To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Jak odzyskać pieniądze za uszkodzone koło ?

FreeMan - Pon 03 Mar, 2008
Temat postu: Jak odzyskać pieniądze za uszkodzone koło ?
W sobote niestety na jednej z warszawskich drog, wpadlem w olbrzymia dziure i rozcialem sobie opone i uszkodzilem felge... postanowilem ze nie bede po raz kolejny placil za czyjes niedopatrzenia i wystapie o odszkodowanie do zarzadcy drogi... tu opisze swoje doswiadczenia , moze komus to pomoze w przyszlosci.

Cala sprawa zaczela sie w sobote okolo 16:20. Skrecalem z ulicy X w ulice Y . Przede mna jechal samochod, ktory ominal dziursko, ja niestety nie zdarzylem.Wpadlem i uszkodzilem kolo.
Zadzwonilem po policje (tel 112 z kom.) celem udokumentowania zdarzenia.
Policja pojawila sie po 20 minutach. Obejzeli dziure, samochod, sprawdzili moje dokumenty, sprawdzili trzezwosc , zrobili notatke i na tym skonczyla sie ich rola....

Dzis najpierw pogrzebalem w necie gdzie znalazlem taki artykul....

http://dziennik.pl/auto/a...rwane_kolo.html

Zadzwnilem do ZDM (Zarzad Dróg Miejskich) celem ustalenia kto jest zażadca drogi... okazalo sie ze jest to droga gminna i musze kontaktowac sie dalej z Urzedem Dzielnicy Mokotow - wydzial infrastruktury...

Dzialam dalej...

narazie tyle... CDN.

Jezeli ktos ma juz doswiadczenia z odzyskiwaniem kasy w takich sprawach to prosilbym o wypowiedzenie sie w temacie.
lenny - Pon 03 Mar, 2008

Mój Tata miał kiedyś podobną sytuację... kasy nie odzyskał ale jemu sie poprostu nie chcialo i nie mial motywacji...

Trzymam kciuki Morgan!! trzeba walczyć z kolaborantami i ubekami...!:)

szymlorek - Pon 03 Mar, 2008

Kiedyś walczyłem też o odszkodowanie za pogiętą felge i opone nadającą się na śmietnik niestety sam sobie byłem winien bo nie dopilnowałem ażeby oprócz notatki policjant sporządził dokumentacje fotograficzną skutkiem czego sprawa była odwlekana w wyniku niepełnej dokumentacji. Koniec końców poddałem się i pokryłem koszty z własnej kieszeni nie mniej jednak teraz podszedłbym do tego inaczej i nie odpuścił, FreeMan walcz z nimi trzymam kciuki !:)
Anonymous - Pon 03 Mar, 2008

Morgan pamietaj moze zdajesz sobie z tego sprawe ze powinni ci wyplacic odszkodowanie za 2 opony a nie za 1szt ;)
106 - Pon 03 Mar, 2008

sasiad moj mial taka sama sytuacje. wpadl do wieeeeelkiej dziury - wezwal policje,
spisali notatke.. nawet smialem sie ze niego ze i tak chuj z tego bedzie
mial i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu wypacili mu odszkodowanie. dostal 500 lub
1000 pln - nie pamietam ile... bylo +- 3 miesiace temu...
w tym samym okresie co on do tej dziury powpadalo kilka aut i policja miala kilka
zgloszen moze dlatego ZD tak latwo wyplacil....

Gotti - Pon 03 Mar, 2008

Marcel 08 napisał/a:
Morgan pamietaj moze zdajesz sobie z tego sprawe ze powinni ci wyplacic odszkodowanie za 2 opony a nie za 1szt ;)

Nie, wypłacają za jedną.

Zdjęcia zrób sam może wystarczy.

Dotarlem do wlasciciela drogi i do osoby ktora zajmuje sie takim przypadkami jak moj.

Pan poinformowal mnie ze jezeli byla policja to jest juz klucz do sukcesu.
Twierdzi ze jezeli wszystko opisze i popre dowodami i swiadkiem, to na 100% dostane kase. Musze tez samemu zakupic opone i felge , przedstawic orginaly faktur i oddadza mi kase na konto albo do reki.

Wiec zaczynam dalsze dzialania. Trzymajcie kciuki...

KonradMK - Pon 03 Mar, 2008

kup sobie jednego OZ racinga, za tydzień drugiego, potem trzeci... :D
k-mart - Pon 03 Mar, 2008

hehehe, fajnei jesli by Ci sie udalo, w CH nie ma szans by odzyskac kase w takim przypadku poniewaz jest przepis ktory mowi, ze trzeba "dostosowac predkosc do warunkow drogowych" :D

Ziom , ja jechalem 30km/h . Skrecilem z minimalna predkoscia za samochodem ktory wzial dziure miedzy kola a ja je nie widzialem ... Nie wiem jak to jest w Ch, tak wogole to nie widzialem tam dziur... ale w PL zobaczymy co sie uda uzyskac...
k-mart - Pon 03 Mar, 2008

no wlasnie, dlatego mam nadzieje ze w PL sa troche inne przepisy i odzyskasz kase, u mnie jest to kompletnie p.ojebane za przeproszeniem :/
Loko - Pon 03 Mar, 2008

W PL się podobno udaje odzyskać kase, słyszałem, ze niektórzy zarządcy dróg są ubezpieczenie od takich przypadków i wtedy raczej bez problemów dostajesz kase od ubezpieczalni.
OSKAR - Pon 03 Mar, 2008

Jest to mozliwe napewno.
osobiscie nie mialem takiej sytuacji,ale napewno na miejsce zdazenia najlepiej wezwac policje.bo to lepiej wygloda w papierach.

mojkolega mial taka sytuacje,ze wiezdzal w tunel na trasie lazienkowskiej i spadla na niego tablica informacyjna!! !! !! !!

wezwal policje i ogolne spisanie zdazenia zrobili.
samochod naprawil z auto casco.
potem kase zwrocili mu ci co te tablice wieszali i nie stracil zadnych znizek.

wiec wydaje mi sie ze z dziud\rami i tym podobne,tak samo trzeba zrobic.

michool_vt - Pon 03 Mar, 2008

policja byla, wiec jezeli sa ubezpieczeni (np. w warcie - warta jest wyplacalna) to powinienes dostac kase bez problemu :)

ps. http://www.dailymotion.co...-water-hole_fun