To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Zniszczone gwinty w piastach :/

Kamilbike - Sob 13 Gru, 2008
Temat postu: Zniszczone gwinty w piastach :/
Witam, wczoraj zmienialem felgi. Poniewaz 14 byly przykrecone jakimis dziwnymi srubami ktore mialy dosc waskie kolnierze doszedlem do wnisoku ze przykrece je srubami ktore dal mi kumpel. Okazalo sie dzis ze byly za dlugie i po przejechaniu 20m ociosaly sie od wewnatrz i cieszko bylo je wykrecic. Jakos sie udalo i przykrecilem kola na stare sruby ( te z waskim kolnierzem ). Myslicie ze jest jakis ratunek dla otworow w piastach, czy juz raczej tylko wymiana na nowe ? Po glowie mi chodzilo cos takiego zeby rozwiercic otwory na srube 14mm.
Anonymous - Nie 14 Gru, 2008

Jezeli faktycznie zniszczyles gwinty to najlepszym rozwiazaniem jest wstawienie szpilek.

Ja bym dobrze je sprawdzil i przegwintowal!

Kamilbike - Nie 14 Gru, 2008

sruby wychodzily dosc ciezko do 2 musialem uzyc sporej dzwigni. Nowe sruby ktore wkrecalem wchodzily z oporem ale dawalo rade normalnie kluczem je wkrecac, otwory napewno nie sa przegwintowane, bo jak wkrecilem sruby to moglem mocno je dokrecic i nie przepuszczaly
MoRToN - Nie 14 Gru, 2008

Wymienic tarcze, bebny i choy.
fydi - Nie 14 Gru, 2008

MoRToN napisał/a:
Wymienic tarcze, bebny i choy.

Hahaha!

Ja pamiętam, że zerwałem gwint w piaście. Przegwintowałem sobie to śruba trzymała do kolejnej wymiany opon, a potem to już wszystko szlak trafił. Pomysł ze szpilkami wydaje się być dobry. Z drugiej strony jak masz wszystkie cztery gwinty zerwane to ja bym nie ryzykował i wymienił piastę.

M - Nie 14 Gru, 2008

Kamilbike, mamy tu specjaliste od zerwanych gwintow, MI wszystko Ci wytlumaczy czym i jak sie zajać.. Telefon do niego to 501-NO-SLIDE
Barejka - Nie 14 Gru, 2008

eM napisał/a:
specjaliste od zerwanych gwintow

to brzmi dziwnie :DD

Kamilbike - Nie 14 Gru, 2008

fydi, narazie hajsu nie mam dlatego nie chcialbym wymieniac piast, u mnie gwint nie jest zerwany tylko sie pokiereszowal troche ;) Takze tel do MI nie jest potrzebny ;)
Loko - Pon 15 Gru, 2008

Moze jednak się przydać, bo jak jest tylko pokieraszowany, to mi może Ci go zerwać do końca :rotfl: