Bad-i - Pon 21 Wrz, 2009 Temat postu: Gnieznoprosba jest olbrzymia k-mart - Pon 21 Wrz, 2009 a co tam sie dzieje?Bad-i - Pon 21 Wrz, 2009
k-mart napisał/a:
a co tam sie dzieje?
potrzebuje jedno auto looknącKarQ - Pon 21 Wrz, 2009 Zaraz Cartoon napisze, że jak do Gniezna to nie warto jechać
Pokaż foty.Bad-i - Pon 21 Wrz, 2009 tak jak połowa forum, ale mnie to nie przeszkadza bo auto jest uszkodzone (nie zrobione)pcs - Pon 21 Wrz, 2009 no jestem Cartoon i odpisuje - Badi daj sobie spokoj z autem z Gniezna!Bad-i - Pon 21 Wrz, 2009
pcs napisał/a:
no jestem Cartoon i odpisuje - Badi daj sobie spokoj z autem z Gniezna!
sorry nie zgadzam sie, poza tym to nie SLR i nie ta kasa
podobno opłata recyklingowa to 300 PLN, do tego trzeba ubezpieczyć auto (oplata jakas smieszna) zeby nim przez 30 dni jeździc.KarQ - Pon 21 Wrz, 2009 Bad-i,
Opłaty za auto sprowadzone z unii:
- US VAT 25 - 150zl
- Akcyza z Eurotaxu zależna od pojemności silnika
- tłumaczenia - 100-150zł
- Przegląd, pierwszy 160-200zł lub rozszerzony ~300zł
- opłata recyklingowa 500zł
- rejestracja + karta pojazdu 250zł
Na przeglądzie rozszerzonym diagnosta wypisuje Ci usterki. Po przeglądzie idziesz płacić akcyzę, przedstawiając wady i płacąc odpowiednio mniej.
Np. za auto warte w Eurotax'ie 10k E z silnikiem do 2.0 zapłacisz (chyba) 3,1% akcyzy od wartości. Jeśli będzie miało usterki kwota na umowie może być odpowiednio niższa, adekwatna do stanu i wtedy jak normalny urządas będzie naliczy akcyzę z kwoty na umowie a nie z tax'u.
Jeśli natomiast masz wszystkie kwity opłacone i sprzedający nie dał Ci kwitka z potwierdzeniem zapłaty opłaty recyklingowej to pewnie da Ci wypełniony druk z jego danymi bądź osoby opłacającej akcyzę, jeśli był to ktoś trzeci. Na opłacie musi być też nr nadwozia.
Mając wszystkie papiery idziesz do UK i rejestrujesz kosztem ~250zł.Bad-i - Pon 21 Wrz, 2009 OPŁATY-AKCYZA W CENIE ,KUPUJACY ZWOLNIONY Z OPŁATY SKARBOWEJ.
to jest wszystko podobno, jedyne co dodatkowo trzeba oplacic to recykling (podobno 300 a nie 500 ale to sie da sprawdzic) i jakies krotkoterminowe ubezpieczenie zeby wrocic na kołach do domu.
Pozniej podobno tez mozna (jak mozna ) podbic badanie techniczne i isc zarejestrowac auto. Bo rozumiem ze w papierach musi byc cos o uszkodzeniu tak?KarQ - Pon 21 Wrz, 2009 Ale jak masz akcyzę to wydaj mi się, że musi być przegląd (tak było).
Więc już masz wszystko opłacone więc becel za recykling i rejestrację.
300zł to jeśli przechodzi przez komis jako działalność, zawsze tak handlarze mówią, a na dobrą sprawę każdy woli szybciej sam pojechać i zapłacić 500zł i mieć z głowy.Bad-i - Pon 21 Wrz, 2009
KarQ napisał/a:
Ale jak masz akcyzę to wydaj mi się, że musi być przegląd (tak było).
Więc już masz wszystko opłacone więc becel za recykling i rejestrację.
300zł to jeśli przechodzi przez komis jako działalność, zawsze tak handlarze mówią, a na dobrą sprawę każdy woli szybciej sam pojechać i zapłacić 500zł i mieć z głowy.
no to niby znajomy jest i tak wlasnie cos mowil ze pojdzie przez komis, ale przegladu chyba nie ma skoro musze zrobic przed rejestracją.....KarQ - Pon 21 Wrz, 2009 Nie nadążam za tym krajem. Rejestrowałem już kilka aut z unii i kojarzy mi się, że przegląd był konieczny do akcyzy.
Z innego forum:
Kolejna sprawa to badanie techniczne. Pamiętajmy, że nie każda stacja wykonuje pierwsze badanie techniczne po sprowadzeniu samochodu z zagranicy. Jeżeli już taką znajdziemy, musimy się liczyć z wydatkiem 169 zł.
Z badania pojazdu dostajemy dwa dokumenty: identyfikacyjny pojazdu i zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym. To podstawa do dalszej procedury, która rozpoczyna się od wizyty w urzędzie celnym.
Wydaje mi się, że jednak auta musi mieć przegląd Bad-i - Pon 21 Wrz, 2009 no kumpel powiedzial ze musze miec przeglad zeby zarejestrowac to auto bo jest uszkodzonewasq - Pon 21 Wrz, 2009 heheh wczoraj bylem w gnieznie to moglem obejrzec KarQ - Pon 21 Wrz, 2009 Bad-i, to nie wiem co to za szwancyk
Może trzeba robić jakieś dodatkowe badania, ale na dobrą sprawę niby czemu, przecież nikt w UK się nie musi dowiedzieć, że jest/było uszkodzone. Ale skoro tak Ci mówi, auto nie posiada teraz badania, co mnie dziwi z racji, że ma opłaconą akcyzę.