To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Rejestracja auta

nox - Pon 27 Kwi, 2009
Temat postu: Rejestracja auta
Hey szukałem sporo w necie i jest juz przedawnionych artykułów z nie aktualnymi danymi .

Na przerejestrowanie auta zakupionego i zarejestrowanego w PL mamy 30 dni tak ?

Z czego w ciągu 14 dni trzeba odwiedzić urząd skarbowy i zapłacić 2% podatku tak ?? :)

Po czym do Urzedu komunikacji gdzie skłądamy wniosek rejestracyjny wraz z aktualnymi kompletnymi dokumentami auta Czyli dowód karta pojazdu ubezpieczenie + umowa kupna auta.

Teraz pytanie kolejnie Czy jest możliwość "wciągnięcia" auto do działalności gospodarczej ?? które nie zostało zakupione na F-vat??

Jacek - Pon 27 Kwi, 2009
Temat postu: Re: Rejestracja auta
nox napisał/a:

Teraz pytanie kolejnie Czy jest możliwość "wciągnięcia" auto do działalności gospodarczej ?? które nie zostało zakupione na F-vat??

jest taka możliwość

nox - Pon 27 Kwi, 2009

:)

Ok Jak to w praktyce wygląda ktoś się orientuje ??

budzik - Pon 27 Kwi, 2009

nox napisał/a:

Teoretycznie tak, w praktyce nie ma za spóźnienie żadanych kar, jedynie babka przy okienku może coś pomarudzić :)

PieQt - Pon 27 Kwi, 2009
Temat postu: Re: Rejestracja auta
nox napisał/a:
Hey szukałem sporo w necie i jest juz przedawnionych artykułów z nie aktualnymi danymi .

Tak

nox napisał/a:
Z czego w ciągu 14 dni trzeba odwiedzić urząd skarbowy i zapłacić 2% podatku tak ?? :)

Nie musisz odwiedzać, wypełniasz deklarację PCC-3, wysyłasz poleconym do US (dołącz kopię umowy, żebyś nie musiał się fatygować do US - mają obowiązek ostatnio weryfikować umowy, zachowujesz polecenie nadania, płacisz podatek na konto urzędu

nox napisał/a:
Po czym do Urzedu komunikacji gdzie skłądamy wniosek rejestracyjny wraz z aktualnymi kompletnymi dokumentami auta Czyli dowód karta pojazdu ubezpieczenie + umowa kupna auta.

musisz mieć całą historię auta w Polsce - lepiej to mieć, bo jak ci się trafi upierdliwa Pani, to będziesz kompletował dokumenty, a na pewno musisz mieć umowę, tablice, dowód rejestracyjny, ubezpieczenie OC, kartę pojazdu

nox napisał/a:

możesz, nazywa się to wykorzystanie prywatnego samochodu w działalności gospodarczej, prowadzisz książkę przebiegu i proporcjonalnie do przejechanych kilometrów rozliczasz koszty, bez możliwości odliczania VAT

nox - Pon 27 Kwi, 2009

PieQt napisał/a:
musisz mieć całą historię auta w Polsce

Co to znaczy cała historie auta ??

Mam Umowe dowód rejestracyjny karte pojazdu i polise nic więcej :)

nox - Pon 27 Kwi, 2009

JEszcze jedno słyszałem że 2% podatku płaci się wg tabeli euro taxu kiedyś było wg umowy . dobrze pisze ??
Anonymous - Pon 27 Kwi, 2009

Miesiąc temu byłem w urzędzie skarbowym płacic PCC3 i policzyła mi wg eurotaxu ,niestety nie dało się tego przejść w inny sposób.Na umowie miałem mniej ,dużo mniej.
martin.h - Pon 27 Kwi, 2009

A ja dla odmiany płaciłem 2% od wartości na umowie bo w Eurotaxie nie mieli takiego modelu.
PieQt - Pon 27 Kwi, 2009

nox napisał/a:
PieQt napisał/a:
musisz mieć całą historię auta w Polsce

Co to znaczy cała historie auta ??

