Techniczne - Czy po Chipie w TURBO spalanie wzrasta czy maleje ?
dzik - Wto 10 Mar, 2009
I masz wiecej mocy lejac wiecej paliwa, silnik spala wiecej paliwa na jednostke czasu, ale samochod przyspiesza tez szybciej wiec krocej bedziesz mial to spalanie podniesione.
Silnik turbodoladowany ma wieksza sprawnosc od NA i mniej pali.
Stf - Wto 10 Mar, 2009
ehh eM. mówimy o porównaniu 2,0T przed i po kuracji. mowa jest o tym, że nie upalając auto pali po kuracji mniej. pytam jak to jest fizycznie możliwe, żebyby w średnim zakresie auto przyśpieszało szybciej - bez WOT i potrzebowało na to mniej paliwa niż seria, która jest sprawna oczywiście. zapłon się nie liczy. różnica polega na zwiększeniu ciśnienia doładowania.
to że auto przyśpiesza szybciej w krótszej jednostce czasu jest oczywiste, ale przy tym ma więcej strat i nigdy nie wyjdzie na to, że z tego argumentu wyniknie niższe spalanie, przy zakładanych stałych czynnikach zew.
M - Wto 10 Mar, 2009
Teoretycznie powinien tak samo spalac, jednak w praktyce na mocniejszych ustawieniach np mniej redukujesz, mniej przeciągasz biegi, poswiecasz mniej czasu zeby przyspieszac co owocuje mnniejszym spalaniem.
Teoretycznie tak samo - przynajmniej na logikę bo do przyspieszenia potrzebujesz tego samego nakladu pracy. Czyli 20sekund 400koni, 40 sekund 200 etc etc.
Marek23 - Wto 10 Mar, 2009
Jedno jest pewne. Ziom zrobił 1.9 tdi 130 u Mastersa na 166 koni(seria wypluła 144) i przy tym samym stylu(czasem lekki but) jazdy auto paliło tyle samo, a nawet ciut mniej.
Stf - Wto 10 Mar, 2009
no właśnie eM moim zdaniem teoretycznie to nie jest możliwe bo są większe straty przy szybszym przyśpieszaniu -większe opory, tarcia itp.. natomiast praktycznie z tego co napisałeś jest możliwe - ale wówczas gdy zmieniasz czynniki zewnętrzne - czyli zmienną jest sposób jazdy.
dzik napisał/a: | Stf, tak dlugo jak bedziesz myslal ze wiecej mocy to tylko zawsze wiecej paliwa to nie zrozumiesz |
dziku mi nie chodzi o generalizowanie tylko o ten konkretny przypadek. 2,0T przed i po. jak to jest w tym przypadku? będę się upierał przy swoim do czasu do kiedy nie poznam fizycznego wyjaśnienia dlaczego...
M - Wto 10 Mar, 2009
Tarcie jest proporcjonalne i suma tarcia z danego okresu przyspieszania jest taka sama, chyba ze spalisz gume i zwiekszysz wspolczynnik tarcia ale to margines.
Sam doszedłeś do sedna - ze wieksza moc zmienia twoj styl jazdy, z nerwowego na plynny.
A plynna jazda zmniejsza zuzycie - to kazdy wie.
Stf - Wto 10 Mar, 2009
eM napisał/a: | A plynna jazda zmniejsza zuzycie - to kazdy wie. |
to po co Ci program ?
moim zdaniem, suma strat przy intensywniejszym przyśpieszaniu będzie większa.
M - Wto 10 Mar, 2009
Zabłądziłeś
Płynna != spokojna (!= znaczy nierówne)
dzik - Wto 10 Mar, 2009
Stf napisał/a: |
to po co Ci program ? suma strat przy intensywniejszym przyśpieszaniu będzie większa. |
Przy wiekszym otwarciu przepustnicy straty w silniku benzynowym maleja.
Stf - Wto 10 Mar, 2009
dziku o jakich stratach dokładnie mówisz ? chłodzenia ? wylotu ?
ja miałem na myśli straty ogólnie jako jednostki poruszającej się. czyli opory tarcia łożysk, opory powietrza itd. przyśpieszając krócej ale intensywniej zużywa się więcej energii na pokonanie większych oporów i nie jest to wprost proporcjonalne do jednostki czasu.
FreeMan - Wto 10 Mar, 2009
ja wlasnie tez sie zastanawiam nad programem do wagona i nie wiem u kogo zrobic... bad-i Ty juz masz program?
k-mart - Śro 11 Mar, 2009
To moze i ja zrobie?? Wczoraj jadac ekonomicznie (non-stop 140-160) mimo to spalil srednio ~15l Mimo to dojechalem w 13h
PS, ile jara Twoj wrx w trasie???
|
|
|