DeeS - Wto 06 Sty, 2009 Temat postu: Porsche przejmuje VW !Ferdynand Porsche opracował Volkswagena Garbusa. Kilkanaście lat później utalentowany inżynier założył własną firmę. W chwili obecnej Porsche stało się posiadaczem większościowego pakietu akcji w Volkswagenie!
Reuters informuje, że Porsche kupiło kolejny pakiet akcji Volkswagena. Tym samym producent sportowych samochodów posiada już pulę 50,76 proc. akcji VW. Wcześniej Porsche dysponowało pakietem 42,6 proc. udziałów w Volkswagenie. Reuters podaje, że 8,16 proc. akcji VW kosztowało Porsche 6,1 miliarda euro.
Porsche planowało zgromadzenie większościowego pakietu akcji Volkswagena przed końcem ubiegłego roku. Jednak ogłoszenie informacji pociągnęło za sobą zwiększone zainteresowanie marką oraz tymczasowe wywindowanie cen akcji Volkswagena z 210 euro do 1000 euro.
Reuters powołując się na przedstawiciela Porsche podaje, że firma ze Stuttgartu planuje dalsze zwiększanie swojego udziału w VW. Niewykluczone, iż poziom 75 proc. zostanie uzyskany w bieżącym roku. Reuters przypomina, że posiadanie większościowego pakietu akcji Volkswagena pozwoli Porsche na kontrolę marki Scania, której 69 proc. akcji jest w rękach Volkswagena.
źródło: www.onet.pllenny - Wto 06 Sty, 2009 koleś pyta w kometarzu pod artykułem:
mam polo z 94 roku, mam teraz do porsche pojechać na przeglad???
hehehehe:) dobszszsz...
porsche jest rewelacyjnie zarządzane!!!pcs - Wto 06 Sty, 2009 tak, tak ten zakup byl juz jakis czas temu planowany, ale fajnie zobaczyc jak wielkosciowo te firmy wygladaly 10-15 lat temu. Porsche byl karlem. Swoja droga najwieksze kokosy to zrobili na cayenne i boxterze koszte supercarow typu carrera gt.DeeS - Wto 06 Sty, 2009
lenny napisał/a:
hahah mistrz !
W gruncie rzeczy troche kurcze szkoda ze tak sie dzieje bo ja zaczalem lubic VW a za porsche nie przepadam...michool_vt - Wto 06 Sty, 2009 czy to oznacza ze przełączniki, itp z porsche wylądują w volkswagenie? czy na odwrót?
kluczyk aston martina Anonymous - Wto 06 Sty, 2009 już nic nie bedzie takie samo MoRToN - Wto 06 Sty, 2009 NO to panowie w skodach moga sie juz chwalić ze maja czesci z porsche a nie z VW fydi - Śro 07 Sty, 2009 Słyszałeś Dżon! Masz porsche i to z silnikiem w du*pie martin.h - Śro 07 Sty, 2009 Prawie jak 911 Michał - Śro 07 Sty, 2009
michool_vt napisał/a:
czy to oznacza ze przełączniki, itp z porsche wylądują w volkswagenie? czy na odwrót?
michool - są te same przełączniki w cayenne jak i w passacie poprzednim, ten sam dzwięk włączonych świateł, ten sam kształt schowka takiego małego. ŻENADA !! ŻENADA !! jak to zobaczyłem to się załamałem ... dlatego prosie straciło w moich oczach . Nie to co GT-R kubas - Śro 07 Sty, 2009 w gt-rze jest skrzynia z micry takze nie lepiej niz w porsche...Michał - Śro 07 Sty, 2009 heheh
ale to tylko skrzynia, jedna rzecz a w prosie wyliczyłem na szybko 3 mi - Śro 07 Sty, 2009
DeeS napisał/a:
W gruncie rzeczy troche kurcze szkoda ze tak sie dzieje bo ja zaczalem lubic VW a za porsche nie przepadam...
u mnie na odwrót - za VW nie przepadam, porsza bym przyjął. Przyznam się nawet, że kajman się mję nieco zaczął podobać (trochę siara, nie?)Marek23 - Śro 07 Sty, 2009 Cayman jest zajebisty. Lepiej wyważony niż 911, tylko lans mniejszy...Loko - Śro 07 Sty, 2009
DeeS napisał/a:
lenny napisał/a:
hahah mistrz !
W gruncie rzeczy troche kurcze szkoda ze tak sie dzieje bo ja zaczalem lubic VW a za porsche nie przepadam...
W gruncie rzeczy to żadna różnica, bo i tak porsche i vw są od dawien dawna mocno powiązane, w obu firmach dzielą się władzą rodziny Porsche i Piechów.