Greg - Czw 24 Lip, 2008 Temat postu: Castrol EDGE czy Motul 300V?Głupie pytanie, ale niektórzy mają swoje upodobania, doświadczenia z olejami i polecają akurat ten, a nie inny. Musze kupić olej (5W40) i zastanawiam się nad:
- Castrol EDGE Sport / 4l / 182zł
- Motul 300V Comp / 2x2l / 240zł
Jest sens dopłacać do Motula? Czy jest na serio aż tak oh ah jak każdy mówi?
Kurczę, chyba jestem zbyt dużym idealistą, bo borykam się z błahymi problemami. pcs - Czw 24 Lip, 2008 kup mobil 1 5w50 lepiej .... i jak mam zamowic te springi do dziadka!!!!!rasta - Czw 24 Lip, 2008 Castrol Edge to komercyjny syf jakich mało, nogdy więcej tego nie zaleję, przez to badziewie silnik chodzi mi jak sieczkarnia...
Motul już lepiej ale skąd ta cena - da się znacznie taniej ja bańkę 4l wyrywałem za 150 pln
Ale do seryjnego silnika raczej nie ma sensu zalewać.mi - Czw 24 Lip, 2008
pcs napisał/a:
kup mobil 1 5w50 lepiej
ja na takim od zawsze jeżdżę i chyba jest oki, w każdym razie kosztuje w miarę uczciwie CHRZANEK - Czw 24 Lip, 2008
Greg napisał/a:
- Motul 300V Comp / 2x2l / 240zł
Ja taki mam i myślę że godny polecenia.
Nie jest to jakiś "rzeźnik" typu 15w50 albo 20w60 który jest gęsty jak towot.
Poza tym ładnie pachnie jak się przypali na kolektorze
Co do ceny to można taniej.
rasta napisał/a:
ja bańkę 4l wyrywałem za 150 pln
No to super tanio, mnie się udało po 95pln za 2L...pcs - Czw 24 Lip, 2008 motul competition i valvoline vr1 racing to oleje do sportu i trzeba zmieniac co max 8000km. Castrole wszyscy mowia ze syf, dlatego do Twojego silnika optimum to mobil 1 5w50. Dla przykladu powiem ze wszystkie dobre serwisy volvo (lacznie z ASO) leja tego mobila do silnikow volvo turbo (z S60R lacznie), mimo ze fabrycznie wyjezdzaja na innych olejach.Greg - Czw 24 Lip, 2008 Gdzie wyrwaliście tak tanio Motula? Ja najtaniej znalazłem na 4turbo (po 120zł za 2l). Zmiana co 8k mi nawet pasuje, chce dobry olej. EDGE odpuszczam.
Vlodarsky wspominal, ze optimum do C2 do 5W40.
PCS, wyjechalem wcześniej niż planowalem, wiec nie moglem Ci ogarnac tego przed moim wylotem. Odezwij sie to podzialamy.:)k-mart - Czw 24 Lip, 2008 A ja bym lal 10W 40, do kazdego samochodu to leje saxorulez - Czw 24 Lip, 2008
Greg napisał/a:
a moze Total od Vlodarskiego.. do seryjnego silnika w zupełnośic wystarczypit - Czw 24 Lip, 2008 Ja leje co 10tyś Castrola 10w60 i jest wypas, ładnie cicho etc.
Ale motul i tak jest lepszy uważam tylko od cholery podrób jest w szczególności na allegro.MoRToN - Czw 24 Lip, 2008
Greg napisał/a:
W takim razie Motul 8100 X-cessCHRZANEK - Czw 24 Lip, 2008 A może super wyczynowy SELEKTOL SPECIAL 20w40 ???
Z tego co widziałem jest tańszy od Motula ...Greg - Czw 24 Lip, 2008
CHRZANEK napisał/a:
A może super wyczynowy SELEKTOL SPECIAL 20w40 ??
LOL bueheheh
Wychodzę z założenia, że jesli moge zalać dobry olej albo normalny, to zaleję dobry. Nie ważne czy mam seryjny silnik, czy nie. Jeżeli będzie mu się odrobinę lepiej pracowało na lepszym oleju, to dlaczego nie? Nie lubie oszczędzać na samochodzie.
BTW, zamówiłem sobie Motul Engine Clean - jakieś ustrojstwo które zalewa się przed wymianą do oleju na ciepłym silniku, zostawia chyba na 15min. i zlewa olej. Podobno daje radę. Ktoś uzywał?
Ponawiam pytanie - gdzie tak tanio kupiliście Motula?CHRZANEK - Czw 24 Lip, 2008 Jeżeli cena w granicach 200pln za 4L jest dla Ciebie OK to proszę o PW.
A jeżeli chcesz taniej to próbuj robić deal z Rastą bo takiej ceny jak on ma to ja nie załatwie...Loko - Czw 24 Lip, 2008 Ja leje Valvoline VR1 racing, 5W50 w intercarsie bez zniżek 160 zł za bańke 4 l. W jego przypadku podnosi mnie na duchu fakt, ze nie jest rozlewany w PL i dlatego na nim jeżdżę.
A i to w żadnym wypadku nie jest olej do sportu