To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Sonda lambda -> wysokie spalanie?

pP - Pon 08 Cze, 2009
Temat postu: Sonda lambda -> wysokie spalanie?
Panowie,

proste, prozaiczne, banalne pytanie:
Czy zepsuta sonda lambda może mieć wpływ na zwiększenie spalania?

od pewnego czasu fiesta pali mi 2-3 litry więcej na 100, jak wcześniej w mieście 10,5/11 było normą, to teraz 13 przy lekkiej nodze ;/

Nie jest to raczej związane z wymianą wydechu i agresywniejsza jazdą. Co prawda nie ma kata i check engine i tak by się świecił, nawet gdybym miał zdrową sondę.
Czy lepiej kupić sonde i wymienić na dobrą, mimo, że check będzie dalej świecił.

Vlodarsky - Pon 08 Cze, 2009

lepiej mieć sprawną sondę
tak sonda wpływa na zwiększone spalanie
wielu z nas wie to z doświadczenia

Anonymous - Pon 08 Cze, 2009

podjedz na komputer i wszystko bedziesz wiedział .... ale jak 1 sonda (bo masz chyba 2) przed katalizatorem bedzie uszkodzona to bedzie wiecej palił ...

Marcel 08 napisał/a:
podjedz na komputer i wszystko bedziesz wiedział .... ale jak 1 sonda (bo masz chyba 2) przed katalizatorem bedzie uszkodzona to bedzie wiecej palił ...

on to już gdzieś sprawdzał i dobrze wie, że sonda jest do wymiany... lenistwo Paweł !! lenistwo !!

pP - Pon 08 Cze, 2009

mam 2 sondy:
jedna przed katem - jest sprawna
druga za katem - jest niesprawna

tak wyświetla to komp!

M - Pon 08 Cze, 2009

Pepe to podstawa jest... jak masz złą lambadę i zle spalanie to jest jakby aksjomat
pP - Pon 08 Cze, 2009

a jeżeli zmienie sondę lambda to mi wróci do normy "samo" czy trzeba jakoś fieście pomóc?

i jak jest z tymi sondami? czy nie wolno wrzucać używanej? tylko nówke sztuke?

dzik - Pon 08 Cze, 2009

Ziom, nowka nie straszy cena wiec nie kombinuj.
Jak szukasz przyczyn zlego funkcjonowania to najpierw zmien wszystko na sprawne.
Na 99% obie sondy sa identyczne wiec zamiast pierwszej wkrec nowa, a stara sprawna pierwsza wrzuc za kata.

pP - Pon 08 Cze, 2009

dzik napisał/a:

ja słyszałem o 400 stówach.. a to mnie straszy ;p

saxorulez - Pon 08 Cze, 2009

no to proponuję zadzwonić i sprawdzić bo raczej cena jest bliższa 250 PLN, moze np. w Inter Cars

Do fiesty ST 2006r jest chyba 380zł dokłądnie czy jakoś tak w firmie HART

dzik napisał/a:
Jak szukasz przyczyn zlego funkcjonowania to najpierw zmien wszystko na sprawne.
Na 99% obie sondy sa identyczne wiec zamiast pierwszej wkrec nowa, a stara sprawna pierwsza wrzuc za kata.

Dziku ma rację. U nas w Citroenach najczęściej jest tak, że sondy są w różnych cenach tył/przód a różnią się tylko długością kabla.

Paweł proszę Cię... to jest właśnie złe podejście - wydać na wydech albo inne rzeczy "sportowe" kupę kasy a na podstawowe części składowe samochodu oszczędzać. Zobacz w InterCars i nie zakładaj używki.

dzik - Pon 08 Cze, 2009

pP napisał/a:
dzik napisał/a:

ja słyszałem o 400 stówach.. a to mnie straszy ;p

Lambda rozni sie tylko iloscia przewodow i kablem/wtyczka
Kup uniwersalna ngk na wlasciwa ilosc przewodos 2/3/4, wiazke i wtyczke bierze sie ze starej. Zaplacisz <100PLN za sonde a 20PLN wiecej za wymiane.

Gaydek - Pon 08 Cze, 2009

pP, FST zasługuje na to, co najlepsze :) .

Vlodarsky napisał/a:
wydać na wydech albo inne rzeczy "sportowe" kupę kasy a na podstawowe części składowe samochodu oszczędzać. Zobacz w InterCars i nie zakładaj używki.

true true o_O