HydePark - Ubezpieczyciel miga się od wypłaty
rasta - Pią 20 Mar, 2009 Temat postu: Ubezpieczyciel miga się od wypłaty Co wy na to powiecie panowie, he?
Ogólnie daje do myślenia...
Ps. Nie chodzi o mojego furacza
martin.h - Pią 20 Mar, 2009
Po 1. Nie były to zawody zorganizowane, jak np. KJS czy sprinty.
Po 2. Było to na drodze publicznej.
A więc nie widzę powodów aby ubezpieczyciel odmówił wypłacenia odszkodowania.
106 - Pią 20 Mar, 2009
rozwiazanie - sąd
CHRZANEK - Pią 20 Mar, 2009
Wg mnie sprawa jest do wygrania a to z tego względu że z definicji:
Rajdy samochodowe – dyscyplina sportu motorowego, polegająca na przejechaniu w specjalnie przygotowanym do tego celu samochodzie rajdowym wyznaczonej przez organizatora trasy w jak najkrótszym czasie.
Spis treści
[ukryj]
* 1 Trasa
* 2 Zawodnicy
* 3 Przebieg rajdu
* 4 Samochody
* 5 Zobacz też:
* 6 Linki zewnętrzne
Trasa [edytuj]
Trasa rajdu przebiega w większości po ogólnodostępnych drogach publicznych. Dzielimy ją na zamknięte dla ruchu próby sportowe zwane Odcinkami Specjalnymi (w skrócie OS, OES), podczas których zawodnicy przejeżdżają jeden po drugim w odstępach czasowych celem dokładnego pomiaru czasu, oraz otwarte odcinki dojazdowe zwane dojazdówkami - bez pomiaru czasu, lecz w określonym czasie. Pomiędzy poszczególnymi fragmentami trasy znajdują się Punkty Kontroli Czasu (PKC) oraz Punkty Kontroli Przejazdu (PKP).
Ze względu na różnorodność miejsc, w których rozgrywane są rajdy, spotyka się różnego typu nawierzchnie. Mogą to być: szuter, asfalt, śnieg czy lód.
Rajdy rozgrywane są w każdych warunkach atmosferycznych bez względu na pogodę.
Zawodnicy [edytuj]
W rajdach biorą udział dwuosobowe załogi, składające się z kierowcy i pilota. Warunkiem możliwości startu w rajdzie jest posiadanie odpowiedniej do rangi imprezy licencji rajdowej. Aby ją uzyskać należy spełnić szereg ściśle określonych kryteriów wśród których można wymienić: posiadanie prawa jazdy odpowiedniej kategorii, udokumentowane uczestnictwo w imprezach motorowych niższej rangi, pozytywne przejście badań lekarskich oraz członkostwo w automobilklubie.
Przebieg rajdu [edytuj]
Właściwą rywalizację w rajdzie poprzedza rekonesans, czyli zapoznanie z trasą, podczas którego załoga sporządza notatki, za pomocą których będzie się nawigować już w czasie rywalizacji na odcinku specjalnym. Po rekonesansie, który w zależności od długości, trudności oraz rangi imprezy może trwać od jednego do trzech dni, na załogę czeka jeszcze odcinek testowy oraz badanie kontrolne startujących samochodów.
Walka na rajdzie rozpoczyna się często od startu honorowego oraz rzadziej tzw. Super OS'u, rozgrywanego wieczorem dzień przed pierwszym etapem rajdu.
Każdy rajd składa się z etapów, będących w przeważającej większości kolejnymi dniami rywalizacji. Dziś spotyka się głównie imprezy składające się od jednego do trzech etapów. W skład etapu wchodzą przejeżdżanie najczęściej dwa- lub trzykrotnie te same fragmenty trasy, rozpoczynające się i kończące parkiem serwisowym, zwane sekcjami lub pętlami. Każda pętla składa się z odcinka drogowego zwanego dojazdówką oraz odcinka specjalnego, podczas którego ma miejsca właściwa rywalizacja wśród startujących załóg. Jeżeli długość pętli jest spora, wówczas uzupełniana jest ona strefą tankowania, na którym załogi mogą uzupełnić ilość paliwa w swoim samochodzie. Pomiędzy poszczególnymi etapami znajdują się parki zamknięte.
