To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Zimówki - przodem do tyłu...

Jaco - Pon 20 Paź, 2008
Temat postu: Zimówki - przodem do tyłu...
Zbliża się zima i mam pytanie co do zimówek. Obiło mi się o uszy, że na tył zakłada się opony odwrotnie ( oczywiście opony kierunkowe). Możecie mi coś więcej na ten temat napisać, macie jakieś doświadczenia z takim patentem??

Pozdrawiam

saxorulez - Pon 20 Paź, 2008

Jaco,

nie spotkałem się z czymś takim nigdy, chyba w tym celu są kierunkowe zeby jednal lepiej działały

mi - Pon 20 Paź, 2008

ja tak w rowerze zakładałem, ale to chyba nie to samo :ass:
saxorulez - Pon 20 Paź, 2008

mi,

ale Ty jeżdzisz bez siodełka

mi - Pon 20 Paź, 2008

nie widzę związku, proszę tu nie offtopować! No normalnie żem się oburzył tera...
M - Pon 20 Paź, 2008

Heheheh Mi krzykacz z wykladow :D :D :D
CHRZANEK - Pon 20 Paź, 2008

Jaco napisał/a:
Obiło mi się o uszy, że na tył zakłada się onony odwrotnie ( oczywiście opony kierunkowe). Możecie mi coś więcej na ten temat napisać, macie jakieś doświadczenia z takim patentem??

Jaco: Powiem tak przez pewnien czas pracowałem w branży i do mnie równiez doszły tego typu słuchy.
Tłumacze skąd się wzięła tego typu szalona wizja: Ktoś pomyślał że opony zimowe sa robione tylko w celu zapewnienia maksymalnej trakcji i skoro tak to odwaracajac bieżnik mozna by uzyskać maksymalna siłę hamowania.

Jednak nic bardziej mylnego :) :) :)
Producenci projektując opone równie duzo uwagi przykładaja do wgryzania sie opony w hamowanie w czasie hamowania co i w czasie przyspieszania.

Ponadto zwracam uwagę że w czasie przyspieszania lamelki opony wgryzaja sie w śnieg w wyniku ruchu obrotowego koła.
W trakcie hamowania na odwróconej tyłem do przodu oponie nic by to nie dało bo lamele działały by pod innym kątem i prawdopodobnie zamiast samooczyszczania sie dodatkowo by sie zapychały śniegiem.

To co napisałem tłumaczył mi manager z Michelin/Kleer/BF Goodridge który był odpowiedzialny za nasz region wiec myślę że przekazałem to równie klarownie jaki on.

Krótko mówiąc - bzdura i nie nalezy tak robić.

Jaco - Pon 20 Paź, 2008

No i wszytsko jasne. Wielkie dzięki i pozdrawiam :]
Bart - Pon 20 Paź, 2008

teoria z dupy, no chyba że ktoś sporo na wstecznym napier.dala to mógłby wszystkie 4 opony założyć "tył na przód" ;D
dzik - Pon 20 Paź, 2008

jestem ciekaw efektow na mokrym ;D
anjas - Pon 20 Paź, 2008

Jak dla mnie to sam pomysł zakładania opon "w drugą stronę" jest nielogiczny. Skoro mówimy o oponach zimowych to przecież, gdyby "odwrotny" bieżnik był lepszy to tak by go produkowano, różnicując które opony są na przód a które na tył.
Maciusiowy - Pon 20 Paź, 2008

Jaco napisał/a:
na tył zakłada się onony

Panowie, dyskusja bezzasadna...koledze chodzi o ONONY :rotfl:

Jaco - Pon 20 Paź, 2008

:jupi: mój błąd. Myślę że już można zakończyć temat. Mit został obalony.