To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
 
forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Kulturka - [Kuchnia]sushi, zbierzmy porady :)

dzik - Pon 17 Mar, 2008
Temat postu: [Kuchnia]sushi, zbierzmy porady :)
Witam

Do tematu samodzielnego montazu podchodzilem raz, zrobilem maki z warzywami i krabem. Bylo OK, efekt popsul sos, kupilem kikkomana i jest duzo lepiej.

Poszedlem na latwizne, tzn ryz kupilem w kuchniach swiata, tam tez kupilem gotowy dodatek z octem itp :) Moze zle zrobilem, ale ryz mi smakowal.
Pozniej szukalem ryby, tutaj oczywiscie pojawil sie problem i glownie tutaj chcialem poprosic o porady. Ktos mi doradzal by kupic w kuchniach swiata.
Pozniej poczytalem w internecie ze w kuchniach swiata ryba jest dobra, ale rownie dobra mozna kupic w auchan, jednak trzeba miec wtyczke na dziale ktora powie jak swiezy jest towar.
Kumpel z osiedla siedzi na rybnym w realu, wiec do niego uderzylem :)
Ma swoich klientow, jednak swieza ryba jest... dwa razy w miesiacu. Da znac jak przyjdzie swiezy losos. Karpie ma jeszcze z grudniowej dostawy :D

Mozecie zdradzic miejsce kupna ryb i jakies inne wskazowki co do wyrobu?

Z ryb szukam lososia, tunczyka i maslanej.

Rudello - Wto 18 Mar, 2008

hmmm ja kupuje też w kuchniach swiata.
co do supermarketow to tak jak piszesz ost. kolega kupil lososia to mega zonk - śluzowata,smierdząca,mdła naaaajgorzej. Chyba ze tak jak piszesz ma sie cynk to moze byc lepiej.

pozostaja jeszcze sklepy rybne ale tam tez trzeba zagadac zeby powiedzieli kiedy maja swieze i bedzie ok.

z wskazowek to moge doradzic ze w kuchniach ostatnio widzialem pokrojona na mniejsze kawalki i zapakowane chermetycznie kawalki maslanej i tunczyka. Jest to o tyle lepsze rozwiazanie ze nie trzeba kupowac całego dużego kawałka wiec wychodzi taniej. Bo na home party ciezko uzyc 0,5 kg kazdej z ryb

EDIT mozna też kupić zamrożoną

Bad-i - Wto 18 Mar, 2008

ja rybe kupuje od kolegi ktory ma sushi bar......... niestety po ostatniej imprezie u znajomego ktory robil sushi stwierdzilem ze nie ma sensu sie meczyc i chodze do BESUTO.

Ten lokal mnie rozpie........... jest prawie tak dobry jak Hong Kong House w chinszczyznie

Anonymous - Wto 18 Mar, 2008

faktycznie z rybami jest problem, kiedyś z bratem robiliśmy sushi i polecieliśmy po rybę rano do achana czy żana nie pamiętam ale kupiliśmy 4 różne, jak wieczorem robiliśmy żarcie to jedna już śmierdziała, ja teraz kupuje tylko paluszki krabowe w zalewie, duże krewetki mrożone i łososia płaty pakowane , nie jest może to najlepszy wybór ale mam pewność że nie będzie śmierdziucha :)
KonradMK - Śro 19 Mar, 2008

ziom, ryba w oszonie czy innym kerfurze jest milion razy rozmrażana i zamrażana i szczą na nią magazynowe koty. w życiu bym jej nie zjadł na surowo :'( :/
Bad-i - Śro 19 Mar, 2008

a czy byl ktos ostatnio w Besuto w koncu czy nie??
saxorulez - Śro 19 Mar, 2008

ja wybieram się po świętach
dzik - Śro 19 Mar, 2008

Bylem w kuchniach swiata i na spokojnie sprawdzilem oferte.
Kupie przy najblizszej okazji, ceny znosne wszystko ladnie popakowane, mozna kupic male ilosci.
250g plasterkow lososia 22PLN

Bad-i - Czw 20 Mar, 2008

Panowie, wczoraj po raz 3 w ciagu ostatnich 10 dni bylem w Besuto. Sushi u nich wymiata :D


























































prawie jak w Hong Kong Housie ;)

Anonymous - Czw 20 Mar, 2008


saxorulez - Wto 01 Kwi, 2008

Bad-i napisał/a:
BESUTO


byłem dzisiaj, grane były przy maki z pieczonym łososiem - mistrze
maki z krewetką w tempurze oraz tamago - mistrz
california z łososiem 5 w skali na 6
nigiri - mistrz

Jedno ale - było nas 5 osób, plus dwa stoliki po dwie osoby i chłopcy się troszkę pogubili w realizacji zamówień.

Osobiscie polecam.

Bad-i - Wto 01 Kwi, 2008

he he a KOORWA nie mowilem - krewetka w tempurze na ostro niszczy jajca prawie tak samo jak nici w HKH.

Dzisiaj będe tam o 19 :]

pcs - Wto 01 Kwi, 2008

Gdzie to Besuto?

ja bylem ostatnio z PSem w Tomo Sushi i w sumie srednio a ceny kosmos, fajniej mozna pojesc surowizny (ja najesc sie) w dzikim ryzu. Ale to i tak marnota przy tym jak mozna sie w USA nawpierdalac za polowe mniejsze pieniadze.

co do robienia ta mi sie nie udalo ale robia moi sasiedzi. Ziom ma zone hinduske i ta potrafi jakos rybe dobra dopasc choc po polsku nie mowi :) No i sztuka w plukaniu ryzu (chyba z 15razy trzeba). Aha, polecam surowe makrele, przynajmniej sa polskie to szansa ze swieze i mi w smaku podchodzi.

Bad-i - Śro 02 Kwi, 2008

pcs napisał/a:
Gdzie to Besuto?


http://www.besuto.pl/


tomo jest gorsze niz srednie ;)

Bad-i - Czw 14 Sie, 2008

czy ktos dzisiaj wybiera się może na krewetki w tempurze ??


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group