Bad-i - Pon 03 Mar, 2008 Temat postu: Rejestrowanie samochodusorry ze wrzucam takie banalne pytanie, ale jutro nie mam wiele czasu i chce byc na tyle przygotowany zeby wejsc zarejestrowac i szybko wyjsc.
Co musze miec do zarejestrowania auta (mozecie tutaj dodawac):
- dowod rejestracyjny
- dowod osobisty
- prawo jazdy
- stare tablice rejestracyjne
- umowa kupna sprzedazy
??
Co z ubezpieczeniem (w tej chwili mam stare Szeji - kiedy je musze przepisac czy musze je miec podczas rejestracji itd.........tak samo z oplata urzedowa za umowe?)Anonymous - Pon 03 Mar, 2008 US jeszcze przy okazji musisz oplacic, ale w niektorych Wydziałach Komunikacji juz tego potwierdzenia nie prosza, co do ubezp. juz ci mowilem masz w Link4 wiec zadzwon pod nr 022 444 44 44 i powiedz ze masz ubezp. nr taki i taki i chcesz je przepisac na siebie - bedziesz musiał podejchac na Al. Jerozolimskie chyba 75 i tam w ciagu 30minut wszystko zaltatwisz, ale to juz po rejsstracji auta, ewentualnie mozesz wysylac FAXem ale nie polecam - lepiej sie tam przejechac oni pracuja jakos do 18 chyba - ale wszystkiego dowiesz sie na info-linii
ubezpiecznie auta bedzie ci niezbedne przy odbiorze stałego dowodu !!! nie zapomnij wziac Kart Pojazdu jak masz do samochoduBad-i - Pon 03 Mar, 2008 no wlasnie najwazniejsze czy US musze miec zalatwiony przed rejestracja ?? (tutaj potrzebuje 100% pewnosci bo US i wydzial mam kilkanascie km od siebie)
czy ubezpieczenie moge zalatwic po rejestracji czy tez musze miec do rejestracji auta ??KonradMK - Pon 03 Mar, 2008 - dowód rejestracyjny z aktualnym badaniem technicznym
- karta pojazdu jeśli wydano
- aktualne ubezpieczenie (te co masz)
- prawo jazdy
- stare tablice (umyte)
- umowa (+kopia)
- opłacony podatek od umowy (PCC-1) - kiedyś wymagali
- wniosek o rejestrację (masz na miejscu do wypełnienia)
- cierpliwość w staniu w kolejce za taryfiarzami, handlarzami i dziadkami
PS kasa na rejestrację, kartą raczej nie zapłaciszAnonymous - Pon 03 Mar, 2008 ubezpieczenie dopiero zalatwiasz jak bedziesz mial nowe nr rejestracyjne - swoje nr
na wszelki wypadek wypelnij druk PCC3 -> http://www.v10.pl/prawo/Formularz,PCC-3,430.html i pojedz na do US na wszelki wypadek, u mnie w Wydziale nie chce potwierdzenia oplaty w US, ale nie wiem jak w innych - oplate za PCC3 mozesz ujscic na konto US ale lepiej pojechac i niech ci sprawdza i zaakceptuj kwota zakupu auta - mow ze auto ma duzy przebieg i jest zniszczone to nie bede kwoty zakupu podwazac Bad-i - Pon 03 Mar, 2008
KonradMK napisał/a:
-- opłacony podatek od umowy (PCC-1) - kiedyś wymagali - kiedys wymagali czy nadal wymagaja to jest najwazniejszy punkt
- wniosek o rejestrację (masz na miejscu do wypełnienia) z tym nie ma problemu
- cierpliwość w staniu w kolejce za taryfiarzami, handlarzami i dziadkami z tym takze bo nie mam taryfiarzy w okolicy
PS kasa na rejestrację, kartą raczej nie zapłacisz
Bad-i - Pon 03 Mar, 2008 Marcel PCC-3 czy Kondzia PCC-1??KonradMK - Pon 03 Mar, 2008 są trzy możliwości:
1. Jeśli kwota na umowie jest poniżej 1000zł to PCC-3 nie jest wymagane w ogóle (gdzieś mi też pierd... że w US nie płacisz ale PCC-3 i tak musisz podstemplować, ja to olałem)
2. W urzędzie nie będą o to pytać i powiedzą ci, że to leży tylko i wyłącznie w twojej gestii, czy chcesz się rozliczyć z US czy nie (mi tak powiedzieli)
3. Po 4h stania w kolejce podejdziesz do okienka, urzędnik przyjmie papiery, popatrzy ci głęboko w oczy i powie że mu bardzo przykro "ale gdzie k... jest PCC-3?" Najlepiej zadzwoń do wydziału komunikacji i się dowiedzKonradMK - Pon 03 Mar, 2008 ok sorry PCC-1 jest zawsze wymagany (dane z umowy) a PCC-3 to to gówno do opłat, które wg mnie nie jest już wymagane ale lepiej się dowiedziećBad-i - Pon 03 Mar, 2008 czyli nadal jestem w doopie Anonymous - Pon 03 Mar, 2008 Formularz PCC-1 od dnia 01.01.2007 został zastąpiony przez Formularz PCC-3.
Deklaracja w sprawie podatku od czynności cywilno prawnych, czyli formularz PCC-1.
PCC-1 trzeba wypełnić decydując się na zakup używanego samochodu np. na giełdzie. Formularz PCC-1 należy mieć przy sobie, ponieważ oprócz danych personalnych sprzedającego potrzebny jest jego podpis. Należy także wziąć od sprzedającego numer NIP. PCC-1 bez numeru NIP, podpisu sprzedającego i kupującecego jest nieważny.
Deklaracja PCC-1 ma trzy strony, które musi wypełnić podatnik.
Obowiązująca od 01.01.2007 deklaracja w sprawie podatku od czynności cywilno prawnych, czyli formularz PCC-3.
PCC-3 trzeba wypełnić kupując używany samochód, np. na giełdzie. Istotną zmianą jest fakt, iż formularz PCC-3 nie musi być podpisany przez sprzedającego, co było znacznym utrudnieniem w przypadku PCC-1. Obecnie wypełnia go i podpisuje tylko kupujący.
Deklaracja PCC-3 ma trzy strony, które musi wypełnić podatnik.
Bad-i - Pon 03 Mar, 2008 Ok w takim razie pewne jest ze PCC-3 musze wypelnic w US. Ale czy musze miec ten papier wypelniony, oplacony i podbity przez US jak juz bede w WK?Anonymous - Pon 03 Mar, 2008
Bad-i napisał/a:
Ok w takim razie pewne jest ze PCC-3 musze wypelnic w US. Ale czy musze miec ten papier wypelniony, oplacony i podbity przez US jak juz bede w WK?
ziom PCC3 mozesz sobie teraz w biurze wypelnic - wydrukowac - dałem link do pliku z drukiem a czy musisz miec to jak juz kondzio powiedział - zadzwon do swojego WK i bedziesz mial 100% pewnosc - u mnie w WK WWA-Włochy nie trzeba .Jakarti - Pon 03 Mar, 2008 najprosciej jest zawsze zadzwonic do urzedu i spytac jakie dokumenty sa potrzebne.. wtedy napewno bedziesz mial wszystko.
u mnie jest super gosc w informacji i zawsze bardzo, bardzo pomaga!anjas - Pon 03 Mar, 2008 ewentualnie na stronie WK znajdują się informacje o niezbędnych kwitach do rejestracji...
Przynajmniej w moim WK (w Pruszkowie ) tak jest.