pP - Pon 08 Cze, 2009 Temat postu: Sonda lambda -> wysokie spalanie?Panowie,
proste, prozaiczne, banalne pytanie:
Czy zepsuta sonda lambda może mieć wpływ na zwiększenie spalania?
od pewnego czasu fiesta pali mi 2-3 litry więcej na 100, jak wcześniej w mieście 10,5/11 było normą, to teraz 13 przy lekkiej nodze
Nie jest to raczej związane z wymianą wydechu i agresywniejsza jazdą. Co prawda nie ma kata i check engine i tak by się świecił, nawet gdybym miał zdrową sondę.
Czy lepiej kupić sonde i wymienić na dobrą, mimo, że check będzie dalej świecił.Vlodarsky - Pon 08 Cze, 2009 lepiej mieć sprawną sondę
tak sonda wpływa na zwiększone spalanie
wielu z nas wie to z doświadczeniaAnonymous - Pon 08 Cze, 2009 podjedz na komputer i wszystko bedziesz wiedział .... ale jak 1 sonda (bo masz chyba 2) przed katalizatorem bedzie uszkodzona to bedzie wiecej palił ...Vlodarsky - Pon 08 Cze, 2009
Marcel 08 napisał/a:
podjedz na komputer i wszystko bedziesz wiedział .... ale jak 1 sonda (bo masz chyba 2) przed katalizatorem bedzie uszkodzona to bedzie wiecej palił ...
on to już gdzieś sprawdzał i dobrze wie, że sonda jest do wymiany... lenistwo Paweł !! lenistwo !!pP - Pon 08 Cze, 2009 mam 2 sondy:
jedna przed katem - jest sprawna
druga za katem - jest niesprawna
tak wyświetla to komp!M - Pon 08 Cze, 2009 Pepe to podstawa jest... jak masz złą lambadę i zle spalanie to jest jakby aksjomatpP - Pon 08 Cze, 2009 a jeżeli zmienie sondę lambda to mi wróci do normy "samo" czy trzeba jakoś fieście pomóc?
i jak jest z tymi sondami? czy nie wolno wrzucać używanej? tylko nówke sztuke?dzik - Pon 08 Cze, 2009 Ziom, nowka nie straszy cena wiec nie kombinuj.
Jak szukasz przyczyn zlego funkcjonowania to najpierw zmien wszystko na sprawne.
Na 99% obie sondy sa identyczne wiec zamiast pierwszej wkrec nowa, a stara sprawna pierwsza wrzuc za kata.pP - Pon 08 Cze, 2009
dzik napisał/a:
Ziom, nowka nie straszy cena wiec nie kombinuj.
ja słyszałem o 400 stówach.. a to mnie straszy saxorulez - Pon 08 Cze, 2009 no to proponuję zadzwonić i sprawdzić bo raczej cena jest bliższa 250 PLN, moze np. w Inter CarsAnonymous - Pon 08 Cze, 2009 Do fiesty ST 2006r jest chyba 380zł dokłądnie czy jakoś tak w firmie HARTVlodarsky - Pon 08 Cze, 2009
dzik napisał/a:
Jak szukasz przyczyn zlego funkcjonowania to najpierw zmien wszystko na sprawne.
Na 99% obie sondy sa identyczne wiec zamiast pierwszej wkrec nowa, a stara sprawna pierwsza wrzuc za kata.
Dziku ma rację. U nas w Citroenach najczęściej jest tak, że sondy są w różnych cenach tył/przód a różnią się tylko długością kabla.
Paweł proszę Cię... to jest właśnie złe podejście - wydać na wydech albo inne rzeczy "sportowe" kupę kasy a na podstawowe części składowe samochodu oszczędzać. Zobacz w InterCars i nie zakładaj używki.dzik - Pon 08 Cze, 2009
pP napisał/a:
dzik napisał/a:
ja słyszałem o 400 stówach.. a to mnie straszy
Lambda rozni sie tylko iloscia przewodow i kablem/wtyczka
Kup uniwersalna ngk na wlasciwa ilosc przewodos 2/3/4, wiazke i wtyczke bierze sie ze starej. Zaplacisz <100PLN za sonde a 20PLN wiecej za wymiane.Gaydek - Pon 08 Cze, 2009 pP, FST zasługuje na to, co najlepsze .Anonymous - Pon 08 Cze, 2009
Vlodarsky napisał/a:
wydać na wydech albo inne rzeczy "sportowe" kupę kasy a na podstawowe części składowe samochodu oszczędzać. Zobacz w InterCars i nie zakładaj używki.