Mam Umowe dowód rejestracyjny karte pojazdu i polise nic więcej :)

to znaczy, że sprzedając samochód dajesz kupującemu wszystkie umowy/faktury kupna auta, które posiadasz do danego samochodu - w niektórych sytuacjach może pomóc. Ja zostawiam sobie kopie jak sprzedaję, a jak kupowałem za każdym razem dostawałem teczkę z kompleem dokumentów

jeśli chodzi o podstawę obliczenia podatku PCC to - tak jak napisałem wcześniej - US mają obowiązek weryfikowania umów, jeżeli cena na umowie odbiega o ok. 10% od ceny z eurotaxu, to płacisz od ceny z umowy, jak masz zaniżoną cenę to płacisz z eurotax. Dlatego warto załączyć kpię umowy do deklaracji PCC, żeby się nie fatygować do US (jeżeli masz normalna cenę wpisaną do umowy)

dzik - Wto 28 Kwi, 2009

PieQt napisał/a:

jeśli chodzi o podstawę obliczenia podatku PCC to - tak jak napisałem wcześniej - US mają obowiązek weryfikowania umów, jeżeli cena na umowie odbiega o ok. 10% od ceny z eurotaxu, to płacisz od ceny z umowy, jak masz zaniżoną cenę to płacisz z eurotax. Dlatego warto załączyć kpię umowy do deklaracji PCC, żeby się nie fatygować do US (jeżeli masz normalna cenę wpisaną do umowy)

Pani w US mowila o mozliwosci dolaczenia wyceny jesli pojazd nie jest sprawny.

PieQt - Wto 28 Kwi, 2009

pisałem o sprawnym samochodzie ;-)
CHRZANEK - Wto 28 Kwi, 2009

PieQt napisał/a:
to znaczy, że sprzedając samochód dajesz kupującemu wszystkie umowy/faktury kupna auta, które posiadasz do danego samochodu

Proszę o rozwinięcie tej kwestii.
Bo szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem.

Jeżeli ja kupuje auto od Pana A (umowa kupna/sprzedaży między A i JA) to nie widze powodu dla którego te dokumenty w których jestem stroną przekazywać Panu B.

Wprowadzono dokument o nazwie "Karta Pojazdu" i liczyłem że właśnie to jest historia samochodu która niezmiennie przechodzi z rak do rąk.

Prosze ekspertów o zdanie w tym temacie.

PieQt - Wto 28 Kwi, 2009

Karta pojazdu została wprowadzona z dwóch powodów:
1. aby utrudnić rejestrację kradzionych samochodów
2. aby pokazać historię auta

jednak w rzeczywistości jest tak, że jeżeli są jakiekolwiek zastrzeżenia do Twojego samochodu, to TY musisz udowodnić historię auta i wtedy karta pojazdu magicznie traci funkcję. Wiem jak działa prokuratura i jeśli nie masz takich dokumentów, to musisz dzwonić i zebrać historię auta.

Czyli pan C kupuje auto w salonie, dostaje fakturę, następnie sprzedaje auto panu B (podpisuje z nim umowę, przekazując mu fakturę/kopię faktury), następnie Pan B sprzedaje auto Chrzankowi - i tu Chrzanek powinien dostać kopię/oryginał faktury zakupu oraz umowy pomiędzy Panami C i A. Na Targówku w urzędzie dzielnicy, jak rejestrowałem smarta, to Pani chciała zobaczyć poprzednie umowy - nic w tyn nie było dziwnego.

Prawda jest taka, że przy zakupie jest to jedyna okazja, że bez zawracania sobie dupy możesz otrzymać te dokumenty. Ja zawsze biorę komplet i otrzymuję komplet od sprzedających, a kilka aut już kupiłem i sprzedałem ;-)