Techniczne - Kolektor dolotowy - co i jak poprawić?
Greg - Pon 27 Lip, 2009 Temat postu: Kolektor dolotowy - co i jak poprawić?Siemano!
Podczas ostatnich bojów z uszczelnianiem kolektora dolotowego w C2 zauważylismy z Vlodarskim (pozdro!) że wspomniany kolektor jest wręcz fatalnie w środku wykonany - chropowaty, z jakimiś glutami, oblech. No i powstał pomysł żeby to ustrojstwo doprowadzić do ładu, czyli poprawić fabrykę.
Pytanie - co można zrobić, jak (gdybym dłubał sam), gdzie i ew. ile to by kosztowało jeśli miałby to robić ktoś? Jakieś pomysły? jarek-malopolska - Pon 27 Lip, 2009 piaskowanie- ja kupiłem kolektor od C2 VTS ostanio do siebie i poszedł od razu "do piachu" i poprawa jest znaczna (dzieki w tym miejscu Łukasz za podpowiedź), nie ma za bardzo co innego zrobić z nim bo nie ma tam właściwie żadnego dojścia.... Tylko jeśli będziesz się decydował na piaskowanie to żeby ci tego nie zrobili "grubym" piaskiem bo będzie jeszcze gorzej niż jest w serii... Greg - Pon 27 Lip, 2009 Hmm... A masz jakieś zdjęcia po?
Normalnie daję do zakładu który piaskuje i zabieg idealnie potraktuje wnętrze kolektora? A co z flanszą i "motylkiem"? Jaki jest efekt? Jest gładko? A może to jakoś wypolerować - grubszy papier>drobny>polerowanie?
Ile Cię to kosztowało?
Znalazłem u angoli, ale mało co widać.
nox - Wto 28 Lip, 2009 ja swój po prostu szlifowałem kamieniem potem papier ścierny i na koniec pasta do alu zebrałem w ten sposób wszystkie zgrubienia i defekty odlewu .jarek-malopolska - Wto 28 Lip, 2009 kurde właśnie ma zrobiłem zdjęć jak to wygląda ale w moim odczuciu jest na prawdę lepiej..
Tak dajesz do zakładu który zajmuje się piaskowaniem, i mówisz że chcesz wygładzić wnętrze kolektora..co do ceny ciężko mi powiedzieć bo to nie była jedyna rzecz w piaskowaniu ale wydaje mi się że mogło to wyjść jakies 30-40zł... normalny zakład zajmujący się piaskowaniem, specjaliści, wiedzą ale nie zaszkodzi powiedzieć o drobnym piasku (drobniejszy niż ten do felg) żeby nie podziałał jak Bosch tylko jak drobny papier ścierny, żeby nie porobiło się w srodku jeszcze gorzej...
Sam myślałem nad innym sposobem, polerowaniem, itd, tylko jak wiesz tam jest strasznie kiepski dostęp żeby coś takiego zrobić...
Proponuje zdemontować, podjechac tu i tam gdzie zajmują się piaskowaniem i pokazać co i jak... Myśle, że dla nikogo kto się tym zajmuje nie będzie to problemem... Jakarti - Wto 28 Lip, 2009 Greg - informuj gdybys decydowal sie na jakies kroki Anonymous - Wto 28 Lip, 2009 Elementy delikatne ,aluminiowe się szkiełkuje za pomocą kulek szklanych, a nie piaskuje.Vlodarsky - Wto 28 Lip, 2009 Jak będziesz chciał Greg to Ci go zdejmę głowicę zakleje taśmą, żeby się nic nie dostawało i postawię samochód na parkingu a Ty sobie w tym czasie z tym kolektorem rób czego dusza zapragnie Greg - Wto 28 Lip, 2009 Jutro będę dzwonił, może ktoś by się podjął wypolerowania tego (chyba nawet mam taką firmę, ale nie wiem czy jeszcze istnieje - kiedyś mi coś robili). Za szkiełkowanie jakiś gość krzyknął mi 100zł, ale patrząc po zdjęciach różnych elementów po tym zabiegu to nie wyglądają one specjalnie gładko.
Chodzi mi o to, że wolałbym nie pozbawiać siebie auta na długo, a pewnie dłubanie tego samemu sporo by sie zeszło...jarek-malopolska - Wto 28 Lip, 2009
p106rallye napisał/a:
Elementy delikatne ,aluminiowe się szkiełkuje za pomocą kulek szklanych, a nie piaskuje.
a dlaczego sie nie piaskuje, oczywiście "drobnym piaskiem" - nie takim do ściągania lakieru i wszystkiego innego co jest np. na felgach.. ?? Anonymous - Śro 29 Lip, 2009 Wszystko zależy od materiału i efektu końcowego jaki chcemy osiągnąć.
Prawda jest taka, że tam gdzie nie można dojść normalnymi narzędziami jakimi się robi porting i obrobić kolektora to nawet po piaskowaniu nie zobaczymy czy faktycznie piasek tam coś zdziałał... no chyba że mamy sprzęt do gastroskopi...;) A najważniejsze to żeby wszystko dokładnie wymyć, piaskuje bloki silników i mimo że zabezpieczone są wszystkie otwory to trzeba płukać każdy kanał i zakamarek bo wszędzie pełno piachu.Anonymous - Śro 29 Lip, 2009 Kolego przywitaj się !!!Anonymous - Śro 29 Lip, 2009 grifinek jak ładnie udaje moderatorka, słiiit Anonymous - Śro 29 Lip, 2009
AndreXSi napisał/a:
grifinek jak ładnie udaje moderatorka, słiiit
106 - Czw 30 Lip, 2009
grifin010 napisał/a:
Kolego przywitaj się !!!
grifin jest taki temat tu sie witamy... przeczytaj go od pierwszej do ostatniej
strony bedziesz lepiej wiedzial kto i kiedy sie juz z nami wital....