Loko - Nie 24 Lut, 2008 Temat postu: Geometria- jak ustawić i dlaczegoJak w temacie, jak ustawić geometrie w saxofonie?
Książka podaje 1-3mm zbieżnie dla wersji z wspomaganiem i 1-3 mm rozbieżnie dla wersji bez wspomagania.
Dlaczego jest różnica w geometrii ze względu na wspomaganie?
No i jakoś skłaniał bym się żeby ustawić u siebie rozbieżnie tak jak w wersji bez wspomagania, tylko pytanie jak to będzie działało i jak wtedy będzie jeździło auto?CHRZANEK - Nie 24 Lut, 2008 Generalnie w samochodach FWD siła napędowa na kołach (dziku wybacz takie sformułowanie) powoduje że koła przednie chcą się "rozjechać" - dlatego producent sugeruje nieznaczną zbieżność żeby efekt ten skompensować...
Zbieżnie - auta ma tendencję do jazdy na wprost
Rozbieżnie - auto chętniej skręca
EDIT: a nie lepiej będzie ustawić na ZERO ???Bad-i - Nie 24 Lut, 2008 podlacze sie do tematu bo dzisiaj pierwszy raz spotkalem sie z czyms takim.
Z przodu mialem zimowki 185/55/15 a na tyle moje Micheliny N20. Niestety na KJS musialem pozyczyc od Grzecha jego Uniroyale Rain Sporty (za co ponownie dziekuje). Opona na tyle 195/50/15 (chyba nowka sztuka) a tyl peugeota latal jak glupi. Normalnie przy hamowaniu stawialo nas bokiem.
Przez pewien czas myslelismy ze cos padlo w aucie...... Po KJS po zalozeniu moich slickow tego problemu ponownie nie bylo.....
Co moze byc przyczyna takiego zachowania auta??qbus - Nie 24 Lut, 2008 Mocny hamulec z tyłu przy którym seryjna opona niestety nie radzi juz sobie... slick z racji tego ze jest slickiem i ma wieksza przyczepnosc wykorzystuje hamulec w 100%... zwykla opona odkleja. Ja bym to tak tlumaczyl.
Loko -> dawaj rozbieznie, Mastela w saxo tak ma i czasy robi rewelacyjne nikt nie ma do niego podejscia wiec u Ciebie tez sie bedzie dzialo, mi jak ustawial za pierwszym razem to troche przesadzil, masakra na hamowaniach byla, myszkowalo auto niesamowicie, poprawilismy, niewielkie odchylenie od normy i jest lepiej. Auto hamuje jak trzeba a skreca napewno chetniej niz na standardowych ustawieniach. Minusem jest to ze nierowno zuzywac sie beda opony.Anonymous - Nie 24 Lut, 2008 W 106/saxo jest jeszcze jeden bajer.Można przkręcająć kolumne regulować kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy.W rejlaku miałem to przestawione w stosunku do serii i samochód dużo szybciej reagował na skręt,ale z drugiej strony kierownica bardziej rwała w zakręcie.Na necie pewnie gdzieś jest opisane ,jakie położenie - co daje,trzeba poszukać.
Na zdjęciach porównanie serii i jak było ustawione w moim paściarskim rejlaku-
Bad-i - Pon 25 Lut, 2008
qbus napisał/a:
Mocny hamulec z tyłu przy którym seryjna opona niestety nie radzi juz sobie... slick z racji tego ze jest slickiem i ma wieksza przyczepnosc wykorzystuje hamulec w 100%... zwykla opona odkleja. Ja bym to tak tlumaczyl.
jeżeli tak jest to rożnica jest rzeczywiście straszna. Dojezdzajac do zwyklego ronda w Piotrkowie nie moglem jechac prosto
Teraz pytanie, jak to poprawic zeby w nastepna niedziele w Radomiu nie miec tego problemu (jechac musimy na zwyklej dopuszczonej oponie)CHRZANEK - Pon 25 Lut, 2008 Bad-i: Jak zalożysz seryjną (taką samą z przodu i z tylu) opone to bedzie duzo lepiej.
