Kulturka - [K] makarony i sosy
Anonymous - Czw 20 Mar, 2008 Temat postu: [K] makarony i sosy czas przyrządzania około 15minut na 4 osoby
1 puszka pomidorów krojonych Melisa (najlepsze ) np z cebula i bazylią
1 puszka dobrego tuńczyka np lisnera w sosie własnym
1 paczka parmezanu tartego lub w kostce 100g
1 paczka makaronu Melisa nr 6 ( bardzo lubię produkty tej firmy bo są dobre i nie drogie)
1 pęczek natki drobniutkiej
1/2 słodkiej papryczki chili
malutki pojemnik 50g kaparów lub czarnych oliwek
na lekko rozgrzany olej dajemy pomidory i tuńczyka do tego kapary lub oliwki
troszkę chili, jak ktoś lubi nutę czosnkową ale w tym sosie nie bardzo to pasuje to polecam kamisu suszone pomidory z bazylia i czosnkiem można wzmocnić smak , w tym czasie gotujemy makaron na leciutko twardy (aldente?) ,,
na końcu jak sos się zagęści dajemy posiekaną natkę , można posypać po nałożeniu
nakładamy i jemy
smacznego
Jakarti - Czw 20 Mar, 2008
trzeba dodac, ze we wszystkich makaronach do prawie gotowego sosu powinno sie dodac prawie gotowy makaron i tak to chwile potrzymac i na talerze.. bez zadnego polewania klusek sosem.. plz
Anonymous - Czw 20 Mar, 2008
generalnie tak ale z tym sosem nie polecam, ciężko jest wydłubać z dna tuńczyka bo jest w fajnych kawałkach tego Lisnera
zapomniałem napisać koszty
tuna 5 makaron 4.5 pom 3.5 oliwki/kapary 6 natka 2 parmezan 5
generalnie za 25pln jest na 4 osoby fajne żarcie jak ktoś lubi makarony
do tego winko za 25pln np oklepane Carlo Rossi Cabernet Sauvignon około25pln
za 50pln obiadek
generalnie do ryby powinno podawać się wino białe , ale ryba nie jest dominująca w samej potrawie więc jak kto lubi
http://www.bols.pl/pl/?I=2,7,2,7,1
..................
zaczerpnięte z netu:
"Wino i potrawy, którym ono towarzyszy, powinny się uzupełniać, harmonizować z sobą. Jak zatem dobierać wino do poszczególnych dań?
Wina wytrawne białe i różowe podaje się do ryb, owoców morza, białych mięs, wędlin i delikatnych serów. Białe wina podaje się też jako aperitify, czyli przed posiłkiem.
Lekkie wina czerwone, młode, o owocowym smaku i zapachu, polecane są do czerwonych mięs, wędlin i delikatnych serów, a także do ryb smażonych lub w sosie. Można je też podawać jako aperitify.
Wytrawne wina czerwone pasują do czerwonych mięs i dziczyzny, a także do ostrzejszych, fermentujących serów, dań z grzybów. Zarówno czerwone, jak i białe wino wytrawne można zastąpić wytrawnym winem różowym.
Wina słodkie podaje się zazwyczaj do deserów. Białe wina półsłodkie i słodkie (ale nie likierowe) pasują także do niektórych ryb oraz potraw z gęsich wątróbek. Czerwone wina słodkie serwuje się również do ostrzejszych serów.
Wina musujące są to jedyne wina, które - bez obawy pomyłki - można podawać do wszystkich potraw, jak również, przy specjalnych okazjach, serwować je same. Często podaje się je również jako aperitify.
Dobrze jest wiedzieć, że:
Aperitifów serwowanych na początku przyjęcia nie podaje się już później.
Wina białe serwuje się zawsze przed czerwonymi, wina lżejsze przed cięższymi, młodsze - przed starszymi, wytrawne - przed słodkimi, a słabsze (gorsze) - przed lepszymi. Jeśli podaje się jedno wino, dobiera się je do głównej potrawy. Lepiej, aby wino nie zdominowało smaku potrawy. Wina nie podaje się do potraw doprawianych octem, a także do zup, jaj, szpinaku, lodów i sałatek z surowych owoców. Do codziennego posiłku z reguły podaje się wino jednego gatunku, przy szczególnych okazjach - dwa lub więcej. Wówczas dla zneutralizowania smaku jednego wina dobrze jest przed sięgnięciem po kieliszek z innym winem popijać wodę mineralną. Równoczesne podawanie wina i wódki uważa się za nieeleganckie. Duża zawartość alkoholu w wódce zakłóca bowiem subtelne efekty smakowe, jakie można uzyskać przez właściwe dobranie wina do potrawy. W ostateczności dopuszczalne jest picie wódki po skończeniu posiłku, podobnie jak pije się koniak. Natomiast niedopuszczalne jest równoczesne picie wina i piwa. Do kawy nie podaje się wina, lecz koniak, winiak lub likier. Zawartość alkoholu w winie wynosi 5,5 do 14 proc. Do win wzmocnionych dodaje się spirytus gronowy, co podnosi zawartość alkoholu do 15-22 proc. Wino musujące zawiera dwutlenek węgla, który tworzy pęcherzyki gazu ulatniające się po otwarciu butelki."
|
|
|