dzik - Czw 11 Wrz, 2008 Temat postu: Uzupelnienie elektrolituKtos w wawie to wykona?
Powod: z nowego akumulatora "bezobslugowego" wylalo sie 1/2 elektrolitu. Szkoda go troche.M - Czw 11 Wrz, 2008 Dziku a czemu nie mozesz sam zrobic? Nie ma nakretek?106 - Czw 11 Wrz, 2008 po co w bezobslugowym nakretki?M - Czw 11 Wrz, 2008 jestes Dzik?106 - Czw 11 Wrz, 2008 ze strony mi to bym sie takiego pytania spodziewal ale z twojej hmmm
dzik - Czw 11 Wrz, 2008 Sa nakretki. Ale powinienem raczej uzupelnic nie sama wode a elektrolit.
Tak mi sie zdaje przynajmniej, wode dolewa sie gdy tracimy plyny przez odparowanie.M - Czw 11 Wrz, 2008 Dziku z destylowanej elektrolit wytworzy się w trakcie elektrolizy, tak to działa afaik.dzik - Czw 11 Wrz, 2008 Hmm, moze i tak
Dobra, naladuje go, doleje i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Po utracie polowy elektrolitu w pelni naladowany nie ma sily zakrecic silnikiem 106 - Czw 11 Wrz, 2008 jak nie znajdziesz firmy u siebie to przyslij go do kr - http://www.akumulatory.auto.plM - Czw 11 Wrz, 2008
dzik napisał/a:
Hmm, moze i tak
Dobra, naladuje go, doleje i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Po utracie polowy elektrolitu w pelni naladowany nie ma sily zakrecic silnikiem
No jak ma polowe energii to wcale sie nie dziwie.dzik - Czw 11 Wrz, 2008 Czytam sobie w necie i jednak chyba sama woda nie wystarczy.
Wode dolewa sie w przypadku kiedy jej ubylo przez odparowanie, wtedy elektrolit ma zbyt duza gestosc. Jesli do mamy 1/2 elektrolitu o wlasciwej gestosci dolejemy samej wody to niestety bilans sie nie zgadza, bedzie w nim za malo siarki do wytworzenia odpowiedniej ilosci kwasu.M - Czw 11 Wrz, 2008 ACha, my bad. No to musisz dolac czegos... tylko czego?
Zalezy jaki roztwór tam jest.
...
z pychu odpala? dzik - Czw 11 Wrz, 2008 Mam inny akku wiec odpala ale ten chce odratowac.
106, dzieki link ale postaram sie jeszcze cos w wawie znalezc, koszt przesylki akumulatora moze byc wiekszy od ceny nowego M - Czw 11 Wrz, 2008 Misiu pysiu moze zadzwon do ZAPa w piastowie, oni tam produkuja te akumulatory (zreszta swietne i tanie, polecam!) i nie jest powiedziane ze Ci nie pomoze ktos.
http://www.zap.pl/Anonymous - Czw 11 Wrz, 2008 Aku do motocykli ,kupuje się bez elektrolitu ,który się później dolewa.Niezły bajer jest z tym ,że po dolaniu elektrolitu ,w wyniku reakcji chemicznej aku jest naładowany Popytaj w sklepach motocyklowych.