Greg - Pon 26 Sty, 2009 Temat postu: Wymiana lampy ;)Temat raczej głupi.
Muszę wymienić lewą przednią lampę, bo mam chyba uszkodzony silnik regulacji wysokości, w każdym bądź razie ta regulacja nie działa i światło świeci w kosmos.
Na Allegro w okolicach 200zł można kupić:
- oryginalną lampę z demontażu, używaną,
- nową lampę - zamiennik z homo.
Już sam nie wiem co wybrać - lepiej kupić oryginał ale używkę żeby był dobrej jakości i stan wizualny zgadzał się z prawą lampą której nie wymieniam, czy nową? Nie chcę żeby mi ktoś później gadał że auto było walone bo lampa nie oryginalna itd...
A druga sprawa - da się wymienić lampę w C2 bez demontażu zderzaka? Zaglądałem i jest jakaś śruba na dole, ale nie wiem czy można się do niej normalnie dostać.
Pozdr.Bart - Pon 26 Sty, 2009 jeśli zdecydujesz się na zamiennik to wybierz jakiejś renomowanej firmy, bo tanie czasem świecą całkiem z dupy i ciężko je w ogóle ustawić.
Jeśli wybierzesz używkę to zwróć uwagę czy nie pochodzi z "anglika" CHRZANEK - Pon 26 Sty, 2009 Bart powiedział prawie wszystko.
Dodam że silniczek regulacji wysokośći jest wymienny i byc może nie potrzebujesz całej lampy...fydi - Pon 26 Sty, 2009 To Ty masz lampę razem z silniczkiem? Eee lipa. A może to sprawa elektryki (kabli)?
Tak jak bart pisze, często te podróbki z Tajwanu słabo świecą. Sam coś o tym wiem. fydi - Pon 26 Sty, 2009 No właśnie, właśnie. Czy nie jest tak jakCHRZANEK, pisze, że silniczek jest oddzielnie? Ja jak w saxo wymieniałem lampę to silniczek przekładałem.Greg - Pon 26 Sty, 2009 Wiecie co... Do końca nie wiem, ale gdy zaglądałem w okolice lampy to nie widziałem żadnego silnika który był na zewnątrz, ale mogę się mylić.
Dzięki za wskazówki, co do anglików to wiem, omijam.
Problem nie leży tylko w tym, że poziomowanie nie działa, a w tym, że jak włoży się rękę do miejsca gdzie jest żarówka, to lekkim ruchem palca można poruszać sobie do góry i do dołu całym odbłyśnikiem. Możliwe, że coś jest urwane albo cholera wie co się z tym dzieje.
Nie mam pojęcia, nie ma jak się tam dobrać.
Na Alledrogo nie ma silniczków do C2, do innych aut są (np. Saxo czy inne cytryny), więc..
A jeszcze odnośnie lamp - tym razem tylnych.
Czy takie z białym środkiem wyglądałyby lepiej u mnie niż te całe czerwone które mam?
teraz:
pP - Pon 26 Sty, 2009 co do lamp z białym środkiem to wg mnie bedą lepiej wyglądały niż seria cała czerwona - trochę rozjaśnią tyłek
a co do problemu z lampa to napisz pw do Vlodarskyego - on miał C2Bart - Pon 26 Sty, 2009 te srebrne zglebione cedwójki na czarnych kołach wyglądają jak jakiś sprzęt AGD wasq - Pon 26 Sty, 2009 silniczek na 99% jest wymienny
ale sa 2 nom 3 kwestie
1 silniczek w orginalne mzoe kszotaowac i pod 300 zeta
2 zamiennika moze nie byc
3 jak kupsiz lampe podrobe to przy sprzedazy beda gadaz ze walony
4 jak wyciagniesz lampe to go znajdziesz w nowszych autach sa one pochowane wewnatrz lampy (i fakt bywaja modele gdzie sa one nie wymienne )
ps tak patrze na to foto i nie widze miejsca pod islniczek
wg mnie jak masz kupować lampę i nie stać Cię na nowy oryginał to kup używany oryginał. Każde TYC i inne gówna to takie byle co, że lepiej sobie odpuścić...
Zobacz jakiej firmy są te reflektory - pewnie Valeo i zajrzyj to MHM tuning w Łomiankach - mają naprawdę dobre ceny. A jak chcesz naprawdę zaoszczędzić to wyjmij lampę, zobacz czy silniczek da się zdemontować - jak się da to patrzysz jaki ma numer i jakiej jest firmy i się odzywasz do kogoś kto daną firmą handluje.
nowy reflektor w Citroenie kompletny to 832 zł detal bez rabatu.
a no i dodam jeszcze, że silniczki padają od tego, że lampa jest nieszczelna i zbiera się tam wilgoć - wystarczy nieszczelnie zamknąć pokrywkę przy wymianie żarówki.CHRZANEK - Wto 27 Sty, 2009
bart napisał/a:
te srebrne zglebione cedwójki na czarnych kołach wyglądają jak jakiś sprzęt AGD
Twoja stara wygląda jak sprzet AGD !!!Greg - Śro 28 Sty, 2009 Muszę to ogarnąć jak najszybciej.
Marek, dzięki za podpowiedzi.
A może jakaś wskazówka jak rzeczoną lampę zdemontować? Obejdzie się bez demontażu zderzaka?fydi - Czw 29 Sty, 2009
Greg napisał/a:
A może jakaś wskazówka jak rzeczoną lampę zdemontować? Obejdzie się bez demontażu zderzaka?
Vlodarsky, proszę zrób instrukcje Janusz - Czw 29 Sty, 2009
fydi napisał/a:
Greg napisał/a:
A może jakaś wskazówka jak rzeczoną lampę zdemontować? Obejdzie się bez demontażu zderzaka?
Vlodarsky, proszę zrób instrukcje
jeah.. Vłodziu zrób Vlodarsky - Czw 29 Sty, 2009 Qrde nie mam kolorowych flamastrów