Poza tym warto się pobawic korektorem sily hamowania, ale to niewdzieczne urzadzenie wymaga kapieli w coca coli zanim zacznie dzialać
P106rallye: ten myk byl sptosowany przez niemal caly rajdowy puchar peugeota 106 na rajdy szutrowe (wlaściwie wtedy byl tylko kormoran i drugi dzień rajdu karkonoskiego) i bylo dokladnie tak jak mówisz.
Opowiadal mi o tym Andrzej Splawa-Nejman - kiedyś bardzo szybki drajwer, niestety po wypadku lanosem sie "wyciszyl"...DeeS - Pon 25 Lut, 2008 Mam tak samo ustawione u siebie w saxo jak p106rallye.
Ale z checia pojechal bym gdzies i poustawial co nieco...Bad-i - Pon 25 Lut, 2008
CHRZANEK napisał/a:
Bad-i: Jak zalożysz seryjną (taką samą z przodu i z tylu) opone to bedzie duzo lepiej.
Poza tym warto się pobawic korektorem sily hamowania, ale to niewdzieczne urzadzenie wymaga kapieli w coca coli zanim zacznie dzialać
w tym tygodniu zaloze komplet takich samych opon i zobaczymy.... Nie wiem tylko czy wkladac 195/50/15 czy 185/55/15. Jak zalozylem Grzecha 195/50/15 to cielo mi o zderzak prawa tylnia opone od zewnatrznej strony hmmmmmCHRZANEK - Pon 25 Lut, 2008
Bad-i napisał/a:
Jak zalozylem Grzecha 195/50/15 to cielo mi o zderzak
185/55R15 jest jeszcze wyższa Więc będzie też cięlo...
W sumie macie spoko zamienniki
Do obnizonego zawiasu jak znalazl Bad-i - Pon 25 Lut, 2008
CHRZANEK napisał/a:
Bad-i napisał/a:
Jak zalozylem Grzecha 195/50/15 to cielo mi o zderzak
185/55R15 jest jeszcze wyższa Więc będzie też cięlo...
W sumie macie spoko zamienniki
Do obnizonego zawiasu jak znalazl
to czemu slicka mi tak nie tnie jak 195/50/15 ??
te opony co mam na przodzie to jakas pomylka - jak wyjezdzalismy z ciasnych zakretow to na II jedno kolo tak mielilo ze w pewnym momencie jak popatrzylem w lusterko to pomyslalem ze po silniku jest bo olej wywalilo rura Loko - Pon 25 Lut, 2008
DeeS napisał/a:
Mam tak samo ustawione u siebie w saxo jak p106rallye.
Ale z checia pojechal bym gdzies i poustawial co nieco...
Masz ustawione tak jak p106 rallye, bo tutaj tak samo jak z geometrią jest różnica w zależności od tego czy jest wspomaganie czy nie ma.
Jeśli jest wspomaganie to seryjnie jest tak jak masz , a jeśli nie ma wspomagania to tak jak na 1 zdjęciu.
Ale to ciekawa sprawa jak wpływają poszczególne ustawienia, może ktoś wie coś więcej? jak które ustawienie wpływa na jazde?
qbus a ile rozbieżnie ustawić żeby nie przesadzić?qbus - Pon 25 Lut, 2008 Nie wiem... my po prostu u niego ustawiamy jedziemy zobaczyc jak sie jedzie i ew korygujemy... jak chcesz to moge Cie umowic na taka sesje DeeS - Pon 25 Lut, 2008 Z tego co ja slyszalem to chyba najrozsadniej ustawiac na "zero" ile w tym prawdy ? Dopytam sie przy najblizszej okazji.Loko - Pon 25 Lut, 2008
qbus napisał/a:
Nie wiem... my po prostu u niego ustawiamy jedziemy zobaczyc jak sie jedzie i ew korygujemy... jak chcesz to moge Cie umowic na taka sesje
No to jak coś to będę się odzywał do Ciebie, na razie jeszcze nie wiem kiedy będę geometrie robił bo najpierw muszę drążki kierownicze wymienić