To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Potrzebuje opini n/t Alfa Spider

Anonymous - Czw 05 Cze, 2008
Temat postu: Potrzebuje opini n/t Alfa Spider
Mamy kilka Alf na forum może ktos podpowie o tym modelu ...

interesuje mnuie to auto http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C5294709

BaRtO_206GT - Czw 05 Cze, 2008

moja znajoma ma tak tylko ze 3.0V6. Maja ten samochod juz od groma czasu, najpierw jezdzil nia jej stary teraz ona. Oprocz tego ze zawieszenie sypie sie na potege to nie narzekaja.
Bart - Czw 05 Cze, 2008

za tę kasę to musi być straszne padło...

Ogólnie spidera/gtv lepiej kupić powyżej roku '98 - przeszły wtedy lekki lifting i poprawiła się nieco jakość.
Silnik to stary alfowski 2.0twin spark (miałem taki w 145) - 150-155KM i trochę problemów z eksploatacją - na dzień dobry trzebaby wymienić rozrząd (a przy okazji może jeszcze wariator) - spokojnie 1-1.5tysiąca trzebaby na to wydać. Świece (8szt.) wytrzymują 100kkm, ale komplet zamienników kosztuje coś koło 200zł.
Sam silnik generalnie nie jest jakiś supertrwały - zdarzają się problemy z obracającymi się panewkami, rozrządy lubią się zrywać (wymiana nei rzadziej niż co 60kkm), przy ostrej jeździe żre olej.
Spider z 2.0 pod maską do lansu się nada, ale superszybki nie będzie - waga samochodu robi swoje.
Budy nie rdzewieją, są cynkowane.
Dach lepiej żeby był manualnie składany (bywały też elektryczne) - w 12 letnim samochodzie siłowniki mogą zawodzić.
Zawieszenie też trwałością nie grzeszy, przegrywa walkę z polską drogową rzeczywistością.
Z częściami nie ma problemów, jest sporo zamienników oprócz tego używanych części też nie brakuje.

Ogólnie - lanserki kabriolet za nieduże pieniądze, ale drogi w utrzymaniu i wymagający "kultury technicznej".

Poczytaj na alfowskich forach co piszą użytkownicy:
http://www.forum.alfaholicy.net/
http://www.forum.alfaclub.pl/

Anonymous - Czw 05 Cze, 2008

czyli ogolnie odradzasz :faja:
Bart - Czw 05 Cze, 2008

czyli samochód dla kogoś kto wie, czego się spodziewać :faja:

Ja bym sobie spidera kupił, ale na pewno są kabriolety sprawiające mniej kłopotów w codziennym użytkowaniu.

Vlodarsky - Czw 05 Cze, 2008

bart napisał/a:
czyli samochód dla kogoś kto wie, czego się spodziewać

Ja bym sobie spidera kupił, ale na pewno są kabriolety sprawiające mniej kłopotów w codziennym użytkowaniu.

z 1,5 roku/rok temu oblatywałem takiego spidera V6

wrażenia z jazdy super - fajnie się nim przyspiesza, skręca też jako tako - jest czym się pobujać po mieście :) wygląda fajnie i generalnie wyróżnia się z tłumu bardzo ale

1) silnik ma taki dźwięk jak by ktoś zapomniał nalać oleju
2) mój pedzio ma dużo więcej miejsca w bagażniku... więc na wakacje ciężko się wybrać jak się ma dziewczynę która zabiera dużo ubrań

ja bym odradzał chyba, że tak jak to bart mówi "wiesz czego się spodziewać" ale samochód wg mnie śliczny !!

Bartli - Czw 05 Cze, 2008

BaRtO_206GT napisał/a:
moja znajoma ma tak tylko ze 3.0V6. Maja ten samochod juz od groma czasu, najpierw jezdzil nia jej stary teraz ona. Oprocz tego ze zawieszenie sypie sie na potege to nie narzekaja.

A może chcą go sprzedać? :ble:

Michał - Pią 06 Cze, 2008

bierze volviaka c70 w cabrio, już o tym gadaliśmy.
Anonymous - Pon 09 Cze, 2008

Michał napisał/a:
bierze volviaka c70 w cabrio, już o tym gadaliśmy.

mozesz zamknac ten temat bo wiesz co bedzie ;D

strick - Pon 09 Cze, 2008

Ale my nie wiemy i mogł bys sie podzielic :D Moze jednak TT bedzie? ;>
Anonymous - Pon 09 Cze, 2008

jak bedzie juz wszystko pewne na 100% to pewnie sie dowiesz dziubku :ble:
pcs - Pon 09 Cze, 2008

tak tak zdecydowanie c70 cabrio 2.3turbo + chips = pod 300km i wiecej miejsca.

a jesli cena nie pozwoli na c70 to alfa faktycznie sliczna ale bralbym albo 3.0v6 albo 2.0v6 turbo. Problemy z silnikiem beda podobne a przyjemnosc z jazdy wieksza.

k-mart - Śro 11 Cze, 2008

dobra nie robic balaganu w pieknie posprzatanym hyde parku - przenosze do kultury
:rotfl: