To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Sterowanie skrzynią biegów

Anonymous - Śro 22 Lip, 2009
Temat postu: Sterowanie skrzynią biegów
Witam wszystkich :)

Zgodnie z namową Michała założyłem nowy temat.

Ostatnio przytarałem podwoziem w błocie i na luzie jak ruszam drążkiem to słychać walenie metal o metal, co mogłem zgubić w tym błocie...? :-(

Wczoraj byłem na kanale i wydaje mi się, że brakuje części, którą zaznaczyłem na poniższej fotce (taka tuleja gumowa czy coś ;) )

SCHEMAT

Przem_106 - Śro 22 Lip, 2009

Prawdopodobnie odpadla ci kulka z przekladni katowej (kulka ma nr 2 na twoim schemacie) ¨Objawy¨ zgubienia tej kulki, to tak jak piszesz metaliczny odglos, ale rowniez nieprecyzyjne wrzucanie biegow oraz brak tzw wyczucia przy poruszaniu galka. Galka nie stawia oporow i lata na boki stukajac metal o metal. Do wymiany jest cala przekladnia katowa, a wiec ten metalowy prostokacik z 2 ma ramionami polaczony tulejka - (element 71). Kulki sie nie wymienia odobno :< Koszty - tylko ASO za ok 180zl. Przy wymianie musisz uwazac zeby nie urwac 2 srub, bo sa czesto zapieczone i przegnite
Vlodarsky - Śro 22 Lip, 2009

taki numer 0000244965
taka cena w aso 181,41 PLN

pzdr

Przem_106, Ale czemu tylko ASO...? Wiesz jakie badziewiarskie ASO jest w Toruniu...? W życiu tam już fury nie oddam!! Banda wyzyskiwaczy i średnich specjalistów :/

To się uniosłem :DD

Ale jedno mi nie pasuje, bo gdyby ta kulka była, to również waliłaby metal o metal, tam nie powinno być jakiejś gumy...?

Jeżeli była by kulka , to pomiędzy elementami , nie było by luzu bądź był by on minimalny , jeśli jej nie ma to występuje luz czego skutkiem jest walenie.

Kulka jest gumowa i wchodzi w ta kwadratowa obudowe (ten element zaznaczony kolkiem przez ciebie i on jest caly metalowy! Nie ma w nim zadnej tuleji!). Sprawdz czy element nr 2 to sam metalowy patyk, czy jest zakonczony gumowa kulka wielkosci malej sliwki ;D
Tam nic wiecej nie ma.
A co do ASO, to sugerowalem tylko miejsce kupna nowej czesci. Z robota mozesz poradzic sobie przeciez sam

Już zamówiłem u mojego mechaniora za 189 pln. Tyle, że on mówił o samej kulce...

189 za sama kulke? Samej kulki raczej nie da sie wymienic, ale moze....?
A gdzie pomuk? :ble:

Zamówił jednak całość, bo samą też można zamówić, ale przy wkładaniu łatwo jest uszkodzić, a koszty byłyby w sumie niewiele mniejsze.

Przem_106, JUŻ LECI :D Dziękuwa :ok:

Jakarti - Pią 24 Lip, 2009

Przem_106 napisał/a:
Prawdopodobnie odpadla ci kulka z przekladni katowej (kulka ma nr 2 na twoim schemacie) ¨Objawy¨ zgubienia tej kulki, to tak jak piszesz metaliczny odglos, ale rowniez nieprecyzyjne wrzucanie biegow oraz brak tzw wyczucia przy poruszaniu galka. Galka nie stawia oporow i lata na boki stukajac metal o metal. Do wymiany jest cala przekladnia katowa, a wiec ten metalowy prostokacik z 2 ma ramionami polaczony tulejka - (element 71). Kulki sie nie wymienia odobno :< Koszty - tylko ASO za ok 180zl. Przy wymianie musisz uwazac zeby nie urwac 2 srub, bo sa czesto zapieczone i przegnite

pelen szacun..
kufa ja sie ciesze jak odroznie szumiace lozysko od gwozdzia w oponie..

vitesse - Sob 25 Lip, 2009

mi swego czasu ten element sie najzwyczajniej w swiecie odkrecil :) i tez mialem podobne obawy jakMr Lucky 13,
Anonymous - Pon 27 Lip, 2009

Wymieniona cała przekładnia kątowa wraz z wodzikami i teraz można dmuchać, a biegi same chętnie wskakują :D

Dzięki za pomoc, można zamykać ;)

Anonymous - Pon 27 Lip, 2009

ZAMYKAM
Barejka - Pon 27 Lip, 2009

OTWIERAM :faja:
M - Pon 27 Lip, 2009

DAJE WARNY