Kulturka - [F] Lektor
Bart - Nie 22 Mar, 2009 Temat postu: [F] Lektor
"Lektor" to głęboko poruszająca, sugestywna i pełna nadziei opowieść o sile miłości, której akcja toczy się w targanych wojną i powojennych Niemczech. Kreacje aktorskie Kate Winslet i Ralpha Fiennes’a już dziś są wymieniane w gronie ścisłych faworytów do Oscarów.
grają:
Kate Winslet - Hanna Schmitz
Ralph Fiennes - Michael Berg
David Kross - młody Michael Berg
reżyser: Stephen Daldry
scenarzysta: David Hare
Hmm... to tylko film o miłości, ale interesujący, osadzony w ciekawych realiach (większość fabuły dotyczy lat '60 i '70 - powojenne niemieckie rozliczenia), dobrze zagrany. Myślę, że naprawdę warto. Ja, nie lubiąc tego typu kina, ani razu nie zerknąłem na zegarek i wyszedłem po seansie zadowolony. A pani, z którą byłem - bardzo zadowolona.
Plus drobna wpadka - w scenie dziejącej się w '95 roku widać na moment mercedesa actrosa - pojawił się na rynku rok później
Marek23 - Nie 22 Mar, 2009
Zgodzę się z Bartem. Wybrałem się z kobietą i oczekiwałem naiwnej historii o miłości.
Ciekawa historia, Kate gra tzw Helgę naprawdę przekonywująco,choć bardziej warygodnie byłoby po niemiecku.
Jedyny zgrzyt. Piersi Kate Winslet...dramat.
Bart - Nie 22 Mar, 2009
no fakt, bardzo kiepskie:
http://www.pudelek.pl/art..._juz_rozbierac/
michool_vt - Nie 22 Mar, 2009
bart napisał/a: | Plus drobna wpadka - w scenie dziejącej się w '95 roku widać na moment mercedesa actrosa - pojawił się na rynku rok później |
martin.h - Nie 22 Mar, 2009
Jak lata 60- i 70-te to tylko USA i California Gdzie indziej było do dupy.
Marek23 - Nie 22 Mar, 2009
martin.h napisał/a: | Jak lata 60- i 70-te to tylko USA i California Gdzie indziej było do dupy. |
A wiesz jak w Nimcach mieli wtedy fajnie. Czekolady, obywatelstwo dostałeś, prosiaki były super ciężkie w prowadzeniu, na nordschleife sie ścigali, mało śmierdzących turków.
Anonymous - Pon 23 Mar, 2009
bardzo zajebisty film. Od Kate sie odwalta, pupe miala chyba lepsza
Vlodarsky - Pon 23 Mar, 2009
nie ma silikonów ? nie idę...
Anonymous - Wto 24 Mar, 2009
dobry film i popieram Marka
zdecydowanie Kate należał się Oskar a nie Angelinie wg mnie ....
ale sadziłem,ze zakończenie bedzie ciut inne
oj tak w ogole film lepszy
k-mart - Wto 24 Mar, 2009
ale o co chodzi??? hanibal lektor???
nie brzeczyszczykiewicz wiesława
|
|
|