Anonymous - Pon 21 Maj, 2007 Temat postu: Cisnienie w oponachWidzialem gdzies na sr.pl wzor do obliczania cisnienia w zaleznosci od rozmiaru opon, ale niestety znalezc nie moge.
Jak obliczyc jakie cisnienie powinno byc w oponach przy zmianie rozmiaru np. z 185/60r14 na 195/50r15 ?Anonymous - Pon 21 Maj, 2007 popmpuj azot w aso twierdza ze najlpeszy hehehehehqbus - Pon 21 Maj, 2007 azot jest dobry bo nie zmienia tak drastycznie swojej objetosci, niestety w sporcie jest zakazany bo takto by sie go na 100% stosowalo
ciekawostka... na glupiej zwyklej toyo r888 po przejechaniu 3 prob na kjsie cisnienie potrafilo skoczyc z 1.8 bara na ok 3.5-3.6Anonymous - Wto 22 Maj, 2007 ta toyo nie jest taka glupia
ale fakt cisnienie skaczePiTT - Wto 22 Maj, 2007 cisnienie ciśnieniem, ale znaleźć stację gdzie nie jest zwalony kompresor to sukces
rożnice w odczytach potrafią sięgać nawet 0.5atm :551:
ostatnio bardzo mi się podoba kompresor na Statoilu na Rosoła, jest elektryczny, ustawiasz tylko właściwe ciśnienie i sam pompuje lub popuszcza KonradMK - Wto 22 Maj, 2007
PiTT napisał/a:
jest elektryczny, ustawiasz tylko właściwe ciśnienie i sam pompuje lub popuszcza
kupiłeś nową pompkę do pitola? Michał - Wto 22 Maj, 2007 pitt takie kompresory są juz od 3 lat jakoś.PiTT - Wto 22 Maj, 2007 ha
to ja nigdy na takie nie trafilem, znaczy domyślam się o jakich mówisz, ale teraz są jeszcze nowsze
tutaj jest taki ze zakładasz na wentyl końcówkę i ustawiasz na maszynie ciśnienie... hehe fajnie zabrzmiało i już czekam na ripostę Jakarti - Czw 24 Maj, 2007
PiTT napisał/a:
Statoilu na Rosoła
dobra stacja i hotdogi maja dobre Młody Papież - Pon 21 Sty, 2008 Nie chciałem zakładać nowego tematu... więc się podpinam
2) czy zapodać większe ciśnienie niż zwykle?KonradMK - Pon 21 Sty, 2008 chyba mniejsze... powietrze w oponie podczas ostrej jazdy grzeje się i rozszerzaMłody Papież - Pon 21 Sty, 2008 no to dlatego pytam czy jak bym nabił azotu to zwiększyć ciśnienieCHRZANEK - Pon 21 Sty, 2008 Jak azot to napompowac tyle ile trzeba...
Jeżeli wierzyć fizyce to azot sie nie rozszerza i masz stae ciśnienie.
Aha i pamiętaj ze jak Ci u gumiarza napompuja azotem a ty np na stacji dopompujesz choćby najmniejsza ilosć "zwyklego" powietrza to juz jest DUPA
Robi sie mieszanka i traci wlaściwosci...Młody Papież - Pon 21 Sty, 2008 tak sobie teraz myśle że może potargało mi opony bo było zbyt duże właśnei ciśnienie (jezdziłem w miare długo po torze) i brało gume bardziej z boków... http://forum.hothatch.org...?t=2724&start=0
trzeba będzie spróbować tego azotu wkońcu...CHRZANEK - Pon 21 Sty, 2008 Jak latasz po zakrętach to ZAWSZE ci bedzie "zjadać" boki opon, natomiast jak mialeś za duzo wiatru to dodatkowo kończy sie bieżnik na środku (podczas jazdy na wprost).