To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Poliuretany gdzie stosować a gdzie sobie darować ?

nox - Śro 12 Lis, 2008
Temat postu: Poliuretany gdzie stosować a gdzie sobie darować ?
Dochodząc do tego na czym mam luz w układzie kierownicy znalazłem punkt zapalny jeszcze przed przekładnią kierowniczą , mianowicie na drążku łączącym kierownice z przekładnią jest element mniej więcej wyglądający tak

----< ]------

Na łączeniu są tulejki w gumkami które hm właśnie po co one tam są mają amortyzować drgania ?

Chcąc je kupić dowiedziałem się że są już nie produkowane w związku z tym wpadł mi pomysł na dorobienie gumek z poliuretanu lub teflonu tylko pytanie czy zmiana twardości gumek spowoduje jakieś niekorzystne zmiany w 'czuciu' kierownicy ??

Przy okazji zadam fundamentalne pytanie czy są gdzieś aby miejsca w których nie powinniśmy stosować gum poliuretanowych tudzież teflonowych ?

NA tak postawioną Hipotezę proszę popuścić wodze ścisłych umysłów i wytłumaczyć to :)

kubas - Śro 12 Lis, 2008

eee a nie da sie calego tego elementu kupic ?
nox - Śro 12 Lis, 2008

no niestety :/
Anonymous - Czw 27 Lis, 2008

Podepne sie pod temat

Miał ktoś styczność z takimi tylnymi mocowaniami wahaczy w 106/saxo? gdzie to dostać?

Moje się wysypały, i chciałbym coś mocniejszego tym razem...

106 - Czw 27 Lis, 2008

AndreXSi napisał/a:
Miał ktoś styczność z takimi tylnymi mocowaniami wahaczy w 106/saxo? gdzie to dostać?

jesli nie kosztowne oryginaly to byle dobry tokarz zrobi ci to za nie duze pieniadze.

Anonymous - Czw 27 Lis, 2008

i wtedy na zasadzie uniballa? metal w metal?
106 - Czw 27 Lis, 2008

AndreXSi napisał/a:
i wtedy na zasadzie uniballa? metal w metal?

mozna rozne stopy laczyc, np zelazo z brazem, ale tam na moje oko nie ma
elementow ciernych wiec tylko w calosci.

CHRZANEK - Czw 27 Lis, 2008

nox napisał/a:
wpadł mi pomysł na dorobienie gumek z poliuretanu lub teflonu tylko pytanie czy zmiana twardości gumek spowoduje jakieś niekorzystne zmiany w 'czuciu' kierownicy ??

Jimku: Wg mnie zastosowanie sztywniejszej gumy lub zastapienie jej czymś mniej sprężystym spowoduje:
1) Lepsze czucie szczególnie na gładkim torze
2) Wzmożone drgania na kierownicy szczególnie na dziurawej ulicy

Ponieważ i tak już masz ekstremalnie niski profil opon, niski i twardy zawias oraz zajedwabiste heble więc uważam Cię za osobę bezkompromisową.
Jak jest możliwość zastąp gumę poliuretanem.

kubas - Pią 28 Lis, 2008

chrzaniu co piles ?
CHRZANEK - Pią 28 Lis, 2008

kubas napisał/a:
chrzaniu co piles ?

Herbate z cytryną...

kubas - Pią 28 Lis, 2008

nox pisal a ty tu o jimkku i dlatego nie czaje :D :rotfl:
CHRZANEK - Pią 28 Lis, 2008

Heee no fakt...
Kurde coś sie ze mną dzieje...