Rajd najczęściej kończy się metą honorową, na której ma miejsce dekoracja zwycięzców oraz końcowym badaniem kontrolnym.
-----------------------------------------------------------------------
Wyścig samochodowy - jest to określony, z góry ustalonymi przepisami wyścig, w którym biorą udział zawodnicy, ścigający się samochodami wyścigowymi określonego w przepisach typu, po torze wyścigowym.
Serie wyścigów samochodowych [edytuj]
Do najbardziej znanych rodzajów wyścigów zaliczają się (alfabetycznie):
* A1 Grand Prix - wyścigi single-seater uznawane za puchar świata w motorsporcie
* BTCC (British Touring Car Championship) - brytyjskie wyścigi samochodów turystycznych
* Champ Car World Series - amerykańskie wyścigi single-seater (samochody jednomiejscowe)
* Drag Racing - wyścig najczęściej dwóch samochodów lub motocykli na krótkim dystansie, najczęściej na odcinku 1/4 mili
* DTM (Deutsche Tourenwagen Meisterschaft) - niemieckie wyścigi samochodów turystycznych
* FIA GT Championship - europejskie wyścigi samochodów GT
* Formuła 1 - najwyższa klasa wyścigów samochodowych
* Formuła 2 - seria wyścigowa przeznaczona głównie dla początkujących kierowców wyścigowych, zaplecze Formuły 1
* Formuła 3
* Indy Racing League - amerykańskie wyścigi single-seater głównie po torach owalnych
* Kia Lotos Cup - cykl polskich wyścigów samochodowych dla początkujących zawodników
* Seria GP2 (dawna Formuła 3000)
* NASCAR (National Association for Stock Car Auto Racing) - amerykańskie wyścigi samochodowe po torach owalnych
* Rallycross - widowiskowe kontaktowe zawody także w polsce (startują tutaj np. Citroen C4 T16, Ford Focus T16, Subaru Impreza T16, Ford Fiesta T16, Lancia Delta, Skoda Fabia T16)
* Super GT - Japońskie wyścigi samochodów GT
* WTCC (World Touring Car Championship) - ogólnoświatowe wyścigi samochodów turystycznych
--------------------------------------------------------------------------
Wobec takich nieścisłości - osoba domagająca się odszkodowania mogłaby zakwestionowac orzeczenie ubezpieczyciela.
Co to znaczy wyścig uliczny ??
Kto był organizatrem ??
Kto robił chronometraż itp ??
Czy ktos może udowodnić udział w zawodach poprzez przedstawienie dokumentów potwierdzajacych udział w imprezie ??
To tyle ode mnie.
pP - Pią 20 Mar, 2009
dziwna sprawa..
a skąd oni wiedzą, że stało się to podczas już tych spotkań a nie w drodze na nie?
rasta - Pią 20 Mar, 2009
martin.h napisał/a: | Po 1. Nie były to zawody zorganizowane, jak np. KJS czy sprinty.
Po 2. Było to na drodze publicznej.
A więc nie widzę powodów aby ubezpieczyciel odmówił wypłacenia odszkodowania. |
Cytuje z innego forum:
Cytat: | Co do tego co napisali, nigdy nie dostałem mandatu, w tym momencie zdarzenia nie brałem udziału w wyścigu, podczas zdarzenia była policja, która poczekała na przyjazd lawety, nie dostałem od nich mandatu, ani nie spisali dokumentów, |
Cytat: | szczerze to wlasnie o to chodzi ze tym razem sie nie scigalem bo byla to 1 kierunkowa nie bylo gdzie, na bruku, jechalem normalnie ok 50km, |
KonradMK - Pią 20 Mar, 2009
zgadzam się z Radkiem, to bzdury a już ośmieszają się pisząc o relacji holownika - od kiedy Zdzisiek - kierowca holownika, lat 59, były taksówkarz jest ekspertem w dziedzinie sportów motorowych i może wydawać opinię co jest a co nie mieści się w definicji rajdu? wyśmiał bym ich w oficjalnym piśmie i od razu do sądu leciał.
