HydePark - Pierwsza praca
Misiek_lbn - Pon 28 Maj, 2007 Temat postu: Pierwsza praca Jako że jest to forum na którym są ludzie wszechwiedzący i mający pojęcie o sprawach o których zwykły śmiertelnik pojęcia nie ma, mam pytanie.
Pracuje już jakiś czas, ale z racji tego że niedawno się dopiero wmeldowałem ponownie do kraju, podpisuję umowę. Tyle, że szef mówi mi, żebym pomyślał o czymś takim jak "Pierwsza praca", mianowicie o założeniu własnej działalności, żeby dostać jakieś dofinansowanie do tego z Unii, itp.
Być może spotkaliście się z czymś takim już wcześniej i macie wiedzę na ten temat.
Może nawet sami coś kombinowaliście w tym kierunku, i wiecie jak to wygląda.
anjas - Pon 28 Maj, 2007
Mogę nakreślić wyłącznie sytuację "ogólną"
Jeśli jesteś bezrobotny i zakładasz działalnośc gosp. to możesz postarać się o dofinansowanie z Urzędu pracy - o ile się nie mylę 20 tysięcy, z czego chyba 8 trzeba przeznaczyć na szkolenia itp. Oczywiście trzeba wypełnić tonę kwitów, przejść jakieś szkolenia w UP itd. ale może się opłacać.
Druga sprawa - jeśli zakładasz swoją pierwszą działalność gospodarczą, to łapiesz się na preferencyjny ZUS - przez dwa lata możesz odprowadzać niespełna 300 miesięcznie zamiast ponad 700.
Oczywiście prowadząc dz.g. możesz rozliczac się liniowo - 19% podatku, co jest zajebistą sprawą jeśli zamierzasz sensownie zarabiać... Bo przy trochę większych zarobkach i zwykłym zatrudnieniu szybko wchodzi się w 40% podatku i robi się smutno...
To tyle na szybko. Generalnie jeśli jesteś poukładany i rzetelny i będziesz na czas wypełniał kwity, rozliczał się z ZUS i Urzędem Skarbowym to dz.g. może być dobrym wyjściem.
Aha, oczywiście są różne programy unijne które wspierają przedsiębiorczość, ale tu już trzeba się w nie wczytać i sprawdzić ile i za co można dostać kasy. Minusem jest to, że przy wszelkich projektach unijnych ze standardowej "tony kwitów" robi się pięć ton i zdarzają się problemy przy rozliczeniach projektów (np. jak się trafi na mnie jako "eksperta zewnętrznego")
Misiek_lbn - Pon 28 Maj, 2007
Jeszcze jedna sprawa, pracuję do ok sierpnia może... a później na studia... i jak to się wtedy ma do tej sprawy... bo nie wiem czy zaczynać się w to bawić, żeby kurde nie wyszło że na 2-3 miesiące się podejmę, a później z braku czasu kupa i mogą być problemy
W sumie czytam cały czas o tym jakieś niusy i info na necie, i naprawdę można by coś sensownego zdziałać...
Anonymous - Pon 28 Maj, 2007
Proponuję Ci odwiedzić strone www.efs.gov.pl tam są dokładnie opisane programy unijne.
No i odwiedzić swój Urząd Pracy chociaż Panie bardzo niechętnie mówią o tych programach poniważ nie umieją ich rozliczać
właśnie sęk w tym, że panie w biurach mają takie pojęcie o tym jak ja po przeczytaniu 5 stron w internecie :573:
więc pytam ludzi, bo może ktoś już coś takiego robił, i ma jakieś szlaki przetarte, wie co i jak itp
anjas - Pon 28 Maj, 2007
Dark Lady napisał/a: | www.efs.gov.pl |
tu są programy z tzw. EFS'u, czyli funduszu społecznego. Oczywiście może znajdziesz coś dla siebie, ale z tego co kojarze teraz akurat jest taki czas, że jedne projekty się kończą a na kolejne trzeba poczekać, bo są tworzone ich założenia. Pewnie zostaną ogłoszone w okolicach września.
Informacje o pozostałych funduszach możesz znaleźć na stronie www.parp.gov.pl
Problemem tych stron jest to, że trudno cokolwiek znaleźć...
saxorulez - Pon 28 Maj, 2007
to fakt. sharxhunter napisał/a: | Jeszcze jedna sprawa, pracuję do ok sierpnia może... a później na studia... i jak to się wtedy ma do tej sprawy... bo nie wiem czy zaczynać się w to bawić, żeby kurde nie wyszło że na 2-3 miesiące się podejmę, a później z braku czasu kupa i mogą być problemy
W sumie czytam cały czas o tym jakieś niusy i info na necie, i naprawdę można by coś sensownego zdziałać... |
W tej chwili nie mozna zawiesić działalnosci jak kiedyś - czyli np. w momencie kiedy nie masz dochodu nie płacisz ZUS itp.. niestety teraz musisz zamknąć działalność - a to chyba sie wiąże z jakimis kosztami.
