HydePark - Obnizenie kosztow ZUS
The Mc - Pon 02 Mar, 2009 Temat postu: Obnizenie kosztow ZUS Powiedzcie mi czy spotkaliscie sie z metoda (podobno legalna) obnizania kosztow ZUS.
Zglosil sie domnie taki kolega i zaczal opowiadac ze gdy jestes zatrudniony to nie placisz ZUS tylko same zdrowotne, a gdy jestes zatrudniony za granica nie placisz wogole ZUS - jestes zwolniony w Polsce w ZUS, wszytsko zgodnie z obowiazujacym prawem.
Firma z Wielkiej Brytani zatrudni mnie na umowe o prace bede posiadal "Europejska Karte Ubezpieczenia Zdrowotnego" ktora moge poslugiwac sie w calej Uni Europejskie. 499zl to koszt oplacania za Ciebie skaldej ZUS w Angli ktore sa nizsze niz w Polsce. Bede dostawla rachunek co miesiac n kwote 499zl z tytulem np "Usluga marketingowa" i wliczasz to sobie normalnie w koszty.
Nie jestem zainteresowany robienie przekretow niezgodnie z prawem ale zastanawia mnie czy ktos spotkal sie z taka metoda?
pcs - Pon 02 Mar, 2009
zatrudniasz sie gdzies u znajomego na 1/4 etatu i placisz 1/4 zusu, jakos tam sie z kolega rozliczasz. kiedys tak wiekszosc robila.
PiTT - Pon 02 Mar, 2009
tak jest
jeśli prowadzisz działalność a jednocześnie jesteś gdzieś zatrudniony na stałe to zdrowotnego płacisz tylko ok 210-220zł. miesięcznie
|
|
|