Ryba - Nie 06 Wrz, 2009 Temat postu: Świeżo kupiony Saxo 16vDział Pimp My Ride mam zablokowany, więc postuję tutaj
Tak,
Wczoraj z Łukaszem (Vitesse na tym forum) wyruszyliśmy z Krakowa do Gniezna, celem sprawdzenia rzekomo bezwypadkowego Saxo 1.6 16v z 2002 roku, 130k km przebiegu.
Po dotarciu na miejsce, wszystko wyglądało na prawde idealnie lakier w super stanie, wnętrze jak nowe, po głębszym oglądnięciu okazało się że samochód był lekko uderzony w błotnik od strony kierowcy, miał malowane drzwi (są seryjne, nie wykręcane śruby, ktoś je po prostu (wyklepał?) i potem pomalował) zderzak seryjny oraz mocowania przedniego reflektoru było klejone (co nas tym bardziej upewniło że był lekko ubity - jeśli to ten sam reflektor ). Reszta samochodu jak najbardziej seryjna - pozostałe części karoseryjne OK.
Szczerze powiedziawszy bardzo się rozczarowałem i zacząłem być do całości sceptycznie nastawiony, ponieważ sprzedający zapewniał że całość jest nietknięta, nie malowana.
Po wrzuceniu samochodu na podnośnik, BAARDZO się przekonałem do tego konkretnego egzemplarza - wszelkie mocowania progów seryjne, wszystko tak jak fabryka wypuściła, bez śladów korozji, ze wszelkimi oryginalnym zaczepami, rura z katalizatorem w super stanie, słowem od spodu super.
Do tego miłe zaskoczenie - okazało się że w samochodzie zamontowane jest zawieszenie KONI a test amorków wykazał 84% / 86% z przodu, oraz 74% / 77% z tyłu. Wahacze, belka w stanie super. Do tego jakieś sprężyny które obniżają samochód z przodu o -40mm (będę chciał je wymienić do takich na -20, więc jak ktoś chętny zamianą to czekam na PM).
W samochodzie również były zamontowane praktycznie nowe nawiercane i nacinane hamulce tarczowe z nowymi klockami, co do producenta na razie nie mam pomysłu, trzeba by sciągnąć koło.
Zamontowana była rozpórka OMP pod silnikiem (będę ją demontował więc jak ktoś zainteresowany kupnem, również proszę o PM).
Po ostrych negocjacjach ze skacowanym sprzedającym, kupiłem samochód zbijając cenę z 12900 na 11500.
Z góry przepraszam jeśli popełniłem tutaj jakieś elementarne błędy, natomiast jestem kompletnym jarząbkiem jeśli chodzi o mechanike, gdyż pracuję w kompletnie innej branży.
Łukasz był tutaj moją wyrocznią.
Teraz ważne dla mnie - samochód był uzytkowany przez pana z rocznika 69, wygląda na prawde zadbany, i wydaje mi się że własciciel nie szczędził na niego pieniędzy.
Moje pytanie - jaki olej ? Proszę o wszelkiego typu sugestie co do tego samochodu. Stawiamy że był zalany poprzednio olejem syntetycznym, ale to czysta spekulacja.
Oraz dość ważne jest to, że samochód dość często będzie na "czerwonym polu" na obrotomierzu. Proszę o wszelkie sugestie.
Kilka fotek, umorusanego saxo który wczoraj przejechał 600 km
Zdjęć z środka nie pokazuje, ponieważ stan środka jest jak nowy.
pozdrawiam
Kubafydi - Nie 06 Wrz, 2009 gratuluje. wygląda naprawdę ładnie! niech Ci dobrze służy TomsoN - Nie 06 Wrz, 2009 gratulacje! w takim razie świetny zakup Niemy - Nie 06 Wrz, 2009 gratuluje, ładnie wygląda!
ale...
Ryba napisał/a:
Teraz ważne dla mnie - samochód był uzytkowany przez pana z rocznika 69
taaaaaaaa....i ma dolna rozpórkę
Ryba - Nie 06 Wrz, 2009
Niemy napisał/a:
gratuluje, ładnie wygląda!
ale...
Ryba napisał/a:
Teraz ważne dla mnie - samochód był uzytkowany przez pana z rocznika 69
taaaaaaaa....i ma dolna rozpórkę
Tak jest napisane we Włoskim brifie szymlorek - Nie 06 Wrz, 2009 pomysl jak rejestrujesz auto w pl zeby nabyc znizki i wtedy przemysl jeszcze rak kto byl wlascicielem a kto nim jezdzil zapewne syn albo wnuk wlasciciela ale to bez znaczenia, grunt ze jestes zadowolony z zakupu! Ryba - Nie 06 Wrz, 2009
szymlorek napisał/a:
pomysl jak rejestrujesz auto w pl zeby nabyc znizki i wtedy przemysl jeszcze rak kto byl wlascicielem a kto nim jezdzil zapewne syn albo wnuk wlasciciela ale to bez znaczenia, grunt ze jestes zadowolony z zakupu!
Jest to jakiś argument, natomiast ja jestem też dość młody a zarejestrowałem samochód na siebie, już trzeci ;]
No cóż, zobaczymy jak będzie z perspektywy kilku miesięcy, no i na razie samochód jest uziemiony ze względu na olej.vojt3k - Nie 06 Wrz, 2009 Ryba, a dzwoniąc do wlasciciela nie uzyskasz takiego info? nawet orientacyjnie ? ; )
Miło ze w Krakowie będzie kolejny vts w dobrych rękach. Ryba - Nie 06 Wrz, 2009
vojt3k napisał/a:
Ryba, a dzwoniąc do wlasciciela nie uzyskasz takiego info? nawet orientacyjnie ? ; )
Miło ze w Krakowie będzie kolejny vts w dobrych rękach.
Na prawde chętnie bym zadzwonił i się dogadał z gościem, ale obawiam się że może być problem ze znalezieniem numeru :~)pit - Nie 06 Wrz, 2009 Ładna sztuka gratki.
Czy przypadkiem ksiądz tym nie jeździł? Ryba - Nie 06 Wrz, 2009
pit napisał/a:
Ładna sztuka gratki.
Czy przypadkiem ksiądz tym nie jeździł?
Niejaki Siergio Salo urodzony 05.08.1969, zgooglowałem ale nie jest napisane czy to ksiądz ;]
Ładny, tylko szkoda że taki kolor - moim zdaniem to najbrzydszy kolor VTS'a Grzesiek VTS - Nie 06 Wrz, 2009 fajny zawias beton Barejka - Nie 06 Wrz, 2009 Heh rozporka nacinane tarcze, zawias KONI i jezdzil tym czlowiek z 1969? chyba jego syn Ryba - Nie 06 Wrz, 2009
Barejka napisał/a:
Heh rozporka nacinane tarcze, zawias KONI i jezdzil tym czlowiek z 1969? chyba jego syn
Kryzys wieku średniego... pit - Nie 06 Wrz, 2009 Fura zacna nie ma co, pewnie zarej. na dziadka bo OC tansze
Nie zmienia to faktu że wygląda super. Tylko ta rozpórka taka "świeża".