Anonymous - Pon 28 Maj, 2007
anjas napisał/a: | tu są programy z tzw. EFS'u, czyli funduszu społecznego |
dokładnie, ale jeżeli znajdziesz interesujący Cię projekt to dokładnie wiesz o co się pytać w Urzędzie Pracy.
anjas napisał/a: | Oczywiście może znajdziesz coś dla siebie, ale z tego co kojarze teraz akurat jest taki czas, że jedne projekty się kończą a na kolejne trzeba poczekać, bo są tworzone ich założenia. Pewnie zostaną ogłoszone w okolicach września. |
Tutaj faktycznie masz racje.
Co do ilości papierków które trzeba wypeniać co miesiąc rozliczając się z takiego programu to faktycznie troche ich jest jednak jak dobrze przygotujesz sobie tabelki w exelu to jest to do przebrnięcia
No i fajnie tak co miesiąc dostawać zastrzyk gotówki na konto
nox - Pon 28 Maj, 2007
Ja moge to opisać z własnego doświadczenia.
Starałem się o dotacje któa ma za zadanie dofinansować otworzenie własnej działalności gospodarczej , środki uzyskałem poprzez Urzad Prazy ale pochodzą one z Efs'u . Pula pieniędzy na ten rok to 13300zł ,musisz tą kwote wydac na środku stałe czyli komputery , meble itp. Na kapitał obrotowy w 90% urzedy go nieprzyznają , oczywiści są wyjątki i z czego słyszałem max to jest 30% z całej puli pieniędzy.
Po otrzymaniu takiej dotacji firme musisz prowadzić przez rok chodzby na stratach , w przypadku zamknięcia firmy łamiesz zasady umowy z UP i musisz oddac pełną kwote z odsetkami.
Kolejnie niemożesz przez ten rok być zatrudniony oraz niemożesz byc zatrudniony przez bodajze 2 lata (tu nie jestem pewny) u swojego poprzedniego pracodawcy.
Ogolnie procec w moim przypadku przebiegł łatwo idziesz do urzedu rejestrujesz się składasz wniosek z opisem planowanej działalności potem idziesz na test , kurs i tyle chyba ze dostaniesz do z Efesu z najpradopodobniej od nich byś dostał z racji na wiek wtedy jest to działka projektu "Wsparcie dla młodych" przed otrzymaniem kasy musisz odbyc bodajze 3 modułowy kurs.
A pula jest stała czy zmienna i od czegoś konkretnego zależy
a pochwalisz się co Ty za byznes otworzyłeś
mi - Pon 28 Maj, 2007
jeśli dobrze słyszałem nox otwiera dom publiczny z kółkiem różańcowym, to może być niezły pomysł
nox - Pon 28 Maj, 2007
w lutym została określona i przydzielona do konkretnych UP , oczywiści nie jest to studnia bez dna po pewnym czasie np w Moim urzedzie zaczynając ją okrajać zazwyczaj jest to robione po tym jak już planowa ilość zostanie rozdana i z resztek tzn wszelakich obcinek i resztek od innych urzędów które sobie nieporadziły , zostają sworzone kolejne dotacje ale zazwyczaj o mniejszej sumie. A ogolnie to jest to jak wcześniej wspominałem 13300 zł po złożeniu wniosku i zaakceptowania go przez komisje , moga się z wszystkim niezgadząc i tak jak w moim przypadku obcieli 1000pln bo uwazali ze konkretny przedmiot jest za drogi:)
co do mojego biznesu to "lada moment " pod adresem www.allpower.pl czy jak ktoś woli com.pl będzie można zapoznac się z profilem i pełną ofertą firmy:)
a ile z tej kasy musisz im oddać
i jakie jeszcze koszta Ty poniosłeś bawiąc się w to
nox - Pon 28 Maj, 2007
koszta 0 no paliwo za dojazd do UP a częśto tam jęździłem ... co trzeba oddać ? najlepszy w tym myk ze nic tylko musisz ja prowadzić przez rok bez względnie bo inaczej oddajesz wszystko i odsetki
niektórzy oddają wniosku do firm , jakiś prawników itp ja go sam napisałem i niebyło zadnego zastrzezenia .
zdolniacha
kurde muszę o tym pomyśleć na poważnie... bo okazja się nie powtózy już jak mnie szefo zarejestruje w firmie...
tyle że w necie też dużo nie ma o tym same podstawy...
wniosek pisałeś na podstawie czego... skąd więcej info... do UP się wbić i wymusić z nich info
|
|
|