To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
 
forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Kulturka - [kuchnia] Małe Dania

Rudello - Wto 04 Gru, 2007
Temat postu: [kuchnia] Małe Dania
Będę tutaj wrzucał proste i szybkie przepisy z fotami jak robic appetaizery/zakąski które idealnie sprawuja sie na biofora lub na codzien, na kolacje ;)

1. Mex-Maki

-Placki tortilla
-Krewetki koktajlowe
-Serek philadelphia
-Cukinia/ Baklażan

Cukinie/baklazan krojimi na cieniusie podluzne plastry. ja uzylem cukinie ;)


i wrzucamy na grill do lekkiego zarumienienia


krewetki wrzucamy na patelnię z masełkiem żeby ciut podgrzać. Mozna rowniez obtoczyć w mące żeby nadać im zlocistego koloru.


na placku rownomiernie rozprowadzamy serek philadelphia. grubo :)


Sposob ulozenia:
mozemy rolzozyc nasze zlociste krewtki na calej powierzni i przykryc je cukinia o tak :D


Albo można ułozyć najpierw rząd krewetek, potem plaster cukini i od nowa aż po brzeg. Niestety foto nie mam bo wpadłem na to dopiero po zjedzeniu :) (Sposob ułozenia bedzie miał wpływ na inny efekty wizualany po przekrojeniu)

I zawijamy, w poprzek plastrow cukini. Łapiemy za koniec i kladziemy na warstwie cukini-krewetki, łapiemy za zwiniety koniec i tak samo (tak jak bysmy zwijali kartke papieru w trąbkę :) ) az do konca.

Powbijać wykałaczki, zeby nasz zwiniety placek sie nie rozwinoł. I krojimy w poprzek na 3 cm części.


każdy kawałek można nadziać na wykałaczke i gotowe.

Bardzo dobrze pasuje do piwa, ze wzgledu na delikatna słoność krewetek.
Oczywiscie można zawijać wszytsko.

saxorulez - Wto 04 Gru, 2007

nie podsmażamy po zawinieciu?
to tak na chłodno...

Rudello - Wto 04 Gru, 2007

Nie jest chłodne bo cukiniai krewetki są ciepłe.

EDIT:
Na ciepło zaproponuje hiszpańską kiełbase (chorizo) w sosie z czerwonego wina i pare innych przysmaków. Ale to wkrotce bo ostanio robiłem ale fot nie mam :(

Anonymous - Wto 04 Gru, 2007

prawie jak Gotuj z Pascalem :)
super!

Anonymous - Wto 04 Gru, 2007

Rudello na parapetówke prosze przygotowac LOL ;)
Rudello - Wto 04 Gru, 2007

nic nie wiem o parapetowce :P
ale no-problemo

Rudello - Wto 04 Gru, 2007

Kasia napisał/a:
prawie jak Gotuj z Pascalem :)
super!

nieeeee.. poprostu samochody, kultura i jedzenie to sprawy bardzo wazne dla hothaczaków :)

Anonymous - Wto 04 Gru, 2007

Rudello napisał/a:
nic nie wiem o parapetowce :P
ale no-problemo


ja jeszcze tez nie, ale % rosna w podpisie LOL :> ;)

BaRtO_206GT - Wto 04 Gru, 2007

niedlugo zniose kompa do kuchni!! i beda siedzial na forum gotujac!! Ale dobrze Rudy dajesz dajesz dalej!! tym razem moze jakies danie glowne a nie przystawka?? ;)
FreeMan - Wto 04 Gru, 2007

WoooooooooooW Rudello, super sprawa... jutro sobie zrobie :)
saxorulez - Wto 04 Gru, 2007

ja jeszcze dzisiaj!!!
Rudello - Wto 04 Gru, 2007

jak kupiecie tortille i bedzie twarda to zwilzcie lekko woda i do mikrofalowki zeby byla plastyczna i miękka

BaRtO_206GT napisał/a:
ym razem moze jakies danie glowne a nie przystawka

to jest seria z apetajzerami.

Konrrado zajmuje sie daniami glownymi 8)

Anonymous - Wto 04 Gru, 2007

Rudello napisał/a:
poprostu samochody, kultura i jedzenie to sprawy bardzo wazne dla hothaczaków :)


maksyma trafna jedwabiscie, nie powiem :D

KonradMK - Wto 04 Gru, 2007

Rudello napisał/a:


BaRtO_206GT napisał/a:
ym razem moze jakies danie glowne a nie przystawka

to jest seria z apetajzerami.

Konrrado zajmuje sie daniami glownymi 8)


bez przesady, ja tylko mam czasem chandrę :D

w weekend będzie kolejny odcinek :)

Anonymous - Wto 04 Gru, 2007

:O bastardo :D


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group