To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Problem z kompem!

Anonymous - Śro 16 Lip, 2008
Temat postu: Problem z kompem!
Witam was maoi mili parafianie! Mam kurcze sam nie wiem czy mały czy duży problem! Otóż przywiozłem dzisiaj sobie komputer od kolegi który ma w pełni rajdowe Saxo które startuje w PPZM. I tak: wyciągnąłem swój seryjny komp i zapiołem ten rajdowy odpalam i EUREKA! Pali! Myślę sobie ide po kase, na stacje zatankować i pojeździć. Zgasiłem auto, poszedłem do domu, odpalam auto i ZONK jak żeński narząd rozrodczy... Auto kręci ale nie odpala? Włożyłem swój stary komp i wszystko ok. I moje pytanie co sie stało z tym rajdowym sterownikiem? Mogło sie coś popierdzielić w tym kompie? Nie wiem co jest czy mam sie martwic bo ten program kosztował chore pieniądze! Dla jasności dodam że komp to ten z jedną wtyczką i przy wyciąganiu kompa zawsze odłączałem akumulator. Proszę was o odpowiedz! Pozdrawiam!
saxorulez - Czw 17 Lip, 2008

A czy masz immobiliser wystukiwany z kalkulatora przy skrzyni?

Czy komp to seryjny komp z innego saxo z nowa mapa czy może komp z Citroen Sport?

Anonymous - Czw 17 Lip, 2008

Immbiliser mam w kluczyku. A komp to jest seryjny Magneti Marelli z wgraną mapą bodajże V-tech ją robił

kusiu_vts napisał/a:
Immbiliser mam w kluczyku.

dlatego nie działa.. bo każdy ECU jest zgrany z kluczykiem

No ale za pierwszym razem jak podpiołem ten komputer odpalił od razu dopiero potem jak go zgasiłem to już nie odpalił. A czy mogłem w jakiś sposób uszkodzić ten rajdowy komp takim zabiegiem?

kusiu_vts napisał/a:
No ale za pierwszym razem jak podpiołem ten komputer odpalił od razu dopiero potem jak go zgasiłem to już nie odpalił. A czy mogłem w jakiś sposób uszkodzić ten rajdowy komp takim zabiegiem?

nie nie uszkodziłeś go...
to że odpalił za pierwszym razem to raczej przypadek

A pod co była robiona mapa w tym komputrerze wiesz?? Czy on wogóle pasuje do seryjnego auta?

dzik - Czw 17 Lip, 2008

Podepnij sie do jakiegos testera, wlasnie po to one sa.
Vlodarsky - Czw 17 Lip, 2008

Albo przyłóż do swojego kluczyka klucz od samochodu z którego pochodzi komp :) a w tamtym samochodzie gdzie jest transponder ? w kluczyku czy kodowana blokada ta cyferkowa ?

saxorulez napisał/a:

nie nie uszkodziłeś go...
to że odpalił za pierwszym razem to raczej przypadek

A pod co była robiona mapa w tym komputrerze wiesz?? Czy on wogóle pasuje do seryjnego auta?

Mapa pochodzi z N-grupowego Saxo które z modyfikacji ma tylko wyważony dół, dolot, kolektor i reszta seria jak na N-grupe przystało

A imo w tamtym aucie jest tak samo jak w moim czyli w kluczyku nie na kalkulatorze

kusiu_vts,

no to immo w Saxo jest w komputerze wiec nie zadziałą to w ten sposób, tylko kompy z Citroen Sport mają zdjęte immo.

Dolotu nie można robić w N grupie (chyba że nawiercili puszkę głóną bo ponoć to daje bardzo dobry efekt, nie wiem tylko jak homo się nat o zapatruje)

Vlodarsky - Czw 17 Lip, 2008

saxorulez napisał/a:
no to immo w Saxo jest w komputerze wiec nie zadziałą to w ten sposób, tylko kompy z Citroen Sport mają zdjęte immo.

immobiliser może być zdjęty przez pierwszego lepszego elektronika wg mnie... ale to tak tylko chciałem wtrącić moje niepotrzebne 3 gr :)

Wybacz Saxorulez bo trochę to źle napisałem chodziło mi że dół jest wyważony a cała reszta taka jak dolot, kolektor itd jest seryjna jak w N-grupie, źle to napisałem i mój błąd. A to jeszcze jedno pytanie; Ja mam seryjny komp osobny który kupiłem sobie specjalnie na to żeby mieć ostry program na przepinkę a nie jeździć cały czas na nim i na tym kompie normalnie mi auto lata co oznacza że imo jest ściągnięte i teraz pytanie jak przegram sobie mapę ma ten mój 2 komp to auto powinno normalnie odpalać tak?

Vlodarsky,

ja napisałem że tylko kompy z CS mają to zdjete w serii

kusiu_vts,

tak mapa jest niezalezna od immo

dzik - Pią 18 Lip, 2008

W niektorych kompach (np renault) zdjecie immo dziala jesli w odpalanym samochodzie nie ma drugiego konca immo, czyli czytnika i kluczyka. Gdy sa, komp zapamietuje kluczyk i uczy sie nowe immo.

Tylko jesli jest immo to by ten komp nie zapalil ani razu. A z opisu wnioskuje ze dzialal.