczkolwiek wieksza roznice czulem jak mialem jeszcze slabszy wydech i dolot (moze dlatego ze z przyzwyczajenia kilka razy zalalem 95)
Generalnie czym bardziej wysilona jednostka (kompresja,zaplon) tym wiecej oktanów powinno byc. Jesli dolejemy vpower racing do silnika ktory jest malo wysilony to jedyny pozytywny aspekt bedzie polegal na lepszej jakosci paliwa wzgledem krajowego syfu.
Wyjątkiem zdaja byc sie jednostki z knocksensorem ktore same potrafią sie dopasowac do oktanów,wiem ze w wielu autach francuskich jest KS dzieki temu moglo nastąpić to co piszesz lagadula.