To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Clio Sport - filtr weglowy ekologia

wasq - Sob 04 Paź, 2008
Temat postu: Clio Sport - filtr weglowy ekologia
Witam mam pytanko czy cwiczyl ktos z was temat pozbucia sie tego pudelka rozmaitosci zwanego filtrem weglowym ??
Anonymous - Nie 05 Paź, 2008

To ja sie dolacze do pytania :) Sposoby obejscia filtru weglowego i EGR ? I jakie moga byc konsekwencje ? :)
wasq - Nie 05 Paź, 2008

ja wiem ze w wersjach 6 ale 1,4 1,6 brak tego filtra powoduje blad kompa i tryb awaryjny
PieQt - Nie 05 Paź, 2008

po podpięciu kompa wyskakuje błąd, poza tym samochód radzi sobie bez tego pudełka- przynajmniej tak w clio miałem

sposobu na obejście nie znam, po prostu usunąłem

dzik - Nie 05 Paź, 2008

Moze sie myle, ale tam jest chyba solenoid sterowany przez ECU, jego brak moze wywalic blad. Jesli to solenoid, to niech sobie wisi sam zawor i po problemie.
Vlodarsky - Nie 05 Paź, 2008

A EGR jak jest zamknięty na stałe albo otwarty to ja znam przypadki (awarie zaworu) że defektu nie wywalał - to w HDi było. Nie wiem jak będzie w clio.
wasq - Nie 05 Paź, 2008

dzik napisał/a:
Moze sie myle, ale tam jest chyba solenoid sterowany przez ECU, jego brak moze wywalic blad. Jesli to solenoid, to niech sobie wisi sam zawor i po problemie.

hmm to powiem tak sam solenoid jest ale puszki brak bo sie oberwala :P

czyli zrobic testa czy bedzie poprawnie pracowac jak tak to olac jak nie to szukac puszki tak ??

dzik - Nie 05 Paź, 2008

Sprawdzic czy wplywa mozna, chociaz tak naprawde z tymi ECU nic nie jest pewne.
PieQt - Nie 05 Paź, 2008

no ja miałem sam solenoid pozostawiony i tak błąd był po wpięciu kompa - zapomniałem napisać :-)
wasq - Pon 06 Paź, 2008

ale samochod prawidlowo pomimo tego bledu smiga ?? w jaki sposob usnunales ten filtr ?? :D
PieQt - Pon 06 Paź, 2008

tak prawidłowo, bez żadnych problemów - mała stłuczka pomogła mi w usunięciu go - sam się unicestwił. zabezpieczyłem izolacją solenoid i było git
wasq - Pon 06 Paź, 2008

dzieki za info :D