Techniczne - Otulina na kolektor ssący...?
GeKo - Czw 03 Lip, 2008 Temat postu: Otulina na kolektor ssący...? Nowość: Otulina na kolektor ssący, powoduje że przybywa od 3 do 5 KM cena: 1 zł za centymetr kwadratowy
Zakładka Ogłoszenia
Jak na mój gust bujda, z tego co wiem to sie owija kolektory wydechowe żeby nie nagrzewały komory silnika, a o czymś takim ktoś słyszał...?
Vlodarsky - Czw 03 Lip, 2008
GeKo napisał/a: | Jak na mój gust bujda, z tego co wiem to sie owija kolektory wydechowe żeby nie nagrzewały komory silnika, a o czymś takim ktoś słyszał...? |
Nie żeby nie nagrzewały komory silnika tylko dlatego, że w rozgrzanej rurze jest inny przepływ gazów niż w zimnej.. poczytaj na wikipedii.
CHRZANEK - Czw 03 Lip, 2008
CIeplejszy kolektor -> cieplejsze spaliny -> lepsze opróżnianie -> większa sprawność -> większa moc...
Ale przyrosty raczej mniejsze niż 3-5KM
Vlodarsky - Czw 03 Lip, 2008
CHRZANEK napisał/a: | Ale przyrosty raczej mniejsze niż 35KM |
no tak do 15KM napewno ale 35 to już przesada Radziu
GeKo - Czw 03 Lip, 2008
Wszystko OK to co piszecie Tylko tu mowa o kolektorze ssącym a nie wydechowym Dlatego mnie to tak zaciekawiło
M - Czw 03 Lip, 2008
Jak najbarzdiej prawda.
1.Tylko zamiast kupowac otuline najlepiej sie wybrac do obi po farbe termoizolującą i wymalować caly kolektor zeby sie nie nagrzewał.
2.Na lato dobrze jest odlaczyc grzanie kolektora dolotowego plynem chlodzacym
- w zime fajnie ale w lato sie nie przydaje.
3.Przydaje sie takze odseparowanie terminczne kolektora dolotowego od glowicy wtedy p2 i p1 jeszcze lepiej dzialaja.
Wszystko to powoduje wypelnienie silnika mieszanka bogatsza w tlen (gesciejsza) co skutkuje nie musze mowic czym.
Sprawdzone u mnie u innych, nie ma co dyskutowac nawet - prawa fizyki.
Dziękuje.
GeKo - Pią 04 Lip, 2008
I wszystko jasne teraz
Em: Ja z takim pytaniem jeszcze warta świeczki ta zabawa z tym malowaniem?
M - Pią 04 Lip, 2008
OOOczywiście ze tak. wolalbys mieszkac w pokoju temp 21stopni czy 45? albo w saunie? Silnik tez lubi chlodne powietrze.
Młody Papież - Pią 04 Lip, 2008
eM napisał/a: | wolalbys mieszkac w pokoju temp 21stopni czy 45? albo w saunie |
dobra argumentacja
|
|
|