To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Otulina na kolektor ssący...?

GeKo - Czw 03 Lip, 2008
Temat postu: Otulina na kolektor ssący...?
Nowość: Otulina na kolektor ssący, powoduje że przybywa od 3 do 5 KM cena: 1 zł za centymetr kwadratowy

Zakładka Ogłoszenia

Jak na mój gust bujda, z tego co wiem to sie owija kolektory wydechowe żeby nie nagrzewały komory silnika, a o czymś takim ktoś słyszał...?

Vlodarsky - Czw 03 Lip, 2008

GeKo napisał/a:
Jak na mój gust bujda, z tego co wiem to sie owija kolektory wydechowe żeby nie nagrzewały komory silnika, a o czymś takim ktoś słyszał...?

Nie żeby nie nagrzewały komory silnika tylko dlatego, że w rozgrzanej rurze jest inny przepływ gazów niż w zimnej.. poczytaj na wikipedii.

CHRZANEK - Czw 03 Lip, 2008

CIeplejszy kolektor -> cieplejsze spaliny -> lepsze opróżnianie -> większa sprawność -> większa moc...

Ale przyrosty raczej mniejsze niż 3-5KM :D :D :D

Vlodarsky - Czw 03 Lip, 2008

CHRZANEK napisał/a:
Ale przyrosty raczej mniejsze niż 35KM

no tak do 15KM napewno ale 35 to już przesada Radziu :)

GeKo - Czw 03 Lip, 2008

Wszystko OK to co piszecie :-) Tylko tu mowa o kolektorze ssącym a nie wydechowym :D Dlatego mnie to tak zaciekawiło
M - Czw 03 Lip, 2008

Jak najbarzdiej prawda.
1.Tylko zamiast kupowac otuline najlepiej sie wybrac do obi po farbe termoizolującą i wymalować caly kolektor zeby sie nie nagrzewał.
2.Na lato dobrze jest odlaczyc grzanie kolektora dolotowego plynem chlodzacym
- w zime fajnie ale w lato sie nie przydaje.
3.Przydaje sie takze odseparowanie terminczne kolektora dolotowego od glowicy wtedy p2 i p1 jeszcze lepiej dzialaja.

Wszystko to powoduje wypelnienie silnika mieszanka bogatsza w tlen (gesciejsza) co skutkuje nie musze mowic czym.
Sprawdzone u mnie u innych, nie ma co dyskutowac nawet - prawa fizyki.
Dziękuje.

GeKo - Pią 04 Lip, 2008

I wszystko jasne teraz :-)
Em: Ja z takim pytaniem jeszcze warta świeczki ta zabawa z tym malowaniem?

M - Pią 04 Lip, 2008

OOOczywiście ze tak. wolalbys mieszkac w pokoju temp 21stopni czy 45? albo w saunie? Silnik tez lubi chlodne powietrze.
Młody Papież - Pią 04 Lip, 2008

eM napisał/a:
wolalbys mieszkac w pokoju temp 21stopni czy 45? albo w saunie

dobra argumentacja ;D