Kamilbike - Sob 21 Lut, 2009 Temat postu: Odpala i potrafi sam zgasnacWitam, samochod mojej polowicy, Micra K11 1.5D. Ma dziwna przypadlosc, mianowicie.
Silnik zimny, odpalamy ruszamy po 10-15sec, po przejechaniu moze 100m samochod gasnie, trzeba go krecic z 30 sec zeby odpalil, jak odpali trzeba czekac, az zlapie temp i dopiero mozna normalnie jechac. Wariant drugi. Odpalamy na zimno, wchodzimy na okolo 2tys obr i trzymamy, nagle zaczyna sie dziac cos dziwnego bo wciskamy pedal gazu w podloge samochod nie reaguje, po paru sec gasnie. To samo co w pierwszej wersji trzeba krecic zeby odpalil. Akcji tej nie bylo jak bylo w miare cieplo, gdy temp zaczela spadac 5 stopni i mniej zaczelo sie. Dzis rano od 9 sie meczylismy z tym samochodem i dopiero 5min temu udalo sie normalnie Majce pojechac do pracy
Koledzy czego to moze byc wina? Paliwo lane jest jedynie na orlenie i BP.nox - Sob 21 Lut, 2009 przepustnica ??? silnik krokowy . ja bym coś w ten deseń obstawiał.Bart - Sob 21 Lut, 2009 nie wiem czy ktoś tu coś pomoże, podjedź do jakiegoś speca od diesli. Pompa wtryskowa?
poza tym w micrze 1.5d siedzi francuski silnik, więc wszystko się może dziać Kamilbike - Sob 21 Lut, 2009 Na razie jest w planie wymiana filtra paliwa i wpuszczenie do baku jakiegos odsyfiacza do przewodow paliwowych. Dzis po odpaleniu bylo slychac strasznie nierowna prace trzachal sie i rzucal chcialem go szokowo potraktowac i troche go przygazowalem pare razy i zgasl nox - Sob 21 Lut, 2009 zaglądnij do przepustnicy zobacz w jakim jest stanie.Bart - Sob 21 Lut, 2009 no fakt, w dieslu filtr paliwa to ważna sprawa. Jak nie był wymieniany od dawna to możesz od niego zacząć.Kamilbike - Sob 21 Lut, 2009 A w dieslach jest przepustnica? Bo z tego co slyszalem diesel jej nie ma nox - Sob 21 Lut, 2009 hmmm coprawda diesla z micry nie znam ale diesli z przepustnicami widziałem troche.Bart - Sob 21 Lut, 2009 diesel w micrze to prościutka konstrukcja z komorą wstępną, to ten sam silnik co w saxo i 106d.GeKo - Sob 21 Lut, 2009 A występuje, tam czujnik położenia wału? Seje czasami mają podobne objawy jak zaczyna szwankować.Młody Papież - Sob 21 Lut, 2009 a może to francuz i poprostu się zepsuł?!?Anonymous - Sob 21 Lut, 2009 Przede wszytskim sprawdz filtr paliwa może byc zapchany.Vlodarsky - Sob 21 Lut, 2009 no a jak sprawdzisz już filtr to potem :
- świece żarowe
- przekaźnik świec żarowych
- może rozrząd przeskoczył ? i będzie chodził ale będzie kulał i gasł...
a jak już drobne rzeczy posprawdzasz to dwie moje możliwości
- wtrysk leje i dopóki się motor nie rozgrzeje to nie przepala
- zawory są źle wyregulowane (podparte)Bart - Sob 21 Lut, 2009 jak pali bez problemu to świece są okay.Anonymous - Sob 21 Lut, 2009 Moim zdaniem złapałeś trawę, albo wentylator się zje.bał
Looknij na club106.pl, skoro to ten sam silnik to tam może jest opis podobnego problemu