Niemy - Czw 09 Mar, 2006 Temat postu: Mycie silnikaZawsze sa dwa stanowiska w tej sprawie- jedni mowia ze mozna myc silnik bez problemu,przeciez wszystko jest szczelne, inni ze nie powinno sie bo wynikaja z tego czesto problemy.
pytalem sie w serwisie ASO citroena i powiedziano mi ze mieli przypadek jak kles umyl chyba myjka cisnieniowa silnik w vts'ie i prze to mial problemy....nie pamietam juz z czym
to jak panowie-> myc, czy nie myc? cisnieniowa myjka czy spryskac specjanym spray'em i splukac woda?
co wy na to?saxorulez - Czw 09 Mar, 2006 specjalny spray i wodą..
a ja umyłem silnik ręcznie za pomoca kilku ręczników.. cifa, pronto i ajaxu bez uzycia wody. Wszystko zesżlo i ładnie lśniło.. Może bardziej pracochłonnne ale bezpieczniejszecarlose - Czw 09 Mar, 2006 jedynie tak jak saxorulez mówi.. tak to można, inaczej możesz poprostu zalać silnik, napewno wiązke Anonymous - Czw 09 Mar, 2006 Ja myję w następujący sposób:
- odłączam akumulator
- osłaniam plastikowymi workami aparat zapłonowy i kopułkę
- spryskuję całość płynem w spray-u do mycia silników obficie
- zmywam wodą ze szlauf-u pod dość niskim ciśńieniem
Nie miałem do tej pory problemów po takim myciu.
Ale najlepiej uczynić to w lecie i dać mu dobrze wyschnąć przed odpalaniem.Loko - Pią 10 Mar, 2006 Ja kiedyś zacząłem myć sposobem takim jak saxorulez ale szybko mi się odechciało Grzesiek VTS - Pią 10 Mar, 2006 Ja myje tylko karcherem chlodnice i tyle reszte czyszcze smatka tak jak lukasz i juz jest pieknie ,a chlodnica jest zawsze strasznie brudna (mieszka na obrzezach Krakowa to mam syfu wpizdu na drodze buduja nowe osiedla to caly ten burdel na drodze zostawiaja i potem czlowiec wyglada jakby na wsi zabitej dechami mieszkal :560: )wiec jak ja umyje to sie swieci jak nowa Dariano - Pią 10 Mar, 2006 Ja jeszcze nie mylem. mam pytanie do vtsiarzy jak radzicie sobie z wyciekiem oleju spod korka wlewu oleju ??
P.S. niech tylko sie cieplo zrobi to tak saxofona wypoeruje ze bedzie sie lśnił jak psu jajca na wiosne carlose - Pią 10 Mar, 2006 może wymień korek, może uszczelka jest pęknięta lub wyrobiona, a samej uszczelki raczej nie kupisz, chyba że coś sam zrobisz Michał - Pią 10 Mar, 2006 pomaga wymiana korka/uszczelki.
pozdrawiaNiemy - Pią 10 Mar, 2006
Dariano napisał/a:
Ja jeszcze nie mylem. mam pytanie do vtsiarzy jak radzicie sobie z wyciekiem oleju spod korka wlewu oleju ??
P.S. niech tylko sie cieplo zrobi to tak saxofona wypoeruje ze bedzie sie lśnił jak psu jajca na wiosne
chyba wszyscy maja ten problem
tylko ile kosztuje nowy korek?
moze kolega Vlodarsky nam zalatwi:DDariano - Pią 10 Mar, 2006 Powiem tak korek kupilem noweczke sztuke w serwisie citroena ok 50 zl dobrze bylo ok 2000km i znowu jest to samo Moze go za bardzo musztruje ?! no ale wy tez raczej za wolno nie jezdzice. To ja nie wiem o co chodzi :566:saxorulez - Pią 10 Mar, 2006 ja od 20 tysi po wymianie korka mam spokój...Peter - Pią 10 Mar, 2006 ja jak kiedys mylem to troche zaszalalem bo woda dostala sie do swiec i na poczatku chodzil tylko na 3 cylindrach (albo nawet dwoch).slyszalem ze dobrze odpalic silnik podczas splukiwania.Vlodarsky - Pią 10 Mar, 2006 u mnie mycie silnika wlasciwie nie ma miejsca bo nie pozwalam mu się brudzić ale większe mycie robie szmatkami i roznymi preparatami - na koniec zawsze calosc jest spryskana WD-40 (bo to jest spray kontaktowy i nie zaszkodzi) i czyszczenie tego szmatką - blyszczy się i jest super superowo odlotowo moge wstawić fotki po czysczeniu WD-40 (pozostawia polysk)Anonymous - Pią 10 Mar, 2006
Peter napisał/a:
ja jak kiedys mylem to troche zaszalalem bo woda dostala sie do swiec i na poczatku chodzil tylko na 3 cylindrach (albo nawet dwoch).slyszalem ze dobrze odpalic silnik podczas splukiwania.
Jakby się dostała do świec to już byś tego silnika nie miał :562:
Aparat zapłonowy trochę zalało, albo kable miałeś słabe i przebicie było.