To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Kombinacja - opony/felgi - na czym jeździcie?

Bart - Czw 27 Mar, 2008
Temat postu: Kombinacja - opony/felgi - na czym jeździcie?
Jakich kół używacie w miesiącach "niezimowych"?

Mam z tym problem...

Zimę przejeździłem na oponach 185/60R15 na 6 calowych felgach i było git, teraz założyłem letnie kółka (215/40R16 i 7 cali) i po przejechaniu kilkuset kilometrów już coś jest nieteges, przy większych szybkościach (ponad 130-140km/h) kierownica konkretnie wibruje - wybieram się do wulkanizatora na ponowne wyważanie (lub co gorsza prostowanie felg). Samochodem jeżdżę głównie po mieście, nigdy w pełnym składzie, i o ile to możliwe staram się omijać dziury, ale jak widać na wiele się to nei zdaje.

Zacząłem się zastanawiać się czy nie wrócić do fabrycznego rozmiaru opon - 195/55 i felg 15 calowych, ale zdecydowanie gorzej będą trzymać się drogi, no i lans już nie ten ;D

Felgi "letnie" mam w miarę firmowe (rial), wcześniej jeździły po niemczech, więc nie są zmęczone trudnym życiem, a mimo to przegrywają walkę ze śląskimi drogami.

Dobra, koniec zrzędzenia :faja:

GOKART - Czw 27 Mar, 2008

U mnie felunek 17x7 (Kei Racing JDM) fabrycznie z oponami 205x45 obecnie 215 x 45 (Bridgestone). Jeżdzę już ponad 2 lata i na razie odpukać nic się nie dzieje. Fakt - jak wpadne w studzienke miło nie jest ale ani opony ani felgi do tej pory nie odniosły żadnych uszkodzeń. Na niskim profilu jedynie czego trzeba pilnować to odpowiedniego ciśnienie w oponce - (jaką mądrosć objawiłem ;) )
Przymierzam się przesiąść na niższy profil 215 x 40 albo o jejku jejku 205 x 40 (to już lekki hardcore) do tego na jakiejś mocnej / twardej oponie. Bridgestonki w tym względzie się sprawdziły - ścianki mają twarde ale cierpi na tym komfort , ouch :/

k-mart - Czw 27 Mar, 2008

GOKART napisał/a:
Kei Racing JDM

To nie jest moja firma, ale ukradli mi nazwe :wall: ###

Sprawe im zrobie!

mam Ci zapłaci tantiem ?!! :D
k-mart - Czw 27 Mar, 2008

nie no Ty nie, ale jutro do nich zadzwonie. Jesli beda udawac ze niby nie wiedza o co chodzi, wlaczam adwokata
:rotfl:

zamiast żółtków straszyć Ziobrem wrzuć w końcu te fotofixy mcs'a z GT5 ;D
MoRToN - Czw 27 Mar, 2008

Sprawdź dobrze felgi, opony, tarcze. Wyważ kola na samochodzie. Szerokość i średnica kola nie ma raczej nic do wibrującej kierownicy.

Na początek możesz zamienić tył z przodem jeśli temat nie zniknie szukałbym przyczyny na aucie.

Maciusiowy - Pią 28 Mar, 2008

MoRToN napisał/a:
Na początek możesz zamienić tył z przodem

Polecam, miałem podobną sytuację poprzedniego lata, tzn. po zmianie opon z zimowych na letnie, zaczęło mi ściągać auto przy wyższych predkościach. Po zmianie przodu z tyłem jest ok.

CHRZANEK - Pią 28 Mar, 2008

JA w miesiącach niezimowych używam oryginalnych felg peugeota która idealnie pasują bez żadnych dystansów pierścieni centrujących itp. w rozmiarze 6x15.
Na tym mam oponki 195/45r15 i niestety trzeba uważać bo profil niski a drogi mamy jakie mamy.
Mam problem z koleinami, szczególnie jak popada, ale to chyba każdy ma na szerszym kapciochu...
W cywilizowanych krajach do Saxo/106 wkładają 195/40r16 ale tam drogi inne...

Stf - Pią 28 Mar, 2008

bart napisał/a:
przy większych szybkościach (ponad 130-140km/h) kierownica konkretnie wibruje

masz oryginalne pierścienie centrujące ?

mi - Pią 28 Mar, 2008

bart napisał/a:
przy większych szybkościach (ponad 130-140km/h) kierownica konkretnie wibruje

próbowałeś zjechać z trawnika? :rotfl:

Bart - Sob 29 Mar, 2008

Dziś byłem u wulkanizatora i okazało się, że ciężarki z jednej felgi z przodu się odmeldowały ;D

Przy okazji sprawdziliśmy pozstałe koła i żadne nie było idealnie wyważone (brakowało po 5-10g), a jak wcześniej już pisałem - przejechałem raptem kilkaset kilometrów, a wyważane były wcześniej przez tych samych speców na tej samej maszynie. dziwności...

Stf napisał/a:
masz oryginalne pierścienie centrujące ?

pierścienie mam, felgi mają właściwy rozstaw śrub.

mi napisał/a:
próbowałeś zjechać z trawnika? :rotfl:

a można gdzieś jeździć poza trawnikami? ;D

Anonymous - Nie 20 Kwi, 2008

auto CTR 2007
LATO tomason TN1 8,5 x 18 ET 40 opona bridgestone ROE 050 225/40/18
ZIMA ORI honda 7,5 x 18 ET 55 opona conti wintercontact 225/40/18

Vlodarsky - Pon 21 Kwi, 2008

auto AX
felga Michelin 14
opony Continental ContiSportContakt 185/50 14

Anonymous - Pon 21 Kwi, 2008

Felgi Parotech Mygale Gun 16" 16x7
Opony Goodyear Eagle F1 215/40R16

W koleinach wiadomo... przyjemne to to nie jest ;D Ale naszczęście (odpukać) felgi proste po prawie 8 miesiącach urzytkowania po polskich "autostradach" :] Oponki naszczęście też :]

pzdr.