saxorulez - Pon 24 Lis, 2008 Temat postu: Obliczanie pojemności?Panowie musze policzyć pojemność w aucie w którym zwiększa się długość korby o 4 mm
Wał zostaje ten sam - czy skok tłoka wzrasta o 2 mm czy o 4 mm??dzik - Pon 24 Lis, 2008 skok sie nie zmienia, pojemnosc tez bez zmianmi - Pon 24 Lis, 2008 jeśli masz tą samą średnicę cylindra i skok tłoka (czyli to samo wykorbiernie wału) to się nie zmieni przecież, nie? Tylko stopień sprężania podskoczy...
EDIT: chyba przegrałem saxorulez - Pon 24 Lis, 2008 no ale dłuższa korba nie zwiększa skoku o 2 mm w dół i w góre?dzik - Pon 24 Lis, 2008 dlugosc korby nie wplywa na skok, jedynie wykorbienie na wale
jak zalozysz korbe 4mm dluzsza to tlok bedzie 4mm wyzej przy GMP i DMPsaxorulez - Pon 24 Lis, 2008 ok dziękiKonradMK - Pon 24 Lis, 2008
dzik napisał/a:
dlugosc korby nie wplywa na skok, jedynie wykorbienie na wale
jak zalozysz korbe 4mm dluzsza to tlok bedzie 4mm wyzej przy GMP i DMP
czyli dupa z niskiej 13 CHRZANEK - Pon 24 Lis, 2008 Hahahahahahahahahaha
No i pozamiatane...saxorulez - Pon 24 Lis, 2008 a myslałem że tędy droga.. KonradMK - Pon 24 Lis, 2008 może poproś Adama żeby lekko przyfrezował ade - Wto 25 Lis, 2008 ale ogolnie 4mm to sporawo:D przy tych samych tlokach to raczej nie zadziala:Dsaxorulez - Wto 25 Lis, 2008 co ciekawe pytałem o C20XE
znalazłem takie korby w ofercie i zastanaiwałem się po co one są..
ale już wiem - do innego wałumi - Wto 25 Lis, 2008 hmmm... Nie wiem, dłuższa korba dopręży nieco silnik, przy wale z wyższym wykorbieniem może być w ogóle dramat... Może pod tłoki inne po prostu?saxorulez - Wto 25 Lis, 2008 nie... to jest pod wał z innym wykorbieniem.
Stroker do Saxo ma inny wał i dłuższe korby. Tłoki takie same jak u mniedzik - Wto 25 Lis, 2008 stroker powinien miec raczej krotsze korby
o ile ma wieksze wykorbienie?
jak wal ma powiedzmy 4mm wiecej wykorbienia i dasz 2mm dluzsza korbe to masz 6mm wyzej na tym samym tloku, czyli klepiemy glowice