To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Olej z beczki w CarMan - mobil 1 5w50

Stf - Wto 12 Maj, 2009
Temat postu: Olej z beczki w CarMan - mobil 1 5w50
do rzeczy... podjechałem dzisiaj na zmianę gumek do carmana przy Krakowskiej 99 (obok BP). panowie ogarniają felgi ponoć do 24" więc i z moimi poradzili sobie w miarę szybko - no ale przy okazji zobaczyłem że mają ofertę mobil 1 a więc postanowiłem zmienić olej...
standardowo po przejechaniu 8 tyś km ciśnienie oleju pokazywało mi przy 95st 1,9 bara. po dzisiejszej wymianie i przejechaniu kilku km wskaźniki pokazywały 1,6-1,7bar !!! - kurwa - nawrót i ogień do nich z napieraniem już od drzwi. słuchajcie - nawet nie protestowali - spuścili wszystko i zaproponowali nowy olej z butelek. zalali. ciśnienie na nowym przy 95st 2,0 bara !! generalnie na koniec przeprosili i zwalili wszystko na hurtownię...

kurfa panowie - ja pierdole co się dzieje...

KonradMK - Wto 12 Maj, 2009

ja pier... to co oni sprzedają? może olej do kosiarek z castoramy?
Anonymous - Wto 12 Maj, 2009

niestety olej z beczki zawsze jest niestety goszej jakości ....

są np produkty "Beczka z przeznaczeniem dla obsługi Flot" w ofercie Valoline ....

Stf - Wto 12 Maj, 2009

ja myślę że oni tam leją byle gówno i sprzedają po cenie mobila czy shella. najgorsze jest to że nie mając wskaźników nie wyczujesz czy coś jest nie halo - bo silnik pracuje cicho i spokojnie... pewnie do pierwszego lublina :/

a filtr ci wymienili?
Stf - Wto 12 Maj, 2009

ta
k-mart - Wto 12 Maj, 2009

a podkladke pod korek w misce?

a właśnie, bo dziś w 08PSS był kolo ktoremu w serwisie wymienili olej ale z korka mu ciekło.
Stf - Wto 12 Maj, 2009

wysysali olej więc nie było potrzeby wymiany korka w misce :D
pcs - Wto 12 Maj, 2009

ja nie wierze, ze producent leje co inszego pod ta sama nazwa. (powiedzmy ze 10 lat pracuje w branzy chemicznej i wiem jak chodza fabryki chemiczne na zachodzie) jestem jednak pewien, ze wielu wlascicieli warsztatow tak "dorabia". To samo na stacjach benzynowych etc. Taka polska przedsiebiorczosc.

Mega argument za kupnem zegarow!.

kubas - Wto 12 Maj, 2009

a wiesz ze jak wysysaja olej to zawsze troche zostanie ?

pcs napisał/a:

też o tym pomyślałem. całe auto trzeba mieć naszpikowane czujnikami bo jak nie na oleju silnikowym to na temperaturze zamarzania płynu spryskiwaczy cię okantują :D

GeKo - Wto 12 Maj, 2009

pcs napisał/a:
ja nie wierze, ze producent leje co inszego pod ta sama nazwa. (powiedzmy ze 10 lat pracuje w branzy chemicznej i wiem jak chodza fabryki chemiczne na zachodzie) jestem jednak pewien, ze wielu wlascicieli warsztatow tak "dorabia". To samo na stacjach benzynowych etc. Taka polska przedsiebiorczosc.

PCS, a czy przypadkiem nie ma tu podobnej zasady jak w browarach, że piwo beczkowe można kupić różnej jakości. A to co np w Żywcu nie spełnia norm na żywca, jest przerabiane na Tatrę.

Stf - Wto 12 Maj, 2009

kubas napisał/a:
a wiesz ze jak wysysaja olej to zawsze troche zostanie ?

chyba że zasysa michała ekipa z platy, wtedy ni hu hu ;P

pcs - Wto 12 Maj, 2009

GeKo napisał/a:
pcs napisał/a:

PCS, a czy przypadkiem nie ma tu podobnej zasady jak w browarach, że piwo beczkowe można kupić różnej jakości. A to co np w Żywcu nie spełnia norm na żywca, jest przerabiane na Tatrę.

ale browar mimo wszystko organiczny i da sie tak dokladnie. Co nie znaczy ze i w chemii wtop nie ma, ale nie jest to sterowane przez kogos.

jest jeszcze kwestia przechowywanie, moze byly stare, za dlugo w otwartej beczce ...