Techniczne - Jak zamontować pasy szelkowe?
Greg - Nie 02 Lis, 2008 Temat postu: Jak zamontować pasy szelkowe? Dzięki Chrzankowi stałem się (mam nadzieję) szczęśliwym posiadaczem pasów szelkowych MOMO RH4 (3 cale, 4 punktowe). Cena była okazyjna, aż żal było nie skorzystać.
Jak widać na załączonym obrazku, szelki mają mocowania na karabińczyk i śruby oczkowe do wkręcenia.
Przystąpiłem do montażu i okazało się, że śruby dostarczone w komplecie nie chcą wkręcić się do fabrycznych otworów. Śruba jest jakby minimalnie grubsza, ma gęstszy gwint. We wspomniane otwory wkręca się tradycyjna M10, jaką można kupić w każdej Castoramie itp.
Pytanie - czy gdzieś dostane takie śruby oczkowe, ale o innym gwincie? Czy może rozwiązać to inaczej? Do tej pory (a objeździłem kilka sklepów) nie spotkałem odpowiednich śrub.
Mój patent to przykręcić lewy pas biodrowy do mocowania pasów, a prawy do jednego z gwintów mocowania zawiasów trzymających tylną kanapę. Pasy ramienne przez zagłówek i na krzyż z tyłu do wspomnianych mocowań tylnych foteli. W moim aucie są dwa fotele z tyłu, każdy zamontowany jest na dwóch zawiasach (bo się otwiera ) tuż za przednimi fotelami. Wykorzystam trzy takie otwory pod zawiasy do montażu trzech pasów (j.w.).
W Castoramie widziałem pręt gwintowany który wkręca się jak należy, można dociąć go na odpowiedniej długości kawałki i wkręcić zamiast tych śrub i nakręcić na nie nakrętki oczkowe (coś takiego). Boje się jednak, że to będzie mniej wytrzymałe i bezpieczne rozwiązanie niż dostarczone śruby. Pręt mawytrzymałość 4-5, a nakrętki ok 5. Śruba od MOMO aż 8.8 - poza tym co jednolita śruba to nie skręcana. Tak myślę, stąd jeszcze tego rozwiązania nie wdrożyłem, bo nie wiem, czy będzie OK.
Pomóżcie.
Anonymous - Nie 02 Lis, 2008
Dziwne ,że Ci te oczka nie wkręcaja się w standardowe otwory.Ja mam chyba od 4 producentów i nie miałem problemów z ich wkręceniem.I nie kombinuj z jakimiś spilkami z marketu ,bo to nie jest ta wytrzymałość.
fydi - Nie 02 Lis, 2008
Hmmm... dziwne, ze masz M10. Ja to widzę tak:
a) szukasz gości który, ma odpowiedni gwintownik (w krk znalazłem szybko ) i przerobisz sobie w aucie tą dziurkę co się wkręca.
b) tak, jak to jest w rajdówkach. idziesz do jakiegoś sklepu rajdowego ( w krk na przykład Rako) i kupujesz taką blaszkę z zespawaną nakrętką pod to mocowanie oczkowe. A potem musisz albo przykręcić lub przyspawać tą blaszkę do nadwozia http://www.rako.pl/rajdy/...&id=125&prdid=0
Greg - Nie 02 Lis, 2008
fydi napisał/a: | Hmmm... dziwne, ze masz M10. Ja to widzę tak:
a) szukasz gości który, ma odpowiedni gwintownik (w krk znalazłem szybko ) i przerobisz sobie w aucie tą dziurkę co się wkręca.
b) tak, jak to jest w rajdówkach. idziesz do jakiegoś sklepu rajdowego ( w krk na przykład Rako) i kupujesz taką blaszkę z zespawaną nakrętką pod to mocowanie oczkowe. A potem musisz albo przykręcić lub przyspawać tą blaszkę do nadwozia http://www.rako.pl/rajdy/...&id=125&prdid=0 |
No tak, tylko nigdzie nie spotkałem NORMALNYCH śrub z takim gwintem jak w tych od pasów (jak zechcę sprzedać auto, to wypada żeby miało pasy czymś zamocowane, a nie zostawię oczek). Poza tym - czy powiększanie gwintu w fabrycznych mocowaniach np. pasów nie osłabia ich? Może prościej przegwintować śrubę? Ale to też będzie utrata na wytrzymałości...
Co do blaszek - oglądałem taką dziś w sklepie, ale chyba nie ma opcji żeby 4 takie gdzieś przymocować - bo i jak żeby nie naruszać zbytnio konstrukcji? To mimo wszystko auto drogowe na co dzień i nie chcę tam spawać czy drutować.
Dzięki za odzew!
Kamilbike - Nie 02 Lis, 2008
Podjedz do asmetu, ich glowna siedziba jest na al jerozolimskich jak sie jedzie w strone pruszkowa, po prawej stronie bedzie. Powinni miec podobne sruby.
ASMET
CHRZANEK - Pon 03 Lis, 2008
Greg: przy okazji najblizszego spotu az musze sam zobaczyć te twoje śruby...
Ja bym nie kombinował z jakimiś customami tylko ewentualnie tak jak fydi zasugerował wkręciłbym uszka w płytki i by było i dobrze i ładnie i co najważniejsze MOCNO
(ja sam musiałem skorzystać z takiej płytki do pasa biodrowego od strony tunelu środkowego)
MoRToN - Pon 03 Lis, 2008
ASMET...
Albo zmierz śrubę (skok gwintu) i szukaj w necie. Nie spawaj ani nie rzezaj gwintów w cytrynie
Vlodarsky - Pon 03 Lis, 2008
byłem w ASMET - mają wszystko i jeszcze więcej
Greg - Pon 03 Lis, 2008
CHRZANEK napisał/a: | Ja bym nie kombinował z jakimiś customami tylko ewentualnie tak jak fydi zasugerował wkręciłbym uszka w płytki i by było i dobrze i ładnie i co najważniejsze MOCNO |
Tylko jak te płytki zamocować?! Bo teoretycznie potrzebne byłyby aż cztery.
Pojadę do tej firmy, może dziś się uda. Czy szukać identycznych czy może jakichś innych spełniających zadanie?
Np. w takim kształcie:
MoRToN - Pon 03 Lis, 2008
Szukaj ucha normy DIN 580.
Ja sie zaopatruje w ej firmie.. tylko nie wiem czy sprzedadzą poniżej pełnej paczki (zazwyczaj 100szt.)
http://www.metalwit.pl/pobierz/sruby.pdf
http://www.metalwit.pl/pobierz/din5.pdf
|
|
|