pcs - Pon 11 Maj, 2009 Temat postu: KASKtroche zainspirowany zastosowaniem kaskow budowlanych na rajdzie krokusow podejme tenze zacny temat.
Pomijam zasadniczo temat kaskow homologowanych w cenach 3-4 tys za pare, bo za tyle mozna kupic auto.
chcialem sobie kupic kask slynny OMP start za 300zl/st, mierzylem taki jeden i zal mi tych 300zl, mam obiekcje czy wogole sie da w nim jezdzic bo wazy chyba z 3 kilo a co gorsza Lka mnie cisnie a XL jest za duza.
pomyslalem wiec coby wziac kask narciarsko snowbordowy, w sumie ma podobne zastosowania do samochodowego i podobna wytrzymalosc poza ogniowa. Tyle ze troche glupio.
Myslelem tez o jakims motocyklowym kasku, ale tu glownie myslem.
Dzis jeszcze znalazlem takie intrygujace ogloszenie:
65zl na kopie omp start to w sumie moge wykszesac, z opisu wynika ze ma drogowa homologacje co sie czasem przydaje i ze jest raczej lzejszy od OMP.
Ma ktos jeszcze jakies patenty, albo testowal tego Tornado?
pozdro
PAnonymous - Pon 11 Maj, 2009 Ja mam taki kask-badziewie straszne,nie chciałbyś miec dzwona w takim....ale jest lekki Bart - Pon 11 Maj, 2009 ostatniego supersprinta w chorzowie niejaki mi przejechał na prawym fotelu w moim kasku skuterowym i chyba było okay, pewnie sam coś tu napisze.
tu trochę widać:
kosztował ~150złMarek23 - Pon 11 Maj, 2009
pcs napisał/a:
Dzis jeszcze znalazlem takie intrygujace ogloszenie:
Mam podobny,tylko, ze z interkomem. Przejchalem nim z 10 imprez. Według mnie ok.GeKo - Pon 11 Maj, 2009 OMP start 3kg , he he toż to jeden z lżejszych kasków mój Bell waży 1,3kg a homologwany sparco pro jet bodajże 1150gr +/- 50g w zależności od rozmiaru.
PCS zmierz sobie obwód głowy na wysokości czoła i na tej podstawie dobierz
S-55-56
M-57-58
Pozostałych rozmiarów nie pamiętam, ale L to chyba 59-60.
Bierz pod uwagę że w kasku dobrze mieć kominiarkę.KonradMK - Pon 11 Maj, 2009
GeKo napisał/a:
Bierz pod uwagę że w kasku dobrze mieć kominiarkę.
ale tylko jak idziesz na robotę GeKo - Pon 11 Maj, 2009 No bo nie można miENKnąć na robocie, trzeba iść godnie matt - Pon 11 Maj, 2009 ja śmigam od tego sezonu w omp star i jestem 100% zadowolony! nie zauważyłem, żeby był specjalnie ciężki, wcześniej w skuterowym airoch-a jeździłem i był wielkościowo i wagowo bardzo zbliżony, i faktycznie pod kask kominiarę pakuję, no i kupiłem jeszcze za 260 zl w krk Gaydek - Pon 11 Maj, 2009 Czy testować kask to znaczy mieć w kasku dzwona?
Mam tego z pierwszego linka i jest OK, obawiam się, że do czasu, gdy wszystko inne jest OK. Testować go (tak, jak opisałem to na początku) bym nie chciał.Greg - Wto 12 Maj, 2009 3kg kask to jakaś porażka... Jeździłem w naprawdę wielu kaskach motocyklowych i te, które ważyły powyżej 1,5kg to jakaś porażka. Mój obecny waży 1350g i jest super wygodny, w cięższym jest ultra niewygodnie i szyja się męczy. Zastanów się nad kaskiem motocyklowym otwartym lub zamkniętym, za ok. 300zł jest już coś do kupienia.
Edit: To coś z pierwszego linka to jest PORAŻKA! Dostałem od producenta swego czasu taki kask, takiego ścierwa nie miałem w rękach nigdy... Ostatnio z kumplami znęcalismy się nad takim cudem.
Mam "na wsi" drugi taki, przywiozę go do WEawy następnym razem gdy będę jechał w rodzinne strony.mi - Wto 12 Maj, 2009
bart napisał/a:
ostatniego supersprinta w chorzowie niejaki mi przejechał na prawym fotelu w moim kasku skuterowym i chyba było okay, pewnie sam coś tu napisze.
no było oki, wyglądał też akceptowalnie, tylko ten kask dość spory jest (może przez rozmiar - Bart ma wodogłowie), w małej furze to może przeszkadzać. Ja mimo wszystko bym myślał o tym z pierwszego linku, przynajmniej na początek...Marek23 - Wto 12 Maj, 2009
Greg napisał/a:
Zastanów się nad kaskiem motocyklowym otwartym lub zamkniętym,
Zamknietym? Sorry, to już wole ten orzeszek za 60zł. Chyba, że od razu jest wiadome, ze bedzie czołówa i pasy są luźne...Bad-i - Wto 12 Maj, 2009 Marek tak tylko technicznie zapytam, dlaczego odradzasz kask zamkniety?? (nie chodzi mi tutaj o typ imprezy). Tak sie wlasnie zastanawialem ogladajac IRC i WRC ze jednak sporo kierowcow w takich jezdzi. (wiem ze mniejszosc ale nadal w nich smigaja)Marek23 - Wto 12 Maj, 2009
Bad-i napisał/a:
Marek tak tylko technicznie zapytam, dlaczego odradzasz kask zamkniety?? (nie chodzi mi tutaj o typ imprezy). Tak sie wlasnie zastanawialem ogladajac IRC i WRC ze jednak sporo kierowcow w takich jezdzi. (wiem ze mniejszosc ale nadal w nich smigaja)
Podjerzewam, że taki zamknięty kask dedykowany do samochodu jednak jest bardziej komfortowy niż zwykły motocyklowy. Ja w takim moto jeździłem na początku i był nieporęczny, szczególnie w 106, gdzie w kabinie mało miejsca.Bad-i - Wto 12 Maj, 2009 a ok, nie doczytalem ze chodzilo o zamkniety motocyklowy.
Ja niestety w pugu tez kaskiem czasami stukam o rury, ale musze przyznac (tutaj slowo pochwaly w strone Radka) ze moj kask jest w pyte super hiper.