To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Kupuje lustrzanke cyfrowa, moze ktos mnie wyleczy z wyboru

dzik - Pon 14 Sty, 2008
Temat postu: Kupuje lustrzanke cyfrowa, moze ktos mnie wyleczy z wyboru
Witam

Wiec kupuje tak od lat wielu ale chyba czas najwyzszy. Do tej pory SLR jaki mialem to analogowy EOS 500, z ktorego dawno wyroslem i malo ekonomiczny sie zrobil.
Lubie Canona, nawet bardzo. Wiec zapytam jaki aparat i dlaczego ma to byc Canon :)

mysle o 400D, spelnia prawie wszystkie moje wymagania

- sprzetu do niego mam srednio duzo, lampa sunpaka z zoomem i o mocy 40, e-ttl, obiektywy 28-80 i 50/1.8
- bawie sie w makro, zawsze w canonie lubilem to ze przy podpieciu M42 przez przelotke aparat nie strajkowal i pracowal jak mogl najlepiej, czyli pomiar swiatla dziala itd
na gadgety zgodne z systemem eos'a nie chce wydawac kasy
- musi miec mozliwosc podniesienia lustra, ma
- powinien miec pomiar punktowy, niestety nie ma, jedynie 9%
- powinien miec dobry AF, ma z 30D, dobrze
- od wejscia 300D liczylem ze w tym segmencie pojawi sie z czasem matryca 35mm, ale juz przestalem na to liczyc
- ludzki czas sychro lampy, ma 200 jest ok
- pozyczam od kumpla biala rure i wszystkie laski na mnie leca :D

W 300D byl alternatywny soft, dodwal sporo dobrego, w 400D tez cos takiego jest?

Anonymous - Pon 14 Sty, 2008

pomysl na nikonem d40x ma tansze obiektywy i tez niezle trzaska foty ja mam d40 i kitowym okiem , rewelacja jak dla mnie
DeeS - Pon 14 Sty, 2008

Mam tego canona. Tylko ze kupiony w usa pod nazwa Rebel XTI.

Bez dodatkowego obiektywu wydaje mi sie kiepska sprawa... ale jesli dokupisz dobry obiektyw to jest spoczko aparacik.

A moze Nikon D80 ??

dzik - Pon 14 Sty, 2008

Czytam o D40x, narazie
+ pomiar spot
- bracketingu brak
- nie ma podgladu glebi, wiem ze w cyfrowce strasznie to nie boli ale jestem przyzwyczajony do tego

Co mnie kiedys w nikonach wkurzalo.
- obcinanie niektorych funkcji w tanich modelach, jakis bezsens sie pojawial, juz nie potrafie powiedziec co, ale potrafili ucinac jakies oczywiste funkcje
- funkcjonalnosc zalezna od obiektywu, w canonie mialem pelen TTL nawet z obiektywem zenita, w nikonie byly jakies jaja

mi - Pon 14 Sty, 2008

dzik napisał/a:
Co mnie kiedys w nikonach wkurzalo.
- obcinanie niektorych funkcji w tanich modelach, jakis bezsens sie pojawial, juz nie potrafie powiedziec co, ale potrafili ucinac jakies oczywiste funkcje

na przykład:
dzik napisał/a:
- bracketingu brak
- nie ma podgladu glebi, wiem ze w cyfrowce strasznie to nie boli ale jestem przyzwyczajony do tego

D80 jest lepszy od 400d, ale jeśli jesteś przywykły do canonów - bierz czterysetkę, zwłaszcza że masz do niej szkła (bo kitowe - jak to kity canonowskie - strasznie z dupy jest :/ )

moze to nie jest miarodajne ale zawsze mozna poczytac
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5679&p=3

mi - Pon 14 Sty, 2008

zabiła mnie ta wada d40x:
Cytat:
- brak w zestawie kabla wideo

:jupi:

206 Gti - Pon 14 Sty, 2008

Podobno Spoon wypuścił nową lustrzankę ! :rotfl: ;D
dzik - Pon 14 Sty, 2008

Chyba jednak wezme 400D, D40x odpada, D80 kosztuje juz wiecej.
Przyzwyczajenie jest istotne, pamietam ze nikonowcy strasznie sie denerwowali na slowo "mora" :D

Tak pytalem bo moze 400D jest jakas kupa co tez sie zdarzyc moglo.

Stacho - Pon 14 Sty, 2008

Dziku mój tata posiada 400D i robi mega wywalone zdjęcia w kosmos !
Jak czasami oglądam fotki z sesji zdjęciowej jak mój tata robi to nie moge nadziwić się kolorów o_O
Moim zdaniem jest kozacki jeżeli chcesz zobaczyc fotki z 400D to poprosze na PW twój mail
apropo plusem tego aparatu jest że można robić zdjęcia w formacie RAW

k-mart - Pon 14 Sty, 2008

ja od ponad 2lat mam eos'a 300d, nie powiem Ci czy dobry, bo prawie wcale nie uzywam :D
mi - Pon 14 Sty, 2008

Stacho_16V napisał/a:
plusem tego aparatu jest że można robić zdjęcia w formacie RAW

no bez przesady - to potrafi każde lustro, a i większość niezłych kompaktów... :crazy:

co do kolorow to w najprostrzych lustrzankach skierowanych do mozna powiedziec amatorow kolory sa troszke podciagniete, ja uzywajac manuala stosuje program soft i mam bardziej naturalne kolory,,
106 - Pon 14 Sty, 2008

ja na fotografii sie nie znam .. mam cyfr lustrzanke nikona. moge ci powiedziec
o awaryjnosci, a w zasadzie jej braku. ponad 60000 zdjec strzelone, w roznych
warunkach.... odpukac wszystko ok. raz zdazylo mu sie zawiesic, raz czyscilem
matryce.

dzik - Wto 15 Sty, 2008

Dobra, jest w domu 400D.
Jak juz wybralem i kupilem moge powiedziec:
Nikon sucks!!! :D

Jak jeszcze latalismy z lustrzankami analogowymi to wojny canon vs nikon byly bardziej krwawe niz z hondami :)

Tak na powaznie. W nikonie nic mnie nie przekonalo tak zeby sie przekonac. Zawsze mialem canony wiec i tak zostalo.
Kupilem z kitem, roznica 200PLN wiec zadna. Teraz mysle o szkielkach.
Mysle o:
EF-S 17-85 mm f/4,0-5,6 IS USM
Swiatlo troche kiepskie, ale wersja 2.8 znacznie drozsza jest.
Przegladam teraz 75-300, ale nie wiem czy bedzie to canon, drogie sa.