Kamilbike - Pią 05 Cze, 2009 Temat postu: Praktycznie brak doladowania, why ?Witam. Dzis wieczorem z bratem troche pojezdzilismy po miescie, na jednej z ulic hamowalismy przed swiatlami, nomalne hamowanie jak to w ruchu ulicznym z predkosci moze 60kmh, lewe kola wjechaly w studzienke, ale zanim sie to stalo puscilem hebel. Cos dosc wyraznie stuknelo, brat twierdzi ze to z tylu po lewej gdzies, mi sie wydawalo ze bardziej przod. Na 3-4 z rzedu swiatlach podczas ruszania turbo przestalo praktycznie ladowac do 5500obr doladowalo 0.3bara a powinno juz dawno byc 1bar. Silnik pracuje rowno, nic nie dymi, nie cieknie, teoretycznie jest ok procz braku doladowania. Na pierwszy rzut oka nic sie nie odczepilo, ale bylo ciemno i przy swietle latarki trudno cos doglebniej zweryfikowac. Macie jakies pomysly co moglo siie stac? Kolega poradzil mi sprawdzic zloczki przy Ic na drodze ic - turbo. Jutro bede cos dzialal, ale chcialbym chcoiaz miec jakies pomysly od czego zaczac, lub na co zwrocci szczegolna uwageAnonymous - Pią 05 Cze, 2009 może spadł jakiś przewód od podciśnienia or etc. ... przejrzyj to jutro Anonymous - Pią 05 Cze, 2009 Jeśli go nie zalewa, nie przygasa przy zejściu z obrotów to znaczy, że to nie jest żadna nieszczelność pomiędzy turbo a kolektorem, sprawdź wastgate i żeliwo turbiny. No i sterowanie turbiny.Kamilbike - Pią 05 Cze, 2009 nie przygasa i nie przelewa go. Na wolnych obrotach bez doladowania jedzie jakby nic sie nie stalo, dopiero jak sie da depa w gaz to czuc ze cos jest nie takwasq - Pią 05 Cze, 2009 tak jak pisze marcel pewnie jakas rurka od podcisnienia spadla
poki nie ma doladowania auto jedzie normalnie jak ma zaczac ladowac puchnie
ja tak mialem jak mi rurka od podcisniena przy module spadalaAnonymous - Sob 06 Cze, 2009 O ku.rwa nie moge -
ignoruj zaznaczony temat rasta - Sob 06 Cze, 2009 Dwie możliwości albo nieszczelność na dolocie albo na wydechu.
Jeśli podczas pełnego buta słychać świst, którego wcześniej nie było, ew. jest głośniej niż było wcześniej to znaczy, ze nieszczelność na dolocie, która jest bardzo niebezpieczna dla turbo.
Jeśli w kabinie czuć spaliny to znaczy, że nieszczelność na wydechu, dla turbo bezpieczne ale fura nie jedzie.
Jeśli żaden z tych objawów to huj go wi Anonymous - Sob 06 Cze, 2009 wydech raczej nie .... ewentualnie Kolektor - Turbo na tym odcinku ale nie sadze .... nadal obstawiam jakieś podciśnienie Anonymous - Sob 06 Cze, 2009
Marcel 08 napisał/a:
wydech raczej nie .... ewentualnie Kolektor - Turbo na tym odcinku ale nie sadze .... nadal obstawiam jakieś podciśnienie
To jeszcze powiedz co ma podciśnienie do sterowania turbiną, wastgate jest sterowany ciśnieniem a nie podciśnieniem które tam się w ogóle nie pojawia.
Jeśli jest MAP to moze być nieszczelny dolot lub wastgate się zawiesił.dzik - Sob 06 Cze, 2009 Tez obstawiam nieszczelny dolot lub zawieszony WG, uszkodzenie sterowania turbina zaowocuje przekraczaniem zadanego cisnienia.Kamilbike - Sob 06 Cze, 2009 To co sie dalo to sprawdzilem od gory, niestety wejsc pod samochod nie moge bo leb mi sie nie miesci pod zderzak Nic nie wykrylem, wszystkie przewody powietrzne siedza mocno i tak jak siedzialy, nie zauwazylem zeby jakas wtyczka sie wyczepila. Zaczynam sie martwic Bart - Sob 06 Cze, 2009
p106rallye napisał/a:
O ku.rwa nie moge -
ignoruj zaznaczony temat
Kamilbike - Sob 06 Cze, 2009 nagimnastykowalem sie niezle, i zobaczylem cos takiego
na chlopski rozum powinno byc to zlaczone. Ktory z was ma kobiece dlonie?:> Moje rece sie nie mieszcza zeby to polaczyc Anonymous - Sob 06 Cze, 2009 I znalazł się, nie musza być kobiece, wystarcza sprytne;)
Dobrze zabezpiecz dzwignię.Kamilbike - Sob 06 Cze, 2009 no to moze sprytne beda mniejsze od moich, bo moje tam sie nie mieszcza