Techniczne - Kombinacje z seryjnym filtrem :)
Greg - Sob 30 Sie, 2008 Temat postu: Kombinacje z seryjnym filtrem :) Wkładka ITG przybyła, teraz pytanie - czy da się setup pt. seryjny filtr + dobra wkładka w jakiś magiczny sposób usprawnić?
Była mowa o wierceniu otworów w obudowie (jak w Saxo podobno) - czy to jest dobry pomysł? Czy jest różnica? Wydaje mi się, że same dziury to kiepski pomysł, bo filtr będzie zasysał ciepłe, gówniane powietrze z komory silnika (a niewiele tam dostaje się świeżego). Gdzie te dziury? (od góry? od boku? np. od strony koła - zimniej)
Goście z UK zasugerowali obklejenie obudowy filtra jakąś aluminiową, termoizolująca folią (jest coś takiego Thermo-Tec'a). Ma to jakiś sens, chyba...
Jeśli dziury wykonać od boku filtra (od strony akumulatora), to można by pomyśleć nad doprowadzeniem jakiegoś powietrze super alu rurą z Castoramy. Ma to jakiś sens?
Macie jakieś propozycje?
M - Nie 31 Sie, 2008
Wszystko jedno co zrobisz,
jesli zaowocuje to tym ze do silnika powietrze dotrze zimniejsze to masz wiecej mocy.
1.Izolacja calego dolotu
2.Zimne doprowadzenie powietrza
Anonymous - Nie 31 Sie, 2008
dolot zimnego powietrza do seryjnej puszki dobra rzecz , mialem tak we wczesniejszej cliowce z wkladka kn , dolozylem rure z obi do poczatku seryjnego dolotu , nie zaszkodzilo , wydaje mi sie ze dziurawienie puszki to slaby pomysl , ale niewiem jak to w C2 wyglada .
ps.taka wkladka kn przy itg to wyglada strasznie tandetnie delikatnie mowiac .
Greg - Nie 31 Sie, 2008
W C2 jest coś takiego jak rurka doprowadzająca powietrze do puszki, dokładnie nie badałem gdzie sie zaczyna, ale spojrzę i zrobię zdjęcia. Najgorsze, że na wysokości grilla i świateł nie mażadnej dziury, którą powietrze wpadałoby do komory silnika. Można ciągnąć coś z pomiędzy nadkola i zderzaka (chyba), albo z dolnej kratki w zderzaku (tam, gdzie jest chłodnica, obok halofixów).
|
|
|