Techniczne - Jaki olej do 24 letniego auta ??
nox - Czw 13 Kwi, 2006 Temat postu: Jaki olej do 24 letniego auta ?? Mam pewien dylemat, fabrycznie moje auto jeździło sobie na gęstym mineralnym oleju i tu pytanie bo słyszałem wiele teorii.Ponoć w moim przypadku jakiś syntetyk moze nawet zaszkodzić z racji pompy oleju która w 82 roku była przystosowana do innych parametrów oleju a raczej jego gęstości.
anjas - Czw 13 Kwi, 2006
Jak jeździłeś na mineralnym to nie zmieniaj na półsyntetyk ani na syntetyk. Jeździj dalej na mineralnym.
nox - Czw 13 Kwi, 2006
tak było fabrycznie aktualnie silnik jest wyremontowany od podstaw i nieco zmodyfikowany chcialbym zalewać go MOTUL'em 300V COMPETITION
pcs - Czw 13 Kwi, 2006
proponuje polsyntetyczny valvoline vr1 racing, tanszy i w tym przypadku lepszy od full sysntetycznego motula
M - Czw 13 Kwi, 2006
pcs napisał/a: | proponuje polsyntetyczny valvoline vr1 racing, tanszy i w tym przypadku lepszy od full
sysntetycznego motula |
a co sadzisz o maxlife?
pcs - Czw 13 Kwi, 2006
nie znam maxlife, wiec nic nie sadze
jesli silnik czesto jezdzi powyzej 6000 obrotow to nalezy mu sie sportowy olej, czyli albo motul (najlepiej z serii competition) ablo valvo VR1 racing. Oleje te niestety maja to do siebie ze trzeba je wymieniac co 8000km.
nox - Czw 13 Kwi, 2006
a fieście producent zalec wymiane właśnie co 8 tyś teraz tylko znaleźć odpowiednią gęstość i lepkość
Anonymous - Pią 14 Kwi, 2006
Lej VR1 Racing - świetny olej, a koszt sporo niższy niż w przypadku motula. Motul lepiej sprawdza się w silnikach mocno "przelanych" paliwem, co w twoim przypadku nie ma raczej znaczenia. Ja jeżdżę na VR1 i bardzo sobie chwalę. Co do wymiany, to zależy jak się jeździ. W przypadku w miarę seryjnych silników można zmieniać co 7-8 tysięcy, w przypadku mocno wydłubanych i "przelanych" tak naprawdę przydało by się po każdym ostrym pałowaniu fury.
nox - Pią 14 Kwi, 2006
tylko co gdy do mojego auta jest zalecany 5w30 \/ 10w40 a vr1 jest dostępny tylko jako 5W-50\/ 10W-60 ??
Anonymous - Pią 14 Kwi, 2006
Obojętne który zalejesz z tych dwóch - będzie dobrze. Ja leję 10w/60.
|
|
|