PieQt - Pią 20 Mar, 2009
sąd - do wygrania
to jest przykład na to, że fora o postach powinny być poukrywane, a zdjęcia z różnych wypadów na tor nie powinny być szeroko udostępniane
rasta - Pią 20 Mar, 2009
PieQt napisał/a: | to jest przykład na to, że fora o postach powinny być poukrywane, a zdjęcia z różnych wypadów na tor nie powinny być szeroko udostępniane |
Dokładnie
Bad-i - Pią 20 Mar, 2009
mam do takich spraw super czlowieka. Firma ubezpieczeniowa przez pol roku wysylala mi odmowe wyplaty odszkodowania. Jedno spotkanie z moim prawinikiem i wszystko zostalo zalatwione - proponuje wybrac sie do takiej firmy z taka osoba lub napisac pismo. Ewentualnie sad, nie maja szans
Tomcat - Pią 20 Mar, 2009
Jak dla mnie, człowieka z branży ubezpieczeniowej to jest kolejny dowód na jeszcze inny fakt... Żeby WYSTRZEGAĆ się ubezpieczeń Auto-Casco typowo directowych, czyli takich które są sprzedawane tylko i wyłącznie przez internet lub telefon. Niskie składki muszą się na czymś odbić ! Dlatego bardzo proszę drogich kolegów... Nie kupujcie nigdy ubezpieczenia AC w:
- Link 4 fuj
- Liberty Direct ble
- Axa tfu
- Commercial Union Direct ble fuj tfu
Jak już ktoś koniecznie chce directa to niech sobie kupi w Allianz. Oni są normalni
KonradMK - Pią 20 Mar, 2009
[ nie umiem czytać ze zrozumieniem ]
Janusz - Pią 20 Mar, 2009
Tomcat napisał/a: | Jak dla mnie, człowieka z branży ubezpieczeniowej to jest kolejny dowód na jeszcze inny fakt... Żeby WYSTRZEGAĆ się ubezpieczeń Auto-Casco typowo directowych, czyli takich które są sprzedawane tylko i wyłącznie przez internet lub telefon. Niskie składki muszą się na czymś odbić ! Dlatego bardzo proszę drogich kolegów... Nie kupujcie nigdy ubezpieczenia AC w:
- Link 4 fuj
- Liberty Direct ble
- Axa tfu
- Commercial Union Direct ble fuj tfu
Jak już ktoś koniecznie chce directa to niech sobie kupi w Allianz. Oni są normalni |
KonradMK napisał/a: | czegoś nie rozumiem, OC jest ubezpieczeniem obowiązkowym, niechcianym zgniłym jajem, przymuszeniem, wyrzuceniem kasy w błoto więc czemu mam nie płacić jak najtaniej wymagając tego co ustawa w tym przypadku przewiduje? jak kupujesz bilet autobusowy to też masz wybór kupić lepszy czy gorszy? nie, każdy jest taki sam. gdyby OC nie było obowiązkowe to pewnie skusiłbym się na personalizację oferty ale w przypadku kiedy płacę bo muszę to wali mnie to, bo gwarancja ubezpieczyciela powinna być identyczna w każdym przypadku. |
Tomcat mówi o AC a Ty o OC z OC jest tak jak mówisz, wsio radno gdzie, byle taniej, wszystko reguluje ustawa
PieQt - Pią 20 Mar, 2009
ja mam w axa i jestem zadowolony - bez problemów wypłacili
nie wiem czy wiecie, ale jak kupujesz samochód na kredyt, to banki nie uznają ubezpieczeń typu direct (axa się do nich nie zalicza) jako odpowiedniej formy zabezpieczenia samochodu (oc i AC)
106 - Pią 20 Mar, 2009
najlepsze wyplaty z ubezpieczalni jakie mialem byly z warty. zarowno z czyjegos
OC jak i z AC na dom. w obu przypadkach bardzo szybko i dosc dobrze wyliczone.
